Täydellinen ”no bake” kurpitsapiirakka

Boo!

Täydellistä kurpitsapiirakkaa metsästäessä kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä vegaaniversiota, jota ei tarvitse uunissa käyttää. Voi kunpa tätä voisi syödä joka päivä, kokoajan! Vegaani jälkiruokaa parhaimmillaan 😉 Valmistamisessa ei mene sen kauempaa, mutta hyytymisaika on melkoisen pitkä, joten valmistaminen kannattaa aloittaa muutamaa päivää ennen tarjoilua.

1-DSC_0156.JPG

Alkoiko jo pelottaa? 

1-DSC_0150.JPG

Ei se mitään, ei muakaan 🙂 Tässä kuitenkin ohje tähän mmm niin hyvään ja kokeilemisen arvoiseen piirakkaan. Varoituksen sana, ei kärsimättömille sillä hyytymiseen menee aikaa…

Vegaani ”no bake” kurpitsapiirakka

Täyte

4tl maissitärkkelystä

1/2dl sokeria (käytin kookospalmusokeria)

1/2tl kurpitsamaustetta*

2 1/2dl mantelimaitoa**

1/2tl vaniljaesanssia

2dl kurpitsasosetta*

Pohja

4dl taateleita

4dl pähkinöitä (käytin pekaanipähkinöitä ja manteleita 50/50)

1/2dl kaurahiutaleita

1/2tl kurpitsamaustetta

Kookosvaahto

1 tölkki full fat kookosmaitoa 

n.5rkl tomusokeria

1/2tl vaniljaesanssia

Aloita tekemällä ensin täyte. Laita kaikki kuivat aineet kattilaan ja sekoita. Lisää sitten kurpitsasose ja sekoita. Seuraavaksi kaada joukkoon mantelimaito ja sekoita. Laita kattila levylle matalalle lämmölle, älä anna kiehua ja sekoita usein. Kun seos alkaa kuplia, laita levyä pienemmälle ja anna kiehua kunnes seos alkaa paksuuntumaan. Käytä tässä vaiheessa muovista spatulaa, jotta seos ei pala pohjaan tai reunoille. Poista levyltä ja lisää vanilja. Anna jähmettyä noin 10 minuuttia ja siirrä sen jälkeen lasikulhoon. Peitä kelmulla niin, että kelmu koskettaa täytteen pintaa. Näin siihen ei pääse muodustumaan kalvoa päälle. Laita jääkaappiin useaksi tunniksi tai yön yli.

Huom! Laita tässä välissä kookosmaitotölkki jääkaappiin tai se ei muuten vaahtoonnu.

Tee pohja laittamalla taatelit tehosekoittimeen. Sekoita kunnes taateleista alkaa muodostumaan pallo. Ota pois tehosekoittimesta ja laita koneeseen seuraavaksi pähkinät, kurpitsamauste ja kaurahiutaleet. Sekoita kunnes seoksesta tulee lähes jauhomaista, lisää sitten taatelit takaisin vähän kerrallaan. Painele pohja kevyesti voideltuun piirakkavuokaan ja varmista, että koko pohja peittyy, eikä siihen jää reikiä tai koloja. Peitä pohja kelmulla ja laita jääkaappiin odottamaan, kunnes täyte on jähmettynyt. 

Kookosvaahtoa varten ota jääkaappikylmä kookosmaito kaapista, älä sekoita vaan avaa purkki varovasti ja kaavi paksu kerma pois. Vispaa maitoa ja sen pitäis alkaa paksuuntumaan, Mikäli näin ei käy (minulla ei käynyt…) lisää joukkoon tapioca-jauhoja (ei ollut, siksi kuvissa kookoskermavaahto lähinnä kastiketta, maku silti hyvä!). Laita lopuksi haluamasi määrä tomusokeria makeuttamaan sekä vaniljaesanssi. Laita takaisin jääkaappiin ja anna olla muutama tunti ennen käyttöä, mieluiten yön yli.

* Ohje kurpitsamausteeseen ja soseeseen täältä. 

** Mantelimaidon teko-ohje täällä.

1-DSC_0160.JPG

Huomenna vuorossa kurpitsakeitto ja varsinainen proteiinipommi – kurpitsasmoothie! 

Ohje on napattu minimalistbaker-blogista.

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli

Lasten halloween – kurpitsanaamoja ja toffee-omenoita!

Kääk! 

Ensinmäinen ajatus on, että kuinka paljon tästä tulee sotkua ja riitaa. Kuka saa piirtää ja kenen naamaan. Sunnuntai-iltapäivän ratoksi siis järjestin ohjelmaa pojalle ja vierailevalle tytölle. Olin käynyt edellisenä päivänä hakemassa jättikurpitsan kaupasta sekä toffee-omenatikkuja ja pelottavaa mustaa syötävää glitteriä. Ainekset katastroofiin 🙂

1-DSC_0219.JPG

Lapsilla oli oma näkemys miltä kurpitsan kuuluu näyttää. Ja iivöl äiti kävikin illan hämärtyessä piirtämässä päälle ja kaivertamassa kurpitsalle naaman. Täältä muuten löytyy hyviä ideoita, vaikka peruskuvio onkin aivan helppo piirtää ilman printattuja pohjia. Mites olisi vaikka casper-kummitus? Tai vaikka aidalla kävelevä kissa? 

Kurpitsanaamoja: täällä, täällä ja täällä

1-DSC_0294.JPG

Taiteilujen jälkeen oli vuorossa toffee-omenat. Olin luvannut mukuloille, että tehdään näitä jälkiruoaksi ja kaksi innokasta apuria eivät meinanneet pysyä housuissaan kun pääsivät mustan glitterisokerin kanssa tekemisiin. Näiden teossa kannattaa muuten olla varovainen, sillä toffee on todella kuumaa. Parempi on siis antaa lasten ripotella glitteriä päälle ja itse hoitaa loput!

Ensin vain tökkäät tikut pestyihin ja kuivattuihin omenoihin.

1-DSC_0232.JPG

Kaikki valmistelut kannattaa tehdä valmiiksi ennenkuin omenoita alkaa dippaamaan kuumaan toffeeseen.

1-DSC_0234.JPG

Toffee-omenat

6 omenaa

6 tikkua

170g sokeria

120mil vettä

1tl omenaviinietikkaa

1rkl siirappia

10g voita

100g esimerkiksi Nature Pathin O-muroja tai vaikka kvinoa popseja

nonparellejä tai mustaa glitteriä tms. halloweenimaista

Pese ja kuivaa omenat. Tökkää tikku pohjasta läpi ja asettele leivinpaperilla peitellyn levyn päälle. Laita murot ja glitterit kulhoon valmiiksi koristelua varten. Laita loput ainekset kattilaan ja sekoita hiljaisella lämmöllä kunnnes voi on sulanut ja sekoittunut. Lisää sitten lämpöä ja anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia, kunnes sokeri alkaa muuttumaan tummemmaksi ja siirappimaiseksi. Testaa onko toffee valmista tiputtamalla pisara kylmään veteen – mikäli toffeesta muodostuu pallo, on se valmista. 

Siirrä valmis toffee pois levyltä ja jätä muutamaksi minuutiksi. Kieritä sitten omenat toffeessa ja ripottele päälle glitteriä. Pyöritä lopuksi muroissa ja laita leivinpaperin päälle jäähtymään. 

1-DSC_0255.JPG

Rousk rousk, lapsellisen hyviä jopa aikuiseen makuun 🙂

1-DSC_0276.JPG

Mahtavaa maanantaita! 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Lapset