4 vinkkiä joilla pidennät vaatteidesi elinkaarta

Jos rakastat muotia ja vaatteita, kuten minä, lue tämä juttu.

Vaatteeni ovat aarteitani, ja huollan niitä tunnollisesti. Oli vaate hankittu mistä hyvänsä, sen elinkaarta pidentää huolenpito. Pese vaatteet aina pesulapun ohjeiden mukaisesti. Se vie jo pitkälle. Noudata ohjeita myös kuivattamisessa. Sillä on monen vaatteen kohdalla ratkaiseva merkitys. Jos vaate on neuvottu kuivattavaksi vaakatasossa, se luultavasti menettää muotonsa ja venyy, jos se kuivatetaan toisin.

Hanki nämä neljä välinettä, jos haluat vaalia vaatteitasi:

Silitysrauta

Vaatteet näyttävät aina paremmilta silitettynä. Tavallinen t-paitakin on tyylikäs silitettynä. Paitapuserot ryhdikkäitä, ja housut tuntuvat istuvan paremmin. Silitys tekee vaatteelle sen, mitä nudepuna huulille: sama kun ennenkin, mutta jotenkin parempi.

Nukkakampa

Kampaa villakangasvaatteet ja neuleet säännöllisesti. Nypyt on helppo kammata pois, ja vaate tämän jälkeen kuin uusi.

Muutama eri värinen lanka ja neula

Opettele korjaamaan pienet rispaantumat tai saumojen repeytymät. Se on nopeaa ja helppoa. Ota vaatteista myös lisänapit talteen, ja korjaa puuttuvat ja irronneet napit saman tien. Ompeluneula, ja musta, beige ja valkoinen lanka vievät jo pitkälle. Jos ompeleminen ei vaan itseltä onnistu, kannattaa hyödyntää lähiompelimoa tai vaikka kaveria, jolla on taito hyppysissä.

Tahrojen poistaja

Poista tahrat saman tien. Panosta hyvään tahranpoistajaan ja hyödynnä myös Marttojen nettisivuilta löytyvä tahranpoisto-opas. Lähes kaiken saa kankaista irti oikeilla keinoilla.

Kommentit (2)
 1. Tosi tarkeita pointteja! Uskaltaisin tosin vaittaa, etta kannattaa mieluummin ottaa selvaa eri materiaalien pesuohjeista kuin seurata pesulappujen ohjeita. Nykyaan nimittain lahes kaikkiin vaatteisiin isketaan ”ihan varalta” 30 asteen tai kuiva-/kemiallisen pesun merkki, ettei valmistajaa voida syyttaa vaatteen pilalle pesemisesta.

  Puuvillan voi ihan huoletta heittaa esim. 40 tai 60 asteeseen, vaikka pesuohjeessa lukeekin 30 astetta. Ja vaikkapa raidalliset tai muuten monivariset vaatteet voivat menna jopa pilalle 30 asteen pesussa, koska kylma vesi ei pida vareja paikallaan (toki pitaa menna materiaali edella aina). Nain on tullut itsella pilattua pari raidallista paitaa kun pesin niita jatkuvasti kylmalla vedella. Bakteerit ja likakin saavat huomattavasti paremmin kyytia 40 asteen pesussa, minka seurauksena vaatteet pysyvat parempina pitkaan kun lika ei syo kuituja. Silkkivaatteet taas pitaisi vastoin yleista harhaluuloa vesipesta usein, mista huolimatta useimmissa omissa silkkipaidoissani on ei vesipesua -merkinta…

  1. Hyvä kommentti ja tärkeää asiaa.

   Vaatteen materiaali tosiaan kannattaa huomioida eikä vaan sokeasti noudattaa pesulappua jos yhtään epäilyttää.

   Itselläni on ollut hyvä tuuri pesuohjeiden kanssa, ja vaatteet ovat aina pysyneet pesuissa hyvinä ohjeiden mukaan pestynä. Joskus aikoinaan muutaman neuleen pilasin pesemällä ne liian kuumassa, ja sen jälkeen olen ollut tosi tarkkana, harmitti niin paljon.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *