Väsynyt äiti

Voin ihan rehellisesti sanoa, että kaikista helpointa oli kun Luka oli vastasyntynyt. Vaikka omat haasteensa oli tietysti vastasyntyneen kanssa niin nämä viimeiset viikot ovat tuntuneet vieläkin haasteellisemmilta.

Päivät menevät hyvin nukkumista lukuun ottamatta sillä hän ei yksinkertaisesti nuku. Tai nukkuu, mutta todella lyhyitä pätkiä, eikä niiden pätkien aikana ole itsellä mahdollista nukkua kun toinen alkaa jo heräilemään kun itsellä alkaisi vihdoin silmät painumaan kiinni. Yöt ovat olleet rankimpia kun Luka herää jatkuvasti. Toissa illalla pääsin sänkyyn vasta puolen yön jälkeen ja sitten hän olikin jo hereillä taas aikaisin aamu yöstä. Aamulla kun olin hänet jälleen saanut nukkumaan syötön jälkeen viiden aikoihin en enää itse saanut unta. Ehkä yliväsynyt, kuka tietää. Makasin vain sängyssä miettien että kohta hän herää kuitenkin. Nousin sitten ylös ja tein pitkän kaavan aamiaisen Ryanille ennen kun hän lähti puoli seitsemältä töihin.

Kävin lääkärissä viime viikolla kun itsellä oli olo, että ei kaikki ole ihan normaalisti pojalla ja lääkärissä todettiinkin ettei paino ole noussut tarvittavaa määrää. Paino on kyllä noussut, mutta sen verran huonosti, että kasvukäyrissä on tippunut syntymästä, mutta ei ole onneksi painokäyrän alapuolella. Siinä lääkärin kanssa jutellessa totesin myös, että tuntuu että oma maidon tuotanto ikään kuin olisi laantunut ja varsinkin yö aikaan ei maitoa olisi riittävästi. Tiedän ja tiedostan, että on päiviä kun olen unohtanut syödä ja juoda tarpeeksi vettä ja tietysti tämäkin vaikuttaa asiaan. En tietenkään ole tarkoituksella syömättä tai juomatta, mutta joskus päivällistä syödessä (päivällinen ei muuten kuullosta oikealta kun meillä päivällinen on 19-20 aikaan illalla, dinner taas kuullostaa) tajuan että lounas jäi väliin. Väsymyksestä johtuen en välillä oikeasti tiedä paljonko olen juonut vettä päivän aikana ja jollei minulla ole jääkaapissa kannua vettä valmiina en tiedä minkä verran vettä olisin juonut. Lääkäri antoi reseptillä lääkettä maidontuotannon lisäämiseen ja tämä toimikin todella hyvin.

Tiistaina kävimme uudelleen tarkastuttamassa painon ja Lukalla on viikossa tullut 150grammaa lisää ja ensi viikolla taas tarkastuttamaan. Suunta siis oikeaan. Kaiken aikaa Luka on kuitenkin ollut iloinen ja vilkas vauva eikä sen suhteen ole ollut huolta. Hän tuntuu olevan menossa kokoajan ja en ihmettele jos kohta ryömii kun ympäri pyöritään kovaa kaiken aikaa.

Huomaan väsymyksen kuitenkin omassa olossani ja tuntuu että jatkuvasti on hermot kireällä tai itkuinen ilman syytä. Lukan kieltäytyessä pullosta on Ryanin ollut lähes mahdotonta olla apuna syöttöjen kanssa enkä itse saa sitä extra unta jonka hän ennen oli minulle halukas antamaan. Väsymys vaikuttaa todellakin omaan muistiini ja tuntuu, että kaikki on hukassa jatkuvasti mikä tietysti ärsyttää vieläkin enemmän.

Minusta tuntuu että suurin syy näihin muuttuneisiin asioihin on se, että kun oltiin yli yön hotelli reissulla parisen viikkoa sitten kaikki oli vähän kuin uutta. Sen jälkeen serkkuni avopuolisonsa kanssa viettivät meillä muutaman yön jolloin siirrettiin Luka meidän huoneeseen pinnasänkynsä kanssa ja hän ei ollut halukas siellä nukkumaan. Kaikki alkoi jo palautumaan normaaliin suuntaan kunnes sunnuntai oli iso päivä pienelle miehelle kun oli paljon uusia naamoja ristiäisissä ja olimme poissa kotoa melkeinpä koko päivän. Huomasin eron jo heti sinä yönä kun heräili jatkuvasti.

Viime yö tuntui jo olevan siihen suuntaan mitä se oli ennen, hän nukkui ilta seitsemästä kahteentoista, jonka jälkeen heräsi kolmelta aamuyöllä ja nukkui aamu seitsemään saakka kuin ennenkin. Sormet ristiin, että rytmi alkaa palautumaan mitä se on ollut syntymästä saakka. Meillä on glow dreaming unilaite joka on toiminut kuin unelma ennen näitä muutoksia. Ajattelinkin kirjoitella tästä ihme laitteesta jossakin vaiheessa enemmänkin, mutta meille se on ollut suurin apua juuri nukahtamisen suhteen. Ennen nukkumaan meno oli yhtä itkua ja nyt omaan sänkyyn nukahdetaan ilman ongelmia vaikka hänet sinne laittaisi vielä hereillä ollessaan.

Seuraathan myös? FACEBOOK // INSTAGRAM 

perhe vanhemmuus oma-elama lapset
Kommentit (7)
  1. Väsynyt äiti | Lapin Uutiset Yle
    1.8.2020, 04:51

    […] Väsynyt äiti – hellojenna | Lily – Väsynyt äiti – hellojenna | Lily – Väsynyt äiti. 5 Voin ihan rehellisesti sanoa, että kaikista helpointa oli kun Luka oli vastasyntynyt. Vaikka omat haasteensa oli tietysti vastasyntyneen kanssa niin nämä viimeiset viikot ovat tuntuneet vieläkin haasteellisemmilta. […]

  2. Väsynyt äiti | Yle Uutiset Tuore
    5.6.2020, 00:49

    […] Väsynyt äiti – hellojenna | Lily – Väsynyt äiti. 5 Voin ihan rehellisesti sanoa, että kaikista helpointa oli kun Luka oli vastasyntynyt. Vaikka omat haasteensa oli tietysti vastasyntyneen kanssa niin nämä viimeiset viikot ovat tuntuneet vieläkin haasteellisemmilta. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *