Girls rock

IMG_9413.PNG

Kun aloin kirjoittaa tätä blogia, yksi aihe jonka ajattelin olevan vahvasti mukana, oli musiikki.

Nyt, yli puolen vuoden bloggaamisen jälkeen, olen sivunnut aihetta vaan muutamassa postauksessa.

Musiikki on aihe joka vetää nöyräksi. Tuntuu etten osaa kirjoittaa siitä tavalla jolla haluaisin, joka tekisi oikeutta ajatuksilleni siitä. Joten välttelen koko aihetta. Osa minusta myös miettii kiinnostaako ketään mun kirjoitukset aiheesta? 

Yhdestä aiheesta kuitenkin nyt kirjoitan. Olen miettinyt aihetta usein. Äitienpäivä-postauksessa  sivusinkin tätä, nimittäin naisia ja rock-musiikkia.

Mua joskus ärsyttää miten naisrock-muusikot ohitetaan yhä niin usein. Tai heitä pidetään jotenkin poikkeamina. Kun puhutaan rock-musiikin klassikoistakin, naismuusikot loistaa poissaolollaan. Ja ylipäätään se että on naismuusikoita ja muusikoita. Miksi se pitää aina mainita että nyt on kyseessä naisartisti?

Usein myös nuorten tyttöjen esikuvat ovat nimenomaan miespuolisia rokkareita. 

Lyhyin vastaus on, että kun ei naispuolisia rock-muusikoita oikein ole ollut, eikä ole.

Mutta, tuo vastaus ei pidä paikkaansa. 

Runaways, Bangles, Girlschool ja Go go’s olivat ensimmäisiä tyttöbändejä. Suzi Quatro, Joni Mitchell, Heart-bändin Ann ja Nancy Wilson, Joan Jett, Lita Ford…

Guns ’n’ Rosesin ja Skid Rown rinnalla oli Vixen, Phantom Blue, Doro, kaikki lahjakkaita muusikoita jotka tekivät ainakin yhtä kovasti keikkaa kuin miespuoliset kollegat.

Naiset ovat rokanneet aina.

Miksei nostettaisi heitä samalle tasolle, ja unohdeta jo kuluneet kliseet rokkikukkoilusta. Rock-musiikki ei ole miehinen juttu. Se on asennetta ja sääntöjen ja rajojen rikkomista.

Ja jos et vieläkään usko, pistä tästä hieno Women in rock soittolista soimaan https://open.spotify.com/user/spotify/playlist/37i9dQZF1DXd0ZFXhY0CRF?si=uyu1jfdA

Kommentit (3)
 1. Naiset ohitetaan monella muullakin alalla, esim. puhutaan naiskirjailijoista ja monet miehet, jotka saattavat lukea paljonkin, eivät koskaan lue naisten kirjoittamia kirjoja.

  Miksi taas tytöt fanittaa usein miesrokkareita niin mulla se ainakin oli sitä fanitusta niin musiikin kuin pienen tai isomman ihastumisen takia ja jos ei tarvitse ns. samaa sukupuolta olevia esikuvia niin saattaa keskittyä lähinnä miesrokkareihin. Näin minä tein nuorena. Nykyään etsin ääntä, joka miellyttää korvaa ja sen omistajan sukupuolella ei ole väliä.

  Joka tapauksessa hyvä aihe!

 2. Miksi yleensä pitää puhua mies- tai naisrokkareista? Ihan sama kuka soittaa tai laulaa – jos musiikki on hyvää niin se on hyvää.

  Mutta jos musiikissa kukkoilusta halutaan puhua, niin kyllähän ne naisia on, kenellä ne ”isoimmat munat” on olleet:
  Ella Fitzgerald
  Nina Simone
  ja Goddes of All times
  Janis Joplin

  1. Nimenomaan. Se nais-etuliite on aivan turha. Kovia artisteja kaikki kolme :).

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *