Kohti vastuullisempaa vaatekaappia, osa 5: vaatekaappi matkalaukussa

Tänä kesänä valtavan (liiankin) vaatekaapin sijaan joudun tyytymään kolmen kuukauden ajan vain matkalaukulliseen vaatteita. Monelle maailman ihmisistä se olisi jo paljon, mutta yltäkylläisyydessä elävälle vaatteiden rajaaminen laukulliseen voi tuntua vaikealta. Vaatteiden liiallinen määrä on vähän #firstworldproblem, mutta toisaalta tekstiilijätteen määrä maailmassa on huolestuttava ja se kasvaa alati. Jotain pitäisi siis tehdä! Matkalaukkuelämä on ainakin itselleni hyvä tapa huomata, että vähemmälläkin pärjää. Kirjoitin aiheesta jo vaihdon yhteydessä, kun huomasin, että vähemmälläkin tulee toimeen.

Laukullisella vaatteita tulee erittäin hyvin toimeen, kun tietää, mitä pakkaa. Ensimmäisen kuukauden aikana en ole kovin montaa kertaa pukenut täsmälleen samoja vaatteita päälle. Vielä vähemmälläkin voisi siis tulla toimeen, enkä todellakaan olisi tarvinnut mukaan niitä reilua pariakymmentä vaatekappaletta, jotka pakkasin. Siksi ajattelin jakaa vinkkejä siitä, miten pärjätä vain matkalaukullisella vaatteita – näitä ohjenuoria voi noudattaa vaatteita hankkiessa muutenkin

image_3.jpeg

1. Pakkaa koruja ja huiveja. Ne eivät paina mitään, mutta viidettä kertaa putkeen päällä oleva musta mekko kyllästyttää vähän vähemmän, kun edes koruja voi vaihtaa. Myös mummojen suosimat silkkihuivit on parhaita: ohuen huivin voi sitoa kaulaan, tai siitä voi tehdä hiuspannan tai turbaanin. Myös sukat ovat aliarvostettu vaatekappale!

2. Valitse vaatteita, jotka voi pukea monella tapaa. Paitamekosta tulee takki ja mekon alle voi pukea housut. Paitoja voi hyvin pukea useamman päällekkäin. Jokaisen mukaan otettavan vaatteen täytyy sopia ainakin muutaman eri vaatteen kanssa – neuvo, jota kannattaa noudattaa myös vaatekaupassa.

3. Pakkaa mukaan tarpeeksi monta perusvaatetta. Itse suosin kaulus- ja t-paitoja. Mielestäni on myytti, että yksinkertainen vaatekaappi vaatii väreistä tai printeistä luopumista. Silti musta jakku ja valkoinen paita ovat suosittuja syystä: ne sopivat yhteen kaiken kanssa. Kun laukussa on muutama kaiken kanssa yhteen sopiva perusvaate, loppu voi olla jotain ihan kreisiä, kuten oranssit housut tai pinkki mekko.

4. Pakkaa ainakin yhdet fancyt kengät. Juuri ne sellaiset epäkäytännölliset, mutta nätit popot. Ihan vaan siksi, että niistä tulee kiva olo. Takaan, että jossain vaiheessa se tuntuu hyvältä päätökseltä.

5. Huolla vaatteitasi hyvin myös matkalla. Väritön kenkärasva, teippirulla, sappisaippua ja nukanpoistaja eivät paina laukussa paljoa, mutta vaatteille ne tekevät ihmeitä. Kun käyttää vain muutamaa paria kenkiä, ne väistämättä myös kuluvat. Vaatteisiin tulee vaikeita tahroja. T-paita nukkaantuu nopeammin, kun sitä käyttää koko ajan. Mitä vähemmän vaatteita, sitä paremmin niitä haluaa huoltaa.

Tässä kohtaa täytyy tietysti myöntää, että kun käytössä on paljon tavallista vähemmän vaatteita, tulee helpommin houkutuksia hankkia jotain uutta. Etenkin kun ulkomailla matkatessa tulee vastaan vaikka mitä. Silloin yritän ajatella sitä, että kohta olen taas kotona. Kotona odottavat vaatepinot tuntuvat siltä, kuin olisi kerralla saanut valtavasti uusia vaatteita. Tätä voi muuten soveltaa kotonakin pakkaamalla osan vaatteista välillä pois näkyvistä – toimii!

Kohti vastuullisempaa vaatekaappia -sarjan aiemmat osat:

Osa 1. Vastuullisuus vie vararikkoon

Osa 2. Parhaat dokumentit

Osa 3. Näin tunnistat laadun (video)

Osa 4. Kannattaako boikotointi?

muoti trendit
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *