Syyspäivän lämmittäjä

Tänään on todellakin tuntunut syksyn kylmyys iholla, ulkona ei tarkene enään oleskella entiseen tapaan. Leikkipaikoilla ja koiranulkoilutus reissuilla tarvitsee jo kaulahuivin ja hanskat. 

Koko aamupäivä vietettiin leikkikerhossa lasten kanssa ja mietin jo siellä, että jotain koko kroppaa lämmittävää syötävää on saatava lounaaksi. Kotiin tultiin kaupan kautta ja ostinkin muutamia puuttuvia mausteita sekä uusia vanhojen tilalla. Mausteet ja yrtit kun eivät säily loputtomiin ja ajankuluessa ne menettävät tehonsa, eivätkä mausta ruokaa niin kuin ne alunperin on tarkoitettu.

Mikäli mausteita ja yrttejä säilyttää viileässä, pimeässä kaapissa poissa auringonpaisteelta saattavat kokonaiset mausteet säilyä jopa 4 vuotta, jauhetut 2-3 vuotta ja kuivatut yrtit maksimissaan 1-3 vuotta. Mausteita ja yrttejä voi testata kotikonstein tarkistaakseen ovatko ne vielä käyttökelpoisia hieromalla tai murskaamalla maustetta kädelle ja haistamalla sitä – jos tuoksu ei ole enään voimakas, kannattaa mauste heittää pois ja hankkia uusi tilalle!

Tässä muutama esimerkki mausteiden säilyydestä:

  • jauhettu kaneli  3 – 4 vuotta
  • jauhettu inkivääri  3 – 4 vuotta
  • laakerinlehti  1-3 vuotta
  • kuivattu oregano 1-3 vuotta
  • chilijauhe 3-4 vuotta
  • kokonainen muskottipähkinä 4 vuotta
  • jauhettu paprika 2-3 vuotta

Parasta olisi tietinkin hankkia mausteet tuoreena, mutta aina se ei ole mahdollista. Niinpä täytyy ottaa irti kaikki mitä lähtee omista maustehyllyn mausteista. 

Tässä linssikastikkeessa maustuu kuminan ja inkiväärin lämpö, syönnin jälkeen olisi ihana istua sohvalle peiton alle teekuppi kädessä…in my dreams.

1-DSC_0197-001.JPG

Vihreät linssit riisillä

2rkl öljyä (kookos tai rypsi)

2tl kuminansiemeniä

1 sipuli

2,5cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna

2tl kuminaa

2tl kurkumaa

1 tölkki pilkottuja tomaatteja

400g linssejä

1,5l kasvislientä

1 kanelitikku

limenmehu

1rkl hunajaa

Sulata kookosöljy pannulla tai jos käytät rypsiöljyä, laita öljy pannulle. Lisää kuminansiemenet ja paista kunnes siemenet alkavat poksahtelemaan. Lisää joukkoon pilkottu sipuli, inkivääri, kumina-mauste ja kurkuma. Paista muutama minuutti ja lisää sitten joukkoon tomaatit. Kun tomaatit ovat paistuneet muutaman minuutin, lisää linssit, kasvisliemi ja kanelitikku. Kiehauta ja anna muhia kannen alla hiljaa kiehuen noin 30 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä. 

Laita sillä välin tumma riisi kiehumaan, ja anna kiehua puolisen tuntia kunnes riisi on valmista. 

Kun linssit ovat kypsyneet, ota kanelitikku pois, purista joukkoon limenmehu ja ruokalusikallinen hunajaa, sekä koristele tuoreella korianterilla.

1-DSC_0202.JPG

Epäilin vähän kuinka tämä uppoaa meidän 2-vuotiaseen poikaan, mutta hän taisi olla sen verran nälissään leikkikerhon jälkeen, että söi jopa kaksilautasellista raejuuston kera. Eli suosittelen kokeilemaan lapselle lounaaksi! 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Lapset

Porkkanamehun teko ja käyttö

Niinkuin aikasemmin tuli jo mainittua ja on ehkä huomattu jo, tykkään tehdä mehua omalla mehukoneella. Porkkanasta tulee tehtyä paljon, sillä se on hyvänmakuista, edullista ja huisin terveellistä. Mehukoneeseen voi nakata melkein mitä vain ja maku on ihanan raikas ja tuore. Vihannesmehut tomaatista, selleristä ja ainakin kurkusta ovat seuraavana listalla! 

Mun mielestä mehukoneeseen ei aluksi kannata satsata satasia, vaan aloittaa halvemmalla versiolla ja kokeilla miten mehujen teko lähtee käyntiin. Meillähän mehukone istui ullakolla vuoden päivät ennenkuin se pääsi kunnon käyttöön ja vakiinnuttu paikkansa meidän keittiössä. 

Kun kone on saapunut kotiin ja asennettu paikoilleen ei muuta kuin kauppaan ostoksille, kannattaa kauppalistaan lisätä ainakin monta pussia porkkanoita, greippejä, minttua, omenoita ja inkivääriä ja aloittaa niillä. Meidän lähikaupassa vähän ihmeteltiin kun ostin taannoin yhteensä 5 kiloa porkkanoita, mutta pari kiloa niistä meni jo viikonlopun aikana. Ja parista kilosta ei tule kuin 2-3 lasillista. 

1-DSC_0070.JPG

Miksi siis mehustaa? Mehustaminen on helppo ja nopea tapa parantaa terveyttä ja lisätä energiaa! Kuinka moni söisi päivittäin 5 porkkanaa, kurkun ja vähän selleriä? Mehustamalla tuo määrä menee hujauksessa alas.

Mehun teon yhteydessä vihanneksistä jää jäljelle kuitumassa, jossa on siis kaikki kuitu jota vihanneksessa on. Tämä massa kannattaakin säästää myöhempää käyttöä varten esimerkiksi leivoksiin ja ruoanlaitossa vaikka keittoihin. 

1-DSC_0076.JPG

Tein viikonloppuna porkkana-, omena-, minttumehua ja säästin kuitumassaa smoothieseen, muffinsseihin ja keittoon. Laitoin ensin porkkanat mehukoneeseen, jonka jälkeen putsasin kuitumassan pois ja otin hieman porkkanamehua talteen. Vasta sen jälkeen pistin omenat ja mintun koneen läpi.

Käytän James Andrewsin mehukonetta, joka on sieltä halvimmasta päästä. Koneessa on päällä putkilo, jonne vihannekset pistetään, kerralla menee noin 3 porkkanaaa. Koneessa on kaksi voimakkuutta ja kääntämällä nuppia voi säätää kuinka nopealla teholla haluaa ainekset mehustaa. Mehu tippuu kannuun sitä mukaan kun aineksia iskee koneeseen ja toiselle puolelle säiliöön kerääntyy kaikki se kuitumassa. Omassa koneessani ei ole turhan montaa osaa, ja osat ovat melkoisen isokokoisia ja melko helppo puhdistaa. Kuitenkin sihvilä osa on mahdoton tiskiharjalla saada puhtaaksi, ja koneen mukana tuli oma harja. Olen kuitenkin pessyt sihvilän tiskikoneessa ja muut osat käsin. 

1-DSC_0085-001.JPG

Säästin kuitumassaa purkkiin, jonka pistin jääkaappiin odottelemaan myöhempää käyttöä. Ensin kuitenkin käytin sitä smoothieseen, jonka ohje löytyy täältä.

Lounaaksi tein porkkana-linssikeittiö ja kokeilin siihen tällä kertaa porkkanamehun kuitimassaa. 

Porkkana-linssikeitto

1 Sipuli

1 valkosipulinkynsi

1dl porkkanan kuitumassaa

2dl mantelimaitoa

2dl vihreitä linssejä

500ml kasvislientä

1tl kuminaa

1tl chiliä

Paista ensin pannulla öljyssä pilkottua sipulia ja valkosipulia. Lisää sitten mausteet ja linssit sekä kasvisliemi. Viimeisenä laita joukkoon porkkanan massa ja mantelimaito. Keitä noin puolisen tuntia kunnes linssit ovat valmiita. Hyräytä tehosekoittimella sileäksi tai syö sellaisenaan, molempi parempi.

1-DSC_0140.JPG

Sillä välin kun keitto kiehui hiljaisella lämmöllä, mietin mihin voisin käyttää lopunkin kuitumassan. Päätin valmistaa muffinseja taas jälleen, sillä tiedän, että tässä perheessä ne tekevät kauppansa. Voisi kuvitella, että tätä massaa voi myös käyttää ihan porkkanakakun valmistukseen. 

Porkkanamuffinsit

2rkl pellavansiemeniä

1/2dl vettä

4dl jauhoja

1dl kaurahiutaleita

2tl leivinjauhetta

1/2tl suolaa

1tl kanelia

1tl muskottipähkinää

1tl inkivääriä

2rkl kookosöljyä

1dl porkkanan massaa

2dl mantelimaitoa

1rkl sukrinia tai 2rkl ruskeaa sokeria

2tl vaniljaesanssia

Laita pellavansiemenet pieneen kulhoon ja lisää niihin vesi, laita sivuun. Sekoita kuivat aineet, eli jauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe, suola, kaneli, muskottipähkinä ja inkivääri.

Sulata kookosöljy ja sekoita siihen sokeri. Lisää sitten porkkanan massa, mantelimaito ja vaniljaesanssi. Lisää tämä seos pellavansiemeniin ja sekoita. Yhdistä kuivien aineiden kanssa puulastalla sekoittaen. Kaada muffinsivuokiin ja paista 180 asteessa noin 20 minuuttia. 

1-DSC_0179.JPG

1-DSC_0185.JPG

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Terveys