Vauva-arki yhtä perhe helvettiä?

Raskausaikanani huomasin kuulevani paljonkin puhetta miten se vauva-arki on todella rankkaa ja miten se ensimmäinen vuosi varsinkin tulee olemaan kamala. Nukkua ei voi enää koskaan, mihinkään et pääse ilman vauvaa ja koko parisuhde kuivuu kasaan. Miten vauva muuttaa kaiken ja miten huoleton elämä on sitten vauvan tulon myötä ohi. Ja jos teitä on siunattu helpolla vauvalla niin odota vain kun hän alkaa kävelemään, silloin viimeistään kaikki on kamalaa!

Tietysti vauva muuttaa koko elämän ja tietty elämänvaihe on niin sanotusti takana päin, mutta eihän se koko elämä ohi ole! Pienestä ihmisestä on vastuussa aina ja ajatusmaailma kokee tietynlaisen muutoksen, mutta eihän se koko elämä lopu siihen kun perheeseen syntyy lapsi. Vauvan kanssa ei tarvitse jäädä neljän seinän sisälle kuin vankilaan ja tehdä itselle siitä arjesta hankalaa.
Tuntuu että se on paljon myös asenteesta kiinni millaisen siintä arjestaan pienen lapsen kanssa tekee. Kyllähän se arki tottakai paljon rankempaa on, ei sitä kieltää voi, mutta miljoonat muutkin naiset ovat pärjänneet tuoreina äiteinä joten mikset sinäkin?

Itkevä vauva on itkevä vauva olet sitten kotona sohvalla tai ulkona tutkimassa vauvalle uutta maailmaa. Onhan se helpompaa ja itselle kivempaa jos kotona voi huutavaa lasta kantaa ilman muiden katseita mutta kyllä se raitis ilmakin hyväksi on. Vauvat kun sattuvat itkemään halusit sitä tai et niin mikset välillä lähtisi rohkeasti sieltä neljän seinän sisältä ulos.

Kyllähän siintä vauva-arjesta saa itselleen myös sitä hankalaa aikaa jos niin vain haluaa. On helppoa ottaa stressiä tekemättömistä kotitöistä ja pyykkivuoresta ja ajatella että kodin kuuluisi olla tahraton kun kerran kotona on, mutta loppujenlopuksi ketä kiinnostaa onko kotisi viimeisen päälle järjestyksessä, varsinkin kun taloudessa on pieni(ä) lapsi(a). On helppoa myös valittaa katkonaisesti yöunista tai miten vauva on kiinni itsessä kaiken aikaa, mutta jollakin toisella se on vielä rankempaa. Vaikka se vauva on kiinni sinussa sen 24/7 niin ei se ole este että kotonta voi lähteä, nähdä kavereita, ulkoilla tai käydä oman miehen kanssa vaikka kahvilla. Vauva kulkee mukana ja jos hän huutaa niin älä ota turhaa stressiä, ei hän ole ainoa vauva joka huutaa.. Tiedostan myös että esimerkiksi koliikki vauvan perheessä arki on haastavampaa kuin ”normaalin” vauvan perheessä.

En kiellä etteikö meidän perheessä ole päiviä kun on rankkaa ja tuntuu että mikään ei ole hyvin, mutta seuraava päivä on aina parempi. Olen myös monta kertaa ollut vaunulenkillä kun poika on keskenkaiken päättänyt että maailmanloppu on lähellä huudosta päätellen ja eihän se kiva ole, mutta osa siintä lenkistä oli. Päivässä on kuitenkin paljon enemmän niitä hyviä kuin huonoja hetkiä ja aina täytyisi ajatella niitä hyviä. Vauvat ovat kuitenkin vielä niin viattomia ja kuin tyhjiä kirjoja – sinä päätät millaiseksi se kirja tulee kirjoitettua.

Monta kertaa olen myös ajatellut miten paljon helpompaa olisi kun jäisi vain sisälle ja istuisi sohvalla koko päivän imettämässä vauvaa, mutta sitten ajattelen että tämä on ainutlaatuista aikaa ja halua nauttia siitä. En halua sisällä kököttää tekemättä mitään ja vaikka edellinen yö olisikin ollut huono unien kannalta niin aina se olo on kuitenkin parempi kuin parikymppisenä viikonlopun ryyppyputken jälkeen.

Mielessäni myös kuvittelen tämän vauva arjen olevan se helpoin osuus. Vauvat kun ovat niin viattomia, rakastavan syleilyä, rakastavat sinua, nukkuvat paljon ja heidän itku naamansakin on vielä niin hellyttävä. Ei mene kauaa niin koko lyhyt vauva aika on ohitse ja toivoisit pääseväsi ajassa taakse päin.

Ehkä edessä on ne hankalammat ajat, kuka tietää, mutta miksi sitä murehtia nyt? Nyt kannattaa nauttia niinkin ihanasta ajasta kuin vauvantuoksuinen elämä. Eikä unohtaa sitä parisuhdettaankaan. Ihan vain vaikka päivittäisellä kysymyksellä toisen päivästä, pienillä eleillä ja kertomalla toiselle miten hienoa työtä hän tekee. Mikään parisuhde ei ole itsestäänselvyys ja aina täytyy muistaa kertoa miten rakastaa.

Mitä mieltä olet, onko vauva-arki sitä perhe helvettiä mistä puhutaan vai onko se paljon itsestä kiinni millaiseksi sen vauva-arjen tekee?

Seuraathan myös? FACEBOOK // INSTAGRAM 

perhe vanhemmuus lapset oma-elama
Kommentit (4)
 1. Hyvä teksti ja oon itsekkin miettinyt tätä aihetta paljon. Itsellä ei siis vielä ole kokemusta vauva-arjesta mutta tuntuu, että siitä puhutaan paljon negatiiviseen sävyyn ja lähinnä suorittamisena ja selviytymisenä. Uskon kyllä sen olevan rankkaa ja kaikkea mahdollista, mutta olisi kiva kuulla enemmän myös niistä vauvavuoden ihanista hetkistä. Itsekkin toivoisin voivani nauttia siitä tulevasta vuodesta ja aika näyttää miten meillä sitten tulee menemään 🙂

  1. Kiitos 🙂
   Jostakin syystä tuntuu että kuulee vaan niitä negatiivisia asioita koko vauvaperheen arjesta ja ne positiiviset asiat jäävät kuulematta. En sitten tiedä miksi ihmiset ikäänkuin haluavat tuoda esille niitä huonoja puolia vai eikö sitä sitten huomaa kertovansa vain ne ikävät asiat? Itse kun olen sanonut että olen yllättynyt millaista se elämä vauvan kanssa on kun se on helpompaa mitä oletin niin saan melkeinpä jokaisena kertana vastauksen, että odota vaan kyllä se kohta muuttuu tai nauti vielä kun voit. Outoa mielestäni.
   Mutta kyllä mä uskon että se on aika paljon asenteesta myös kiinni ja jokainen on omanlaisensa vanhempi. 🙂

   1. Hei! Olen todella samaa mieltä kanssasi. Toki on päiviä ja hetkiä kun tuntuu rankalta ja väsyttää (sama varmasti jokaisella jolla ei ole lapsia), mutta pääsääntöisesti lapsen kanssa on ihanaa <3 poikamme täytti nyt keväällä vuoden ja voin rehellisesti sanoa sen olleen tähän asti elämäni paras vuosi. Ja poikamme ei ole aina ollut se helpoin pieni, vaan etenkin nukkumisen kanssa on ollut haasteita vielä tähänkin päivään asti. Uskon, että lapsiarki on just tasan niin kamalaa ja rankkaa kuin siitä itse omalla ajatuksella tekee. Jos jo valmiiksi ajattelet, että kaikki on ihan p*skaa niin silloin kaikki on juuri sitä itseään. Sama vaikka lapsen kanssa matkustettaessa. Kun lähdet avoimin mielin ja tiedostat, että ei tietty ole samanlaista kuin ennen lasta ja samalla tavalla ruokailut ja unet siirtyvät toiseen maahan, niin helposti huomaakin kuinka reissu onnistui hienosti ja kaikilla oli kivaa 🙂

    1. Täysin samaa mieltä ihan kaikesta mitä kirjoitit! Me ei vielä olla reissattu vauvan kanssa tuntia pidempää matkaa autolla, mutta matkustaminen edessä jossain vaiheessa. Jännitän jo nyt ensimmäistä kertaa kun Suomeen päin lennetään kun se matka on pitkä! Mutta tosiaan jos päättää ettei se ole samanlaista kuin ennen niin ei odota mitään muuta kuin, että mitä vain voi sattua vauvan kanssa.
     Eihän se aina helppoa ole pienen kanssa josta on aina vastuussa, mutta kun asennoituu siihen että tämä on se uusi arki ja elämänvaihe niin kyllä siintä saa itselleen ihanaa aikaa. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *