Ylikulutamme maapallon luonnonvaroja, ja sen täytyy loppua

Maailman ylikulutuspäivää vietettiin torstaina 28.7. Tämän mukaan tarvitsisimme 1,75 maapalloa, jotta kaikki kulutuksemme saataisiin katettua. Suomalaiset viettivät omaa ylikulutuspäiväänsä jo 31.3., ja suomalaisille ei riittäisi edes 3 maapalloa.

Ylikulutuspäivänä tulee ajatelleeksi omia kulutustottumuksiaan. Yritän syödä enemmän kasvisruokaa ja kokonaan vegaanisesti. Syömällä eläimiä puolet vähemmän, siirtäisimme ylikulutuspäivää 17 päivää eteenpäin. Vähentämällä ruuan haaskausta, siirtäisimme ylikulutuspäivää 13 päivällä.

Pöydällä on tarjolla kupeissa eri kasvisruokaa.
Jos siirtyisimme kasvispainotteiseen ruokavalioon, vaikuttaisimme muun muassa eläinten hyvinvointiin, eroosioon ja ilmastonmuutokseen. Kuva Unsplash.

Kasvisruoka olisi monin tavoin fiksu valinta: Eläinten tuottaminen ruuaksi lisää myös metsien tuhoamista laidunmaaksi sekä metaanipäästöjä. Suomen ylikulutuspäivään on ymmärtääkseni laskettu vain maan rajojen sisäpuolella tapahtuvat päästöt, eikä esimerkiksi halvemman työvoiman maissa tuotettua ruokaa ja hyödykkeitä, joita suomalaiset ostavat. Esimerkiksi OECD:n mukaan suomalaisten hiilidioksidipäästöistä suunnilleen puolet tuotetaan maan rajojen ulkopuolella.

Suomessa ylikulutus puolestaan aiheuttaa esimerkiksi metsäluonnon köyhtymistä, kalakantojen uhanalaistumista ja arvokkaiden luontotyyppien vähenemistä. Koska metsiä ja soita on ojitettu, ovat tulvariskit kasvaneet ja vedenlaatu heikentynyt, toteaa WWF:n suojelun neuvonantajan Jussi Nikula MTV3:n haastattelussa.

Kuvassa lampi vehreän kasvillisuuden keskellä.
Kuva muutama kesää sitten kävelyltä. Luonto on tärkeä akkujenlatauspaikka minulle.

Ylikulutus edistää yhtenä suurimpana syynä ilmastonmuutosta. Tänä kesänä Etelä-Euroopan kuuma sää on aiheuttanut valtavasti metsäpaloja, ja esimerkiksi Ranskassa on palanut 32 000 hehtaaria ja Espanjassa 120 000 hehtaaria.

Mitä tavallinen kuluttaja voi sitten tehdä? WWF kannustaa antamaan politiikoille ja kaupan vähittäisliikkeille palautetta ja kyselyjä. Vaikka se voi tuntua vain vähältä, on sillä kuitenkin merkitystä. Mitä enemmän äänestäjät kertovat poliitikoille ja suuryrityksille, ettei tilanne ole ideaali, sitä helpompaa WWF:n vaikuttamistyö on.

Kaikki vastuu ei voi olla kuluttajilla, vaan poliitikoilta ja suuryrityksiltä on vaadittava ratkaisuja ilmastonmuutoksen ehkäisyyn.

Kuten Gandhi sanoi: “Earth provides enough to satisfy every man’s need, but not every man’s greed.”

Olen itse lopettanut vuoden ajaksi uusien vaatteiden ostamisen. Olen nyt ollut 27 viikkoa vaatteiden ostolakossa, ja uskon, että tämä oli se herätys kulutustottumuksiini, mitä tarvitsin. Minulla on jo kaikkea, en tarvitse mitään lisää. Tai no, ok rintaliivini alkavat olla elinkaarensa loppupäässä, joten lakon loppuessa ostan parit uudet. Muutoin en tarvitse mitään lisää.

Kuva minusta kesämekko päällä.
Tämäkin vuosia sitten ostamani mekko oli eilen ensimmäistä kertaa päällä.

Lisäksi ärsyttää suunnattomasti, etteivät tuotteet kestä. Lahjoitin apelleni vanhan iPhoneni, mutta siihen ei tosiaan enää saa päivityksiä, koska kyseessä on jopa yli kolme vuotta vanha malli! Ostin taannoin muka ekologisen Wodenin lenkkarit, joiden mesh-päälliskankaaseen tuli Irlannin reissuillamme reiät. Kengät ovat hyvät jalassa, joten tarkoituksenani on viedä ne suutariin tai ommella reiät itse.

Wodenin reikäiset lenkkarini. Reikä on päällikankaassa.
Näiden hajoaminen ärsytti. Miksi tuotteita ei vaan tehdä kestämään?

Tavoitteenani on siis kuluttaa vähemmän ja tietoisemmin. Se vaatii hieman panostusta, mutta jos kaikki toimisivat niin, meillä ehkä olisi vielä toivoa. Haluan jättää jälkeeni elinkelpoisen planeetan jälkipolville.

Aino Elina

puheenaiheet ajattelin-tanaan vastuullisuus uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *