Feministinen muotimanifesti

Täällä Lilyssäkin on viime aikoina puhuttu pukeutumisnormeista ja tyylistä ainakin täällä ja täällä

Vaikka olenkin sitä mieltä, että Suomessa osataan kyllä pukeutua tosi omaperäisestikin, pukeutuminen on yksi niistä kulttuurin osa-alueista, joissa helposti jämähdämme toistamaan niitä vanhoja käyttäytymismalleja. Suomalaisessa, farkkujen kansoittamassa katukuvassa se ei ehkä ole kovin ilmiselvää, mutta naistenlehtien pukeutumisohjeissa on vielä kaikuja perinteisistä arvoista. On tullut aika pyyhkiä pölyt vanhoista ajatusmalleista, ja ryhtyä vaatevallankumoukseen!

image1.JPG

1. Unohda pölyttyneet sukupuoliroolit. Etkö pidä korkokengistä? Ei haittaa, ei sinun tarvitsekaan. 2010-luvulla ei enää tarvitse pukeutua esittääkseen sukupuoltaan, joten unohda ohjeet ”naisellisista yksityiskohdista”, jos ne eivät tunnu omilta. Jos taas koet kynähameet ja korkeat korot omiksesi, nauti niistä täysillä. Kenelläkään ei ole oikeutta arvottaa tai arvostella sinua pukeutumisesi perusteella.

2. Unohda ohjeet iällesi sopivasta pukeutumisesta. Ei ole mitään universaalia lakia, jonka mukaan pukeutumisen pitäisi muuttua tylsäksi tai vaatimattomaksi tietyn iän jälkeen. Kun oman tyylinsä löytää, sitä kannattaa vaalia. Kapinalla ei ole ikää.

3. Unohda ohjeet vartalotyypillesi sopivasta pukeutumisesta. Tyylivinkeissä kehotetaan vuodesta toiseen määrittelemään oma vartalotyyppi ja sen jälkeen välttämään tiettyjä kuoseja, malleja tai värejä. Pfft, sanon minä! Vaatteiden ensisijainen tarkoitus on (lämmittää ja) miellyttää sinua itseäsi, ei huijata kapeampaa vyötäröä. Pue siis päälle ihan niin paljon tai vähän kuin haluat. 

3. Unohda luutuneet käsitykset hyvästä mausta. Vuodesta toiseen lehtien ohjeissa esiintyvät samat vaatteet. Raitapaidat, kauluspaidat, siniset farkut. On kuitenkin armottoman tylsää, jos kaikki hyvän maun nimissä pukeutuvat ihan samalla tavalla! Jos omaan tyyliisi eivät bleiserit istu, ei haittaa. Luottovaatteet voivat olla jotain ihan muuta, kuin (kuluneita) klassikoita. Säännöt kun on muutenkin tehty rikottaviksi – myös nämä säännöt.

4. Kieltäydy kuluttamasta vaatteita, joiden valmistus rikkoo ihmisten ja eläinten oikeuksia. Feminismi asettaa kyseenalaiseksi kaiken, joka sortaa heikompaa. Monet länsimaiset, kalliitkin merkit valmistavat tuotteitaan tavoilla, jotka vaarantavat työntekijöiden ihmisoikeuksien toteutumisen. Kieltäydy siis ostamasta vaatteita, joiden valmistus tapahtuu kyseenalaisissa oloissa. Parhaat vaatteet on tehty myös luontoa ja eläimiä kunnioittaen.

image2.JPG

Vakuutan, että näitä ohjeita noudattamalla pukeutumisesta tulee paitsi kestävämpää ja tasa-arvoisempaa, myös todella paljon hauskempaa ja stressittömämpää! Pukeutumiskriisit ja epämiellyttävät vaatteet, niin 2015.

puheenaiheet hopsoa ajattelin-tanaan
Kommentit (6)
  1. Iso komppaus tälle postaukselle! 🙂

    1. Jee! Arvelinkin, etten varmaan ole ainoa, jota tyylisäännöt kismittää 🙂

  2. Joo! Jee!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *