Pojallani ei ole minkään maan kansalaisuutta

Monet olettavat, että jos synnytät lapsen Australiassa saa hän automaattisesti Australian kansalaisuuden. Näin ei kuitenkaan ole.
Koska minulla tai Ryanilla ei ole itsellämme Australian kansalaisuuksia ei näin ollen poikammekaan saanut Australian kansalaisuutta syntyessään. Hän siirtyy siis meidän viisumeihin ja jos jonakin päivänä me anomme kansalaisuuksia tulee hän tietysti anomuksiin mukaan, mutta tämä ei ole meille ajankohtaista vielä.

Meidän täytyy siis hakea sekä Suomen että Englannin kansalaisuuksia  pojallemme, mutta emme ole vielä pystyneet tätä tekemään koska meidän täytyy poika ensin rekisteröidä täällä ja sitten toimittaa syntymätodistus molempiin maihin. Lueskelin maistraatin sivuilta mitä minun tulee sinne toimittaa ja syntymätodistuksen lisäksi täytyisi ilmeisesti olla todistus toisen maan kansalaisuudesta jos sellainen on. Koska Ryan on englantilainen tulemme tietysti hakemaan lapsellemme Englannin kansalaisuutta myös, ja olenkin siis hieman epäselvänä missä järjestyksessä tämä kaikki tulee hoitaa. Lisäksi koska lapsemme on syntynyt avioliiton ulkopuolella tulee meidän toimittaa selvitys isyyden vahvistamisesta. Luulisi kuitenkin, että Ryanin nimi lapsen syntymätodistuksessa olisi tarpeeksi, en siis tiedä tarvitaanko jotakin muuta lisäksi. Täytyy selvitellä asiaa siis hieman enemmän.

Meillä on lapsen syntymästä kuusi viikkoa aikaa hänet täällä rekisteröidä, mutta emme ole tätä vielä tehneet sillä emme ole päättäneet lapsemme nimeä vieläkään. Kolme viikkoa on siis hänen syntymästään kulunut ja olemme vieläkin kahden nimen välillä. En ymmärrä itsekään miksi se tuntuu niin vaikealta.. Tieto, että nimi tulee olemaan mukana koko loppuelämän on jotenkin todella pelottava tunne ja se päätös tuntuu niin isolta ja päätöksestä haluaa olevan sadan prosentin varmuus. Nimi on kuitenkin iso osa toisen persoonaa.
Englannissa sekä Australiassa yleensä ilmoitetaan lapsen nimi heti hänen synnyttyään ja olemmekin saaneet paljon kyselyjä ja ihmettelelyjä siitä miksemme ole vielä nimeä julkistaneet. Paineta siis vain enemmän.

Seuraathan myös? FACEBOOK // INSTAGRAM 

perhe oma-elama lapset uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (4)
 1. Ulkosuomalainen äiti
  19.3.2019, 13:45

  Suomalaisena synnyttäjänä tosiaan lapsesi saa automaattisesti Suomen kansalaisuuden. Paperi, jonka täytät on ”ilmoitus ulkomailla syntyneestä Suomen kansalaisesta”. Muistaakseni siinä on ihan vaan rasti ruutuun että on toinenkin kansalaisuus ja sitten kirjoitetaan minkä maan. Mitään papereita tai todisteita toisesta kansalaisuudesta en ole erikseen lähetellyt. Meillä tosin syntymätodistus on isän kotimaasta. Mutta ei täälläkään saa kansalaisuutta vain maahan syntymällä. Eli Suomen osuus on ainakin simppeli ja helppo!

  Minulla siis on kaksi ulkomailla syntynyttä kaksoiskansalaista jaloissa pyörimässä. Molemmille tuli aika nopeasti sotut sun muut kun oli paperit lähetetty. Käytiin suurlähetystössä täyttämässä paperit niin ei tarvinnut alkuperäistä syntymätodistusta ruveta lähettelemään. Riittää että suurlähetystössä näkevät originaalin ja ottavat kopion.

  1. Kiitos kommentistasi 🙂

   Tulostin juuri tuon ilmoituksen maistraatin sivuilta ja se tosiaan on vain sivun mittainen. Pakollisina liitteinä (laillistetut ja käännetyt) pyydetään toimittamaan syntymäilmoitus ja muina mahdollisina liitteinä (laillistetut ja käännetyt) pyydetään toimittamaan jos lapsi on syntynyt avioliiton ulkopuolella niin selvitys isyyden vahvistamisesta, huoltopäätös sekä viimeisenä liitteenä pyydetään toimittamaan selvitys lapsen muusta kuin Suomen kansalaisuudesta. Normaalistihan se varmasti näkyy siinä syntynötodistuksessa jos lapsi on syntynyt toisen vanhemman kotimaassa tai näin ainakin kuvittelisin.

   Meidän lähin suurlähetystö on Canberrassa joten täytyykin katsoa tuleeko helpommaksi sinne tehdä reissua vai vain postittaa paperit. Kunhan nyt saataisiin tämä meidän poika ensin rekisteröityä täällä ja sitä kautta syntymätodistus.

 2. ota selvää
  19.3.2019, 12:46

  ”Kun vain lapsen äiti on Suomen kansalainen, lapsi saa automaattisesti Suomen kansalaisuuden riippumatta siitä, missä valtiossa hän syntyy. Edellytyksenä on, että äiti ei ole menettänyt Suomen kansalaisuutta ennen lapsen syntymää.”
  Tämä Migrin sivuilta.

  1. Ilmoitus lapsen syntymästä ulkomailla täytyy Suomeen tehdä ja lähettää todistus syntymästä. Tästä siis kirjoitin postauksessa. Ei se tieto lapsen syntymästä täältä Suomeen mene ellen sitä itse ilmoita.

   “Kun sinä Suomen kansalaisena asut ulkomailla, säilyy sinun henkilö- ja osoitetietosi ajantasaisina vain, jos itse ilmoitat muutoksista Suomeen. Jos esim. saat lapsen, menet naimisiin tai vaikka eroat tai muutat uuteen osoitteeseen sinun pitää itse huolehtia, että tiedot saadaan Suomen väestötietojärjestelmään.” Tämä ote samoilta sivuilta mistä itse laitot otteen. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *