Pojille poikien vaatteet ja tytöille tyttöjen vaatteet?

Luin perjantaina Iidan matkassa blogin Iidan kirjoituksen tyttöjen ja poikien vaatteista ja ajattelin nyt jakaa omatkin ajatukseni asian tiimoilta. Kasvatusmalleja on erilaisia ja jokainen tietysti pukee lapsensa parhaaksi näkemällään tavalla enkä kirjoituksellani tarkoita, että omat mielipiteeni ovat vain ja ainoastaan ne oikeat. Erilaisia mielipiteitäkin saa ja pitääkin olla.

Onhan se totta että vaatekaupoille mennessä on pojille ja tytöille selkeästi erikseen tarkoitetut alueet jossa niitä vaatteita pääsee katselemaan. Monesti on myös isoin kirjaimin ilmoitettu pojille ja tytöille tarkoitetut vaatterekit. Mielestäni myös tyttöjen ja poikien vaatteilla on eronsa, esimerkiksi röyhelö mekot ovat mielestäni ihan tyttöjä varten suunniteltu, enkä ensimmäisenä poikaani mekkoon pukisi. Värit ovat kuitenkin asia erikseen enkä esimerkiksi luokittelisi sinistä pojan väriksi enkä punaista tytön väriksi. Meidän pojalla on suht paljon värikkäitä vaatteita enkä niistä ole koskaan ajatellut sopisivatko ne enemmän tytölle kuin pojalle.

Nykyään tuntuu huomaavan joka puolelta kirjoituksia ja puhetta miten lapset täytyisi kasvattaa sukupuolineutraalisti eikä erotella poikia ja tyttöjä, mutta kyllä minun mielestäni poikaa saa pukea pojaksi ja tyttöä tytöksi. Jos poikani kuitenkin ilmoittaa haluavansa itselleen mekon kun on sen ikäinen että osaa omat toiveensa tuoda esiin, niin ei siinä mitään, mennään yhdessä mekko ostoksille.

Mielestäni tässä vaiheessa kuitenkin kun poikani on vauva olisi outoa häntä juuri esimerkiksi siihen mekkoon pukea tai vaatteisiin jotka ovat selkeästi tyttö vauvoille tarkoitettuja. Kastemekko kai tosin mekoksi luokitellaan, että siinä määrin syön puheeni ja poikani mekkoon voisin pukea.
En kuitenkaan mene vaateostoksille sillä mielellä että nyt pojalle selkeästi poikamaiset vaatteet, kyllä meiltä kaapista löytyy varmasti jokaista väriä ja kuviota paitsi juuri niitä mekkoja ja röyhelöitä. Suurinosa vauvan vaateistamme saimme vauvakutsuilta ja yhden käden sormilla on ne vaatteet jotka olen itse ostanut, mutta kohta tosiaan on aika uusille vaatteille kun he kasvavat niin nopeasti.

Jos meille myös koskaan toinen vauva saapuisi ja hän olisi tyttö niin en näkisi ongelmaa häntä pukea pojaltani jäämiin vaatteisiin. Kävisin myös ostamassa mekon tai kaksi koska onhan ne nyt niin suloisia, ei sitä pysty kieltämään.

Lapset osaavat olla myös toisilleen ilkeitä ja vielä siinä vaiheessa kun lapsi ei ymmärrä miksi häntä kiusataan vaikka erilaisuuden takia voi se olla lapselle paha paikka jos hänet lähetetään kouluun selkeästi tytöille tarkoitetuissa vaatteissa, tai tyttö lapsi puetaan pojan näköisiin vaatteisiin. Eri asia on jos lapsi itse haluaa pukeutua kyseisiin vaatteisiin ja ne ylpeydellä kantaa.

Toissa viikonloppuna olimme tuttaviemme häissä joihin ostimme pojallemme puvun ja olihan hän suloinen siinä. Tästä ajattelinkin, että ostaisiko moni vanhempi tyttölapselleen vauvan pukua juhliin sen ihanan prinsessa tyylisen mekon sijasta? En usko.

Onhan aikuisten pukeutumisessa myös mielestäni selkeästi naisille sekä miehille tarkoitetut vaatteet. Vai osaisitko kuvitella miehen kävelevän alttarille morsiusmekossa vierellään nainen koko puvussa? Sydneyssä monessa toimistovirassa on myös pukukoodina miehille koko puvut ja naisille mekko/hame.

Eli lyhyesti kyllä, mielestäni tytöille ja pojille on eri vaatteet siinä määrin että mekot yms röyhelöt näen tyttöjen vaatteina, mutta värillä ei mielestäni ole väliä. Sama t-paita punaisena tai sinisenä käy mielestäni kummallekin eikä väri kerro kumpaa sukupuolta sitä pitävä lapsi on. Olen kuitenkin pistänyt merkille, että jostakin syystä tytöille suunnatut vaatteet tehdään värikkäämmiksi kuin poikien. Mielestäni olisi kiva jos pojillekin suunniteltaisiin enemmän värikkäitä vaatteita. Meillä on paljon Australialais merkki Bonds:in vauvanvaatteita ja ne ovat mielestäni todella sukupuolineutraaleja ja värikkäitä. Esimerkiksi meillä äitiryhmässä olen nähnyt täysin saman Bonds:in vauvan onesien niin pojalla kuin tytölläkin. (Bonds onesiesta kuva ylempänä tekstissäni)

Oletko samaa vai eri mieltä kanssani? Onko mielestäsi tytöille tyttöjen vaatteet ja pojille poikien vaatteet?

Seuraathan myös? FACEBOOK // INSTAGRAM 

puheenaiheet vanhemmuus lasten-tyyli lapset
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *