Kun jännittää… Se on ihan ookoo. Mutta kuinka sietää sitä?

  Miten ajattelen?

En osaa, en pysty, en selviä, epäonnistun ja jäädyn täysin. Esitys menee pieleen, siitä tulee kauhea katastrofi! Entä jos epäonnistun ja teen virheitä? Kaikki nauraa. Olen aivan punainen ja tärisen… En saa sanaa suustani ja pää tyhjenee kaikesta ajattelusta… Puhun hiljaa ja epäluontevasti. En muista hengittää ja puhe on katkonaista niin kuin aina ennenkin. Pidän taukoja kesken lauseen ja menen aivan paniikkiin. Niistä olen kuullut ennenkin.  Voi minua poloista, en osaa mitään…

Miten voisin ajatella?

Kaikki on ihan hyvin. Onnistun varmasti. Käyn aamulla juoksemassa, teen muutaman hypyn juuri ennen esitystä, tai ainakin muutaman syvän sisään- ja uloshengityksen. Kaikkea ei tarvitse muistaa, opettaja täydensi tarvittaessa aiemminkin. Ja tarvittaessa voi lukea suoraan muistiinpanoista. Virheitä sattuu varmasti, niistä voi oppia.  Olen armollinen itselleni, hyväksyn jännityksen ja epäonnistumisen osana esitystä. Ei se ole vaarallista, se on inhimillistä ja rentoa. Hengitän koko esityksen ajan syvään ja pidän taukoja jokaisen lauseen kohdalla. Puhun hitaasti ja rauhallisesti. Olen valmistautunut etukäteen niin hyvin kuin pystyin: Luin ja harjoittelin esitystä yksin läpi peilille. 

Se mitä ajattelen, se lisääntyy. Jos ajattelen esityksen menevän huonosti, se menee huonosti. Jos ajattelen sen menevän hyvin, se menee paljon paremmin. Jos kiellän itseäni ajattelemasta vihreää possua, ajattelen vihreää possua. Tosin, se ajatus voisi rentouttaa ja tuoda esitykseen vähän hauskuutta. Ei sen tehtävä ole olla vakava ja jäykkä suoritus, vaan rento ja mukava. Miten voisin saada rentoutta esitykseeni, joka jännittää ihan hirveästi? Yritän psyykata itseäni ja kokeilla seuraavaa:

Hyvä valmistautuminen: Käy materiaali läpi. Harjoittele sitä ääneen muutama kerta, vaikka peilille. Muista ottaa tarvittavat muistiinpanot mukaan, jos jotain unohtuu.

Aamulenkki: Sitä haluan ehdottomasti kokeilla! Jokin fyysinen suoritus, liikunta, pistää veren kiertämään ja tekee olosta hyvän, niin henkisesti kuin fyysisesti! Hyvällä mielellä on paljon helpompi lähteä esiintymään.

Mielikuvaharjoitus: Mieti etukäteen kuinka hyvin esitys tulee menemään. Se mitä ajattelet, se lisääntyy!

Hyvä ryhti: Selkä suorana ja pää pystyssä. Katsekontakti yleisöön (jos esitelmä ei satu olemaan virtuaalisesti).

Hengitä syvään: Koko esiintymisen ajan. Alusta loppuun.

Hyvä aloitus: Saa koko esiintymisen sujumaan paremmin. Olen käynyt ensimmäistä diaa läpi kaikista eniten. Kun aloitan vahvasti, se onnistumisen kokemus lisää mahdollisuutta pärjätä hyvin loppuun saakka.

Puhe: Puhu selkeällä ja kuuluvalla äänellä, niin kuin big brotherissakin luetaan. Hitaasti ja varmasti. Muista pitää taukoja!!!!

Ja lopuksi: Muista olla armollinen itsellesi, hyväksy jännitys ja epäonnistumiset osana esiintymistä. Sellaista sattuu itse kullekin. Ei se ole niin vakavaa. Huumoria!

Onko teillä vinkkejä, kuinka te selviätte normaalin jännityksen kanssa, ilman, että se pilaa suoritusta? Ja toivottakaa kovasti tsemppiä tuleviin koitoksiini!

Kommentit (3)
 1. Mie kans...
  15.9.2020, 22:48

  Vapiset kuin haavanlehti, polvet notkuen ,posket punaisena helottaen, mutta sinä teet sen ,pidät esitelmän alusta loppuun, sinä olet ylittänyt itsesi, sinä olet tehnyt huomattavan kokonaisuuden, tehnyt esitelmän ja pitänyt myös esitelmän tavallisella jännittäjän tasolla oleva ei aina ymärrän kuin valtavin ponnistuksin teet esitelmän, sinä osaat ehkä paremmin kuin moni muu, jännitys on se vaikeus.
  Olen jännittänyn peruskoulu aikoina aikas paljon , mutta jokainen onnistuminen vähentää jännitystä , en esiinny mielelläni vieläkään, en ole mielelläni huomion keskipiste , silti kun on pakko niin jotenkin saan työnnettyä jännityksen sivuun. .minun pahiten pieleen mennyt esitelmä muistetaan vieläkin, se oli noloa, mutta hengiss olen vieläkin ja asitelmäkin tuli pidettyä…niin se oli se ensimmäinen ja viimeinen kerta kun pidin esitelmän pelkän muistilapun varassa 🤔😃
  Kyllä se on niin että esiintymen menee justiinsa niin kuin ajattelee sen menevän

  1. Vilma Heiskanen
   16.9.2020, 18:55

   Jep, aivan totta!

   1. Mie kans...
    16.9.2020, 19:02

    Pikkusen meinas uni pukata silmiin kun kirjoitin tuota viestiäni, ei ihan ollut ajatuksen säilä terävimmillään . Mutta asia tuli joten kerrottua kielen päältä 🤔😃

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *