Saako perheenlisäyksestä kysyä?

UlkosuomalaisuusKun ikää kertyy tai on ollut puolisonsa kanssa jo pidempään yhdessä on moni varmasti joutunut vastailemaan kysymyksiin ”milloin teille on vauva tulossa?” tai ”olisiko jo aika perheenlisäykselle?” Ymmärrän toisaalta, että ihmisiä kiinnostaa milloin toiset ovat perustamassa perhettä, mutta en ymmärrä sitä etteivät toiset ymmärrä ettei niinkin henkilökohtainen asia kuulu kenellekään. Koskaan ei voi tietää onko lasta jo yritetty vaikka useampi vuosi, onko lapsettomuutta tai vaikka jo niissä lapsettomuushoidoissa käymistä, tai haluaako toinen ylipäätään koskaan omia lapsia. Tuntuu, että joidenkin on todella vaikea edes hyväksyä jos toinen ei halua itselleen lapsia. Lapset eivät ole jokaiselle se tulevaisuuden haave kuitenkaan.

Alkuraskaudesta ei moni myöskään halua puhua liian aikaisin, joten turhat utelut olisi mielestäni hyvä jättää utelematta. Toisesta, kolmannesta tai neljännestäkään raskaudesta tai lapsihaaveesta olisi mielestäni hyvä jättää kyselyt kyselemättä. Yksi lapsi on monelle jo täysi lapsiluku eivätkä kaikki välttämättä halua enempää lapsia sen yhden sijasta. Tai samalla tavoin voi yritystä olla takana jo vaikka kuinka kauan.

Lasten saaminen ei ole mikään itsestäänselvyys eivätkä kaikki halua koskaan omia lapsia. Mielestäni ei koskaan saisi keneltäkään kysyä heidän valinnoistaan tai haaveistaan lasten saannin suhteen. Jos joku on yrittänyt raskautua vuosikausia tuloksetta, tai takana on useampi keskenmeno eivät tuollaiset kysymykset varmastikaan tunnu kivoilta. Mielestäni ei koskaan saisi asettaa toista siihen asemaan, että hän kokisi pakolliseksi vastata henkilökohtaisiin asioihin elämästään. Uskokaa tai älkää, mutta kyllä se ihminen itse kertoo jos on jotakin kerrottavaa tai haluaa avata asiaa ilman siitä kysymättä.

Seuraathan myös? FACEBOOK // INSTAGRAM

perhe vanhemmuus lapset raskaus-ja-synnytys
Kommentit (6)
 1. Tämäkään asia ei oo niin mustavalkoinen. On todellakin ihmisen persoonasta tosi paljon kiinni, haittaako tällainen kysely vai ei. Mua ei esim.oo ikinä haitannut, jos ja kun multa on kysytty. On kysytty ennen ekaa ja on kysytty mahdollisesti toisesta sen jälkeen. Musta asiasta voi ihan luonnollisesti puhua ilman loukkaantumisia. Kyllä mä ymmärrän et ihmisiä kiinnostaa nää asiat. 🙂

  1. Kiinnostaa varmasti, mutta oon silti vahvasti sitä mieltä ettei saisi kysellä. Mitä jos et olisikaan tullut raskaaksi tai ei olisi mahdollisuutta koskaan tulla? Olisiko silloin kiva vastailla kysymyksiin kun varmasti tuntuisi pahalta?

   Kaverini kertoi, että oli saanut keskenmenon ja näitä kyselyitä tuli että milloin vauva tulossa ja sanoi, että oli todella vaikea vastata tai olla edes siinä tilanteessa kun vauva olisi ollut niin toivottu mutta raskaus oli mennyt kesken. Onhan nää niitä asioita mistä toisia ei haittaa jos kysellään mutta koskaan ei voi tietää kenelle kysymys on kipeä.

   1. Öö. Mistä tiedät mun kokemuksista? Mistä tiedät, mitä mulla on takana….Eli edelleenkin persoonasta kiinni paljon.

    1. En tietenkään sen enempää kuin ensimmäisestä kommentistasi oletin että sinulla on jo lapsi. Siksi kysyinkin että jos ei olisi ollut mahdollisuutta ikinä raskautua niin olisiko silloin utelut tuntuneet pahoilta.

     On vain hankala tietää ketä ei haittaa kyselyt ja ketä haittaa siksi omasta mielestäni ei saisi kysellä kun ei tosiaankaan tiedä kenellä on millaisia kokemuksia taustalla. Jos omista asioistaan puhuu avoimesti ja on sen tyyppinen etteivät kyselyt haittaa niin eihän siinä mitään 😊 Tarkoitan vain että kun koskaan siitä toisesta ei voi tietää haittaavatko tällaiset kyselyt/utelut mitään. Siksi itse en kysy koska en tiedä vaikka läheinen kaveri olisi yrittänyt jo pitkään muttei ole puhunut asiasta mitään. Keskustelut raskauden yrityksestä ja toiveesta on tietysti eri asia sikseen jos ne tulee puheeksi ja itse niistä alkaa puhumaan 😊

 2. Tosi hyvä teksti! Niin selkee juttu ja silti tuntuu että etenkin vanhempi sukupolvi ei tätä ymmärrä…

  1. Kiitos 😊 joo ei tunnu ymmärtävän ei..

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *