Naisiin kohdistuvasta väkivallasta

Kirjoitin tasan kaksi kuukautta sitten naisten kohtaamasta väkivallasta ja turvapaikanhakijoiden leimaamisesta. Keskustelu ei tunnu tässä parin kuukauden aikana muuttuneen mihinkään, päinvastoin se ottaa vain enemmän kierroksia. Tällä viikolla en ole voinut avata Facebookia tai suomalaisten lehtien nettisivuja törmäämättä keskusteluun seksuaalisesta väkivallasta, turvapaikanhakijoista tai misogyniasta. Olen tyytyväinen, kun seksuaalinen väkivalta vihdoin saa sen huomion, jota ilmiön kitkemiseksi tarvittaisiin. Suomessa keskustelu parisuhdeväkivallasta on ollut pitkään liian olematonta – koko aihetta ei ollut kunnolla edes tutkittu ennen 2000-lukua. Syy kiihtyneeseen keskusteluun vain on ihan väärä.

Naisten kohtaaman väkivallan nostaminen esiin on tervetullutta, mutta se tuntuu tapahtuvan tietyn kansanryhmän ja riskien ”identifioimisen” nimissä. Uhrit häivytetään keskustelusta, ja mediassa miehet keskustelevat keskenään siitä, miten naisiin kohdistuvaan väkivaltaan pitäisi reagoida. Vieläkään ei puhuta siitä, miksi niin moni seksuaalista väkivaltaa kokeva nainen ei uskalla kertoa kokemuksistaan kenellekään, sillä häpeää. Siitä, miksi vieläkin liian moni tuntuu ajattelevan, että parisuhteessa toisen keho muuttuu omaisuudeksi. 

Siitä, miten naiset voivat taustoistaan riippuen kohdata erilaista häirintää ja väkivaltaa, mutta jokainen teko on yhtä vakava ja yhtä tuomittava. Ei vain sellainen, jolla voi perustella omia ennakkoluulojaan. Ei vain sellainen, jossa tekijä on tuntematon ja ulkomaalaistaustainen. Ei vain sellainen, jonka uhri on kantasuomalainen.

Ongelman voisi tiivistää siihen, miksi alla oleva kuva on Hesarin mielestä ”vuoden hauskimpia”:

YÖK depardieu.jpeg

Ei, se ei ole hauska. Kuvassa kiteytyy se kulttuurinen, äänensanomaton asenne, jonka mukaan naisia voi ”vähän vaan kiusoitella” unohtamalla kunnioittaa kehollista koskemattomuutta. Minustakin on aina hauskaa, kun joku yrittää lääppiä ilman lupaa. Moni tuntuu kieltäytyvän näkemästä yhteyttä ”vähän vaan hassutellaan” -puristelun ja raiskauksien välillä. Ne kuitenkin ovat osa samaa ongelmaa, jossa naisten kehot ovat joidenkin mielestä tarjolla. Kosketeltaviksi, kommentoitaviksi, otettaviksi. 

Samaan aikaan Kempeleen tapahtumien johdosta järjestetyn ”kriisikokouksen” kanssa hallitus on juuri leikannut naisjärjestöjen tukea. Siis niitä rahoja, joilla juuri puututaan naisten kohtaamaan väkivaltaan ja tarjotaan esimerkiksi turvakotipalveluita. Naisten turvallisuuteen kohdistuneen yhtäkkisen huolestumisen tekopyhyys alkaa yhtäkkiä tuntua kovin ilmiselvältä, puhumattakaan koko tasa-arvokeskustelun olemattomuudesta Suomessa tällä hetkellä. Koska no, lukeehan se jo hallitusohjelmassakin että tasa-arvo on saavutettu.

Lilyn toimitus julkisti myös verkkovihan vastaisen kampanjan, jota haluan edistää itsekin. Naisiin kohdistuva käsittämättömän aggressiivinen ja väkivaltainen viha verkossa on mielestäni vain osa sitä samaa kulttuuria, jossa naiset kohtaavat myös fyysistä väkivaltaa. Saman ongelman eri puolia. 

Toivon vain hartaasti, että viimeaikaiset tapahtumat saavat aikaan voimakkaampia toimia naisten kohtaaman väkivallan kitkemiseksi, viimeinkin. Sitä on jouduttu odottamaan ihan liian pitkään.

Kommentit (5)
 1. Ah, mikä teksti, tekis mieli taputtaa. Taputankin.

  Tuntuu että räjähdän joka kerta kun sanotaan että ”hassuttelu-puristelua se vaan on”, ”ota se kohteliaisuutena”, ”älä ole tommoinen tosikko”, ”on minuakin ahdisteltu mutta en minä siitä mitään meteliä ole nostanut”, ”pitääkö kaikesta tehdä jotain draamaa?”. Mikä siinä oikeudessa henkiseen ja fyysiseen koskemattomuuteen on niin helvetin vaikea ymmärtää??? Miten sitä kokonaiskuvaa, juuri tuota ”kosketeltaviksi, kommentoitaviksi, otettaviksi”, on niin vaikea nähdä ja myöntää?

  Ja se iänikuinen kysymys vailla kunnollista vastausta: mikä siinä tasa-arvossa on niin pelottavaa että se synnyttää niin voimakasta vihaa ja väkivaltaa ja raivoa?

  1. Kiitos!! 🙂

   Niinpä, reagoiminen epäasialliseen käytökseen leimataan niin usein huumorintajuttomuudeksi ja kuitataan ”ota ny ihan rennosti hei” -kommenteilla! Pahimpia on nämä ”olisit kiitollinen kun saat huomiota” -heitot. Öö en?

   En mäkään voi oikein ymmärtää, mikä siinä on nin kamalan haasteellista tajuta! Tai edes myöntää, että ongelma on olemassa. Ehkä sitten olis yksi kiva vallankäyttömekanismi vähemmän työkalupakissa, kyllähän sellainen ketuttaa.

 2. Hah, mietin itsekin aivan samaa kuin näin Hesarissa tuon kuvan – että seksuaalinen ahdistelu on ilmeisesti silkkaa komediamatskua kun tekijänä on valkoihoinen kuuluisa näyttelijä, ja vielä ranskalainen, kun sanoohan sen stereotypiakin että ne on tuolla tavalla vähän vekkuleita ne ranskalaiset. Ei naurattanut täälläkään.

  Pakko ihmetellä ajoitusta myös, että juuri kun julkisuudessa vaihteeksi keskustellaan naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä, olkoonkin vääristä syistä ja väärästä näkökulmasta, niin siellä toimituksessa silti pettää arvostelukyky juuri tässä kohtaa. Osoittaa aika hyvin sen, ettei tässä kulttuurissa edes oikein hahmoteta, mistä seksuaalisessa väkivallassa ja toisen koskemattomuuden loukkaamisessa on kyse. Kun sitä ei tunnisteta vaikka kuvia näyttäisi.

  1. Ihan totta! Varsinkin Depardieu tuntuu saavan anteeksi vähän mitä vaan, kun sehän nyt on tuollainen ranskalainen vekkuli machomies. Huumoria vaan ja pilkettä silmäkulmaan! Eiku. Ranskalaisen lehden sivuilla asialle oli naureskeltu, Depardieu on ”incorrigible” eli… miten sen kääntäisi, ei ole korjattavissa? 

   Tuo on kyllä harmillisen totta. Ne ajatusmallit ja rakenteet on niin syvällä, että niitä on vaikea huomata… Itseltäkin menee täysin ohi ties mitä tuubaa, kun ei vaan tule ajatelleeksi. Tosin ottaen huomioon sen Hesarin taannoisen pääkirjoituksen, josta keskusteltiin taannoin, niin toimituksessa taitaa näitä ”vahinkoja” sattua vähän useamminkin.

   1. Joo, ja palasi myös taas mieleen se niiden viimekeväinen hassunhauska kisailu jossa etsittiin haukkumanimeä virolaisille… Huumori. Hankala laji.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *