Ystävyydestä

Nyt kun ystävänpäivä lähenee, ajattelin pohtia ystävyyttä! Ystävyys on tärkeä aihe ja sen eteen on tärkeää uhrata ajatuksiaan aina aika ajoin. Mitä olen tehnyt ystävyyteni eteen, mitä ystävyytemme tarvitsee tänään? Olenko muistanut arvostaa ystävyyttäni ystäviini? Olenko kiittänyt heitä heidän ystävyydestään? Ystävyys on kuin parisuhde, se vaatii välillä töitä. Ja ystävyyttä se parisuhdekin parhaimmillaan on.

Ystävyys on toisen arvostamista ja toisen puolella olemista. Siinä saa olla täysin oma itsensä, kumpikin.

Ystävyys ei ole kaikille itsestäänselvyys. Moni ihminen elää yksin, ja monella tämä korona on voinut pahimmassa tapauksessa vain pahentaa asiaa -kun ei pääse enää liikkumaan niin kuin ennen. Itselläni tilanne ei ole enää niin paha. Minulla on poikaystävä ja kavereita. Olen edelleen sosiaalisesti hieman kömpelö, möläyttelen toisinaan tökerösti asioita, joita kadun jälkeenpäin. Tai sanon jotain hassua, jolle muut saattavat hyväntahtoisesti hihitellä. Mutta sellaista se elämä on, yhtä opettelua. Saan silti olla itseni!

Herkkänä janoan syvää yhteyttä, aitoa yhteyttä, jossa ei tarvitse peitellä mitään. Mutta silti olen siinä joskus huono. Aika ajoin kuitenkin yllätän jopa itseni ja huomaan lähentyväni kavereihin entistä enemmän, mitä henkilökohtaisemmin keskustelemme. On myös hienoa huomata, että myös minulle halutaan avautua vaikeista asioista. Haluan auttaa ja se tekee iloiseksi. Ystävälle voi myös sanoa asioita suoraan, muistaen kuitenkin ne käytöstavat. Kaikkea ei tarvitse sanoa ääneen.

Mielestäni ystävyydessä on tärkeää auttaa, kun ystävä tarvitsee apua. Ja uskaltaa pyytää apua, kun itse sitä tarvitsee. Ja täytyy sanoa, että se on ainakin itselle hyvin vaikeaa. En kehtaa pyytää apua, koska en halua vaivata toista. Mutta toisaalta, joskus ennen muinoin olen saattanut avautua hyvinkn paljon. Ystävyyden tarkoitus ei olla terapiasuhde, mutta silti se on vastavuoroista auttamista ja avun pyytämistä.

Ystävyys on ehdottomasti myös yhdessä kivojen asioiden tekemistä. Parasta on se, että meillä on yhteisiä mielenkiinnon kohteita, jotka yhdistää. Joskus tekeminen rentouttaa jännitystä ja tekee vuorovaikutuksesta luontevampaa. Itse olen käynyt kavereideni kanssa harrastamassa liikuntaa eri muodoissa: Kiipeilyä, keilausta  ja muuta sen sellaista. Myös yhteiset kahvihetket ovat olleet mukavia. Sekä stand up, peli-illat ja moni muu yhteinen tekeminen on yhdistänyt.

Ystävyys voi muuttua ja muuttaa muotoaan ajan saatossa. Joissakin suhteissa on tilaa muuttua ja ystävyys voi muuttua. Kaikki ystävyyssuhteet eivät kestä ikuisesti, jotkut kestävät läpi elämän. Kaikesta huolimatta kaikki suhteet ovat yhtä arvokkaita. Kaikesta voi oppia jotain ja ne voivat olla arvokkaita tietyissä elämäntilanteissa.

Mitä ystävsyys teille muille tarkoittaa ja mitä se merkitsee?

Minulle se merkitsee paljon. Myös paljon sellaista, mitä en ole tähän kirjoittanut. Ensi vuoden ystävänpäivään mennessä haluan syventää nykyisiä ihmissuhteita entisestään. Poikaystävää unohtamatta, ystävä se hänkin on. Tärkeä sellainen. Meinaan viettää ystävänpäivän hänen kanssaan ja teemme huomenna ainakin Brunssin hänen kanssaan!

Kommentit (2)
 1. Mie kans...
  13.2.2021, 18:30

  Minun ajatukseni ystävyydestä ovat hyvin pitkälle samanlaiset kuin sinullakin. Ystävyys on minulle hyvin tärkeää, molemminpuolinen ystävyys on ehdottomasti vaalimisen arvoista, sen kaiken vaivan arvoista niin hyvinä kuin huonoina päivinä, ystävyys ei saa koskaan olla itsestäänselvyys, se on molemminpuolista antamista ja saamista ilman että odottaisi vastapalveluksia. Minä olen myös verrannut aitoa läheistä ystävyyttä avioliittoon, se on todellakin niin lähellä toistansa ja edellyttää yhtä lujaa luottamusta, sellaisenaan kuin kumpikin on omana itsenään, ihmisiä kun ollaan niin ystävätkin mokailevat ja keskustelevat asiat kuntoon.

  1. Vilma Heiskanen
   13.2.2021, 22:35

   Totta 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *