Rakkaus on…

Rakastaminen on taito, joka vaatii säännölistä työtä suhteen eteen.Viime aikoina rakkaus on opettanut paljon -se on koetellut, antanut ja lähentänyt. Välillä epäonnistun, mutta myös ne kofliktit voivat lähentää, jos niistä osataan selvitä yhdessä. Ehkä kokemus ja harjoittelu lisäävät taitoani rakastaa paremmin.

Mitä se rakkaus siitten on? Mitä olen oppinut viime aikoina?

….Rakkaus on rehellisyyttä. Rehellisyys luo luottamusta. Mistä päästäänkin suoraan seuraavaan kohtaan.

…Rakkaus on puhumista, myös niistä vaikeista aiheista. Itselle puhuminen on ollut vaikeaa, mutta sitä taitoa on opeteltava entistä enemmän hyvän suhteen takaamiseksi. Ei pidä turhaan jättää puhumatta konfliktin pelossa, niitä tulee kuitenkin. Puhumattomuus voi usein olla puhumista pahempi, oli se aihe kuinka vaikea tai pelottava tahansa. Rakkaus on myös hyvistä asioista puhumista ja siitä hyvyydestä iloitsenista. Pyrin olemaan syyttämättä toista, pyrin kertomaan aina omista tunteista käsin ( ”minusta tuntuu…”). Anna toiselle myös aikaa jäsenellä omia ajatuksiaan, jos hän sitä tarvitsee. 

… Rakkaus on hyviä tekoja toista kohtaan, toisen arvostamista teoilla ja sanoilla.

… Rakkaus on toisen erilaisuuden, erilaisten piirteiden ja tapojen hyväksymistä: Näytämme rakkautaa eri tavoin ja riitelemme eri tavoin jne. Joku näyttää rakkauttaan läheisyydellä ja toinen taas lahjoilla tai kokkaamalla. Joku huutaa, toinen mököttää. Tunnistakaa omat ja toisen eroavaisuudet, hyväksykää ne osaksi suhdettanne ja oppikaa tulemaan vastaan, tekemään myös kompromisseja molemmat! Vaikka ei tykkäisikään jostain piirteestä toisessa, sen voi silti hyväksyä. Voisiko yksi suuri syy eroihin olla se, ettemme osaa tulla toimeen toisten eroavaisuuksien ja ärsyttävien piirteiden kanssa? Oppikaame hyväksymään sitä, ettei toista voi muuttaa, vaikka kaikkea käytöstä ei tarvitsekaan sietää!

… Rakkaus on läheisyyttä ja halaamista sekä pusuja.

… Rakkaudessa kaikki tunteet ja riitely ovat sallittuja. Riitely ei kerro huonosta parisuhteesta, vaan jokaiseen suhteeseen kuuluu erimielisyyksiä ja riitoja. Tärkeää on se, kuinka niitä oppii käsittelemään, selvittämään ja sietämään.  Välillä kuohuu yli ja se on ihan normaalia. Välillä harmittaa ja suututtaa. Mutta olisi tärkeää käsitellä riita jälkeenpäin, kun villieläimen tasolla olleet aivomme ovat rauhoittuneet. Vihaisena emme toimi järkevästi, vasta sen jälkeen, kun olemme hieman rauhoittuneet. Itselle se on ollut aina suuri kompuroinnin kohde: Kuinka sietää omia epämukavia tunteita, kuinka sietää toisen vaikeita tunteita tai suuttumusta? Se vaatii vielä paljon työtä, mutta yhdessä sekin hoituu. Yhteistyöllä. 

… Rakkaus on vastuuta omista teoista.  Omien virheiden myöntämistä. Rakkaus on anteeksi pyytämistä ja anteeksi antamista. Se on irtipäästöä menneestä riidasta, eikä jumittumista siihen tai omiin ikäviin ajatuksiin.

… Rakkaus on toisen (ja itsensä) kehumista, enemmän hyvien asioiden huomaamista. Mä tykkään mun poikaystävän empaattosuudesta ja kohteliaisuudesta. Siitä, kuinka ymmärtäväinen ja huumorintajuinen hän on. Hän saa oloni tuntumaan kotoisaksi ja arvokkaaksi. Sen lisäksi hän on hirmuisen komea! Ja paljon muuta, mistä haluan häntä tästä päivästä eteenpäin kehua.

… Rakkaus on toisen kuuntelemista ja halua ymmärtää myös toisen näkemyksiä. Miksi sinä toimit niin kuin toimit? Mitä tarvitset? Mitä minä voisin tehdä?  Kyselyä ja kiinnostusta. Se on kompromisseja ja molempien toiveiden kuuntelua ja huomioimista.

… Rakkaus on omien tarpeiden ja rajojen tunnistamista ja opettelua. Se on toisen rajojen ja toiveiden kunnioittamista, halua toimia myös toisen hyväksi.

… Rakkaus on yhteisen huumorin löytämistä. Poikaystävälläni on tosiaan loistava huumori!

…Rakkaus on yhteistä tekemistä ja harrastamista. Esimerkiksi liikunta yhdistää ja voi tehdä suhteesta entistä paremman ja läheisemmän. Me ollaan ajateltu aloittaa joku uusi harrastus, ei vain olla vielä päätetty mikä. Tai joku päivä ajateltiin mennä ainakin luistelemaan!

… Rakkaus on myös omaa aikaa, harrastuksia, kavereita ja perhettä. Niitäkin tarvitaan hyvään suhteeseen.

… Rakkaus on itseluottamuksen parantamista, ei oman puutteellisen itsetunnon vyöryttämistä toiseen. Toisen tehtävä ei ole aina toimia toisen terapeuttina, vaan  ennemmin kaverillisena kuuntelijaa. Itsetunnon puute on ”ongelma”, jota haluan parantaa itsessäni.

… Rakkaus on arvostamista ja hyviä tekoja.

Lupaan tehdä kaikkeni rakkauteni eteen. Tulen epäonnistumaan varmasti myös jatkossa, mutta mokattuani voin pyytää anteeksi ja opetella myös ottamaan vastuuta omista teoistani!

Mitä muuta se mielestäsi on?

hyvinvointi ajattelin-tanaan mieli hyva-olo
Kommentit (2)
 1. Mie kans...
  25.1.2021, 20:05

  Viisaita ajatuksia vahvaan rakkauteen 💓

  1. Vilma Heiskanen
   25.1.2021, 22:09

   Jep, kiitosta!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *