Australiassa on ilmainen lastenhoito tällä hetkellä

Lasten hoitopaikat ovat todella kalliita Australiassa ja varsinkin alueella jossa asumme Sydneyssä. Moni vanhempi päättääkin, että toinen vanhemmista jää kotiin jos ei töistä tienaa sen vertaa, että hoitomaksujen jälkeen jää ylimääräistä tai lapsia on useampi. Koronaviruksen myötä sadat tuhannet ovat menettäneet työpaikkansa ja päiväkodit tietysti kärsineet tästä rahallisesti sillä vanhemmat eivät pysty viemään lapsiaan hoitoon ilman että ovat itse töissä tai koronaviruksen takia päättävät pitää lapset kotona. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tehdä töitä kotoa käsin tai pyystää apua lastenhoitoon ja esimerkiksi meidän tilanne on se, että jos päiväkoti sulkee ovensa tarkoittaa se sitä että toisen meistä on pakko irtisanoutua ollakseen Lukan kanssa kotona, sillä meillä ei ole ulkopuolista apua Lukan hoitoon. Me ollaan oltu onnekkaita, että ollaan molemmat saatu olla töissä eikä työpaikka ole mennyt alta, mutta itselläni on kuitenkin se stressi kaiken aikaa sillä olen uusin työntekijä firmassa ja jos työntekijöitä vähennetään olen varmasti ensimmäinen listalla kun viimeisenä olen sinne mennyt.

Australian hallitus teki päätöksen huhtikuussa, että päiväkodit ovat ilmaisia heille, jotka ovat jo päiväkodin kirjoilla, joilla ei ole mahdollisuutta ulkopuoliseen apuun tai ei ole mahdollisuutta tehdä töitä kotoa käsin. Tämä myös tarkoitti sitä, että periaatteessa jokainen perhe sai ilmaisen lastenhoidon. Tästä ilmaisesta päivähoidosta ollaan saatu hyötyä nyt siis parisen kuukautta ja kahden viikon päästä aletaan jälleen maksamaan päivähoito maksuja kuten normaalistikin. Ilmainen lastenhoito on varmasti ollut monelle suuri pelastus ja siltä ajalta on toivottavasti moni saanut edes hieman rahaa säästöön ennen kuin nämä kalliit päiväkoti maksut taas alkavat.

Vaikka me ollaankin molemmat oltu töissä ihan normaalisti tänä koko korona aikana, niin kieltäsin jos väittäisin ettei tämä ilmainen lastenhoito tullut meille juuri oikeaan aikaan. Ollaan saatu paljonkin hyötyä tästä ajasta ja päästy taas parempiin rahallisiin vaiheisiin elämässä. Kohta taas alkaa nuo maksut rullaamaan samoin kuin ennen tätä ilmaista aikaa ja saa nähdä miten siihen tottuu kun tililtä automaattisesti ”häviää” suuri summa joka viikko. Toisaalta onhan se ihan ymmärrettävää, että lastenhoito maksaa. Tärkeää työtä he tekevät kun hoitavat ja pitävät huolen meidän kaikken tärkeimmistä ihmisistä elämässämme. Toisaalta on sekin ajatus päässä pyörinyt että jos meille joskus toinen lapsi tulee niin pystyykö kahta lasta pitämään hoidossa, sillä maksut tietysti silloin tuplaantuisivat. Tästä syystä moni useamman lapsen vanhempi onkin varmasti kotona kun ei yksinkertaisesti ole järkeä mennä töihin jos koko palkka menee lastenhoitoon.

Miten Suomessa päin, onko lastenhoito kallista? Itsellä ei ole mitään tietoakaan miten Suomen päässä lastenhoito nykyään menee.

Seuraathan myös? FACEBOOK // INSTAGRAM 

perhe vanhemmuus lapset puhutaan-rahasta
Kommentit (3)
  1. Mitä tarkoittaa ”Lasten hoitopaikat ovat todella kalliita Australiassa” määräytyykö maksu palkan suuruuden perusteella vai miten? 500AUD/kk? 1000AUD/kk? vai kenties enemmän?

  2. Suomessa päivähoitoa tuetaan suurelta osin verovaroin. Kunnallinen taitaa maksaa ns. hyväosaisille 290 euroa kuussa, vähemmän tienaaville vähemmän. Lisäksi on yksityisiä päiväkoteja, jotka voivat olla kalliimpia (osa saattaa olla samanhintaisia kuin tuo julkinen, osa maksaa enemmän). Toinen lapsi on puoleen hintaan ja kolmas alle satasen kuussa. Lisäksi esikoulu ja Helsingissä osa viskaritoiminnasta on käsittääkseni maksutonta. Maksut pienevät, mikäli viikoittainen tuntimäärä on vähäisempi. Toki näissä hinnoissa kunnat maksavat n 70 % päiväkodin kustannuksista.

    1. Kiitos infosta 😊 Täällä on todella suuria hintaeroja jo ihan päiväkotien väleillä ja alueittain. Tulojen mukaan saa myös kevennystä mutta kallliimmaksi jää silti maksut kun Suomeen verrattuna. Maksetaan myös koko päivästä vaikka hakisi lapsen pois aiemmin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *