Saako raskaana olevan ulkonäköä kommentoida?

ED3A1B0E-0895-415F-B148-073EF384CE17.jpeg

6AD9459C-9008-4C9D-BFC0-A32C98446334.jpeg

Siintä saakka kun raskausmahani on tullut esiin ja olen ollut näkyvästi raskaana olen saanut kommentteja ulkonäöstäni niin tutuilta kuin tuntematomiltakin. Jotkut kommenteista ovat jääneet mieleeni enemmän kuin toiset, mutta olen vieläkin hämmentynyt miten moni on kommentoinut kasvavaa mahaani. Mielestäni on todella mautonta yleensäkään kommentoida miltä toinen näyttää ja mietinkin miksi toiset ajattelevat, että raskaus antaa jotenkin luvan kommentoida toisen vartaloa? 

”Oho, oletpa sinä iso!” , ”Sinä tarvitsisit leveä kuljetus-kyltin” , ”Onko siellä enemmän kuin yksi?” , ”Ei näyttäisi enää kauan olevan jäljellä mahasta päätellen” , ”Palaudutkohan sinä tosta koskaan?” , ”Aika paljon on vissiin nesteitä kertynyt turvotuksesta päätellen” , ”Miltä tuntuu kun on varmasti paljon kiloja tullut?” 

Jokaisen näistä kommenteista olen kuulut minulle täysin tuntemattomilta ihmisiltä. Lisäksi olen melkein saanut pari tunnusteleva kättä vatsalleni aivan yllättäen, mutta olen juuri ja juuri ne kerennyt välttämään. Mikä saa ihmiset kuvittelemaan, että on oikein koskea toisen vartaloa? En koskaan ennen rakkauttani joutunut tilanteeseen, missä joku täysin ulkopuolinen tulisi kaupassa vastaan ja koittaisi laittaa kätensä vatsalleni samalla sanoen ”Oi kun ihana maha.” Mikä saa ihmiset siis luulemaan, että raskaana oleva tykkäisi tästä? Ei kehoni kuulu kenellekään toiselle (vauvaa lukuunottamatta) vaikka raskaana olenkin. Se, että olet raskaana ja sen sinusta näkee ulkopuolelle ei pitäisi silti kuulua kenellekään eikä antaa lupaa kommentoida miltä sinä näytät.

Se montako raskauskiloa olen saanut, kuinka paljon takamukseni on levinnyt tai montako kuppikokoa rintani ovat kasvaneet eivät todellakaan kuulu kenellekään, varsinkaan täysin tuntemattomalle. Myönnän kyllä itse kysyneeni ystävältäni saiko hän paljon raskauskiloja, mutta tämä tuli keskustelussa puheenaiheeksi ja itse myönsin että olen kiloja saanut enemmän kuin aluksi kuvittelin. 

B1427FDC-E60E-43AB-BE31-F38ADBF37EA6.jpeg

Sanotaan, että raskaana oleva on kauneimmillaan ja puhutaan siintä raskausajan hehkusta, mutta itse en ole ainakaan tuntenut itseäni viehättäväksi raskaana ollessani – päinvastoin. Olen tuntenut itseni kaikkea muuta kuin kauniiksi ja todella kamppaillut niiden kilojen kanssa ja miltä ne ovat saaneet minut tuntumaan. En ole tuntenut että raskausmaha on ihana asia tai että on mukavaa kun en pysty tekemään asioita joita ennen pystyin. Mielestäni ei ole siis kiva kuulla kommentteja kasvaneesta olemuksestani, vaikka uskonkin ettei kukaan niitä pahalla sano. Ei silti ole oikein, että varsinkaan tuntemattomat tuntevat tarpeen tulla minulle kertomaan miten isolta näytän tai kertomaan että ”en minä noin iso ollut kun minä olin raskaana.” Aha, okei, kiitos tästä tiedosta. 

Tuttujen kommentit eivät minua niinkään haittaa, mutta välillä mietin että eihän me kommentoida toisten lihonneita olemuksia niin miksi me kommentoimme niitä raskauskiloja? 

Ajatelkaa jos kommentoisimme samalla tavoin ylipainoisten ihmisten olemuksia ”Sinä tarvitsisisit leveä kuljetus-kyltin”. Ei taida kuullostaa oikealta tai hyväksyttävältä, mutta raskaana olevalle näin tuntuu olevan hyväksyttävää sanoa?

Raskaana ollessa olen ollut erityistä herkempi, tunteellisempi ja paljon enemmän itsekriittisempi kuin koskaan aiemmin ja voin vain kuvitella miten joku minua vielä herkempi voisi loukkaantua vastaavista kommenteista tai miten kyseiset kommentit voivat tuhota jonkun itsetuntoa. Totuus kuitenkin on, että raskautta ei voi peittää ja se näkyy ulospäin. Se, että raskaana oleva kasvattaa uuden elämänalkua sisällään on ihmeellistä ja ainutlaatuista aikaa. Tälle pitäisi suoda myös se sama yksityisyys kuin jokaiselle muullekin. 

DBBCEE74-FB38-4D58-B4D3-51F99E5E877D.jpeg

Seuraathan myös? FACEBOOK // INSTAGRAM

Kommentit (6)
  1. Ei ikinä eikä kukaan saa kommentoida raskaana olevan ulkonäköä! Jopa”positiiviseksi” tarkoitetut kommentit, kuten ”onpa sulla pieni maha”, voi olla raskaana olevalle tympeitä jos on ollu huolta esimerkiksi vauvan kasvusta. Itselle on tulossa lähipäivinä jo kuudes lapsi, mutta nuihin arvosteluihin / kommentointeihin ei kyllä oo vuosien varrella yhtään turtunu, aina ne vaan yhtä paljon ärsyttää. Just tuo että kun se oma olo on sellainen, että ei tunne itseään omaksi itsekseen kun ei pysty niihin kaikkiin ennen raskautta tavallisiin asioihin.

    1. Juurikin näin! En tiedä mistä se johtuu että joidenkin mielestä on Ok kommentoida toisen ulkonäköä tai olemusta, mutta itselle tämä tuli jotenkin niin yllätyksenä. Nyt kun laskettu aika lähenee ja kävelystäkin varmasti jo huomaa että viimeisillään niin tuntuu että sitä kommenttia tulee useinkin. Jotenkin en tiedä edes miten reagoida tai mitä sanoa kun joku näitä kommentteja antaa.. 

  2. Mun mielestä paras kommentti tuli kuopuksen syntymän jälkeen yhdeltä vanhemmalta sukulaiselta. Olin siis synnyttänyt kolme päivää ennen sitä ja mentiin näyttämään vauvaa. Ensimmäinen kommentti, kun olin astunut ovesta sisään, oli ”tuleeko maitoa, repesitkö pahasti?”. Synnytyksestä huolimatta koen kuitenkin, että genitaalialueeni kondis on ihan vaan mun oma juttu 😀

    1. Voi kamala tota kommenttia 😀 En kyllä tiedä että miksi kukaan edes haluaa tietää miten pahasti joku on revennyt vai onko ollenkaan.. Saa nähdä millaista kommenttia on siis tulossa synnytyksen jälkeen, apua 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *