Himoitsetko pitkiä hiuksia

Mikään ei ole hitaampaa kuin hiusten kasvattaminen jos a) olet leikannut otsiksen ja se kaduttaa tai b) olet niitä joiden hiukset muuten vaan kasvavat todella hitaasti. Olen ollut sekä a että b. Tuntuu, että luonnonkihara kasvaa hitaasti, varsinkin jos se on huonossa kunnossa. Hiusten latvat hamppuuntuvat ja haaroittuvat, jonka jälkeen ne katkeavat tai ne on pakko leikata.

Olen omassa hiustenkasvatusprojektissani vaiheessa, jossa alan olla melko tyytyväinen. Hiusten pituus on puoleen selkään, latvatkin ovat melko kivassa kunnossa ja hiuksissa ei ole oikeastaan lainkaan kaksihaaraisia.

Kivutonta kasvatusprojekti ei ole ollut. Se on vaatinut sitoutumista ja uusien tapojen opettelua.

Näillä vinkeillä olen saanut omat hiukseni kasvatettua:

 • ota ilo irti kaikista kasvatusvaiheista. Erilaiset tyylit eri pituuksissa tuovat kivaa vaihtelua kasvatusrumbaan. Hyödynnä myös pinnit, huivit ja donitsit. Niillä saa ihmeitä aikaan ja mm. kasvatusvaiheessa olevan otsiksen tyylikkästi kuriin.
 • tsekkaa ruokavalio. Syö monipuolisesti ja huolehdi että saat riittävästi kaikkia ravintoaineita. Ruokavalio näkyy hiuksissa.
 • vähennä mekaanista rasitusta. Käytän pehmeitä donitseja jos hiukseni ovat kiinni. Harjaan ne hellävaraisesti, ja vältän pitämästä niitä aina samalla tavalla kiinni. Aloitan harjaamisen aina jiusten latvoista ja etenen hellävaraisesti. En koskaan repien tai voimalla.
 • vähennä kovia käsittelyjä. Olen vähentänyt hiusten värjäystä ja erityisesti vaalennusta, koska selvästikään omat hiukseni eivät niitä hyvin kestä. Hiukseni kuivuvat ja katkeilevat vaalennettuna paljon helpommin.
 • vähennä lämpökäsittelyä. Hiusten suoristajani on siirtynyt eläkkeelle. Hyväksyin sen, että hiukseni eivät ole tikkusuorat, ja opettelin muotoilemaan niitä ilman lämpöä. Ihan paras päätös!
 • etsi sopivat ja hoitavat hiustuotteet. Olaplexin hoitovoide ja hoitoöljy ovat yhtään liioittelematta pelastaneet ja muuttaneet hiukseni täysin. Ei enää söheröä eikä pörröä vaan kauniita laineita ja kiiltoa.
 • itselle sopiva pesuväli. Elin vuosia todella pitkän pesuvälin kanssa, enkä oikeastaan tajua miksi. Hiukseni olivat usein elottoman näköiset, jäykät ja tönköt, Nyt pesen huoletta joka toinen päivä, ja hiukseni voivat hyvin.

Parhaita oppeja joita curly girlistä jäi käteen oli oivallus, että kaikki vinkit eivät todellakaan sovi kaikille. Parasta mitä voit hiuksillesi tehdä on tarkkailla niitä rehellisesti, ja katsoa mikä toimii niissä parhaiten. Jos ne kestävät lämpöä, mikset suoristaisi niitä vaikka joka päivä. Tai jos ne ovat paremman näköiset ilman shampoopesua, älä turhaan tuhlaa shampoota. Voi viedä hieman kärsivällisyyttä löytää omien hiusten jipot, mutta kun ne löytyvät, hiusten kanssa ei tarvitse enää tuskailla. Tosin lempeät otteet niin harjatessa kuin muotoillessakin ovat kaikille käypiä vinkkejä.

Kommentit (8)
 1. Lisäisin tuohon listaan sen että joskus on vaan pakko hyväksyä että hiukset eivät kasva pitkiksi tai että ne eivät näytä hyviltä pitkinä, kaikkea ei vaan voi saada. Tällöin on hyvä neuvotella vaikka kampaajan kanssa mikä malli ja pituus itselle sopisi. Turhaa se on kärvistellä jos pitkät hiukset eivät kerta kaikkiaan ole geeneissä. Itsellä tämä tilanne: on karkea, hieman luonnonkihara hius, jolla on lyhyt elinkaari eli tuppaa lähtemään ennen kuin kasvaa kovin pitkäksi (olkapäälle). Uusia tulee kyllä tilalle mutta ei näytä hyvältä kun latvat ovat ohuet ja juuressa on eripituista hiusta eli koko pakka täynnä eri-ikäistä hiusta. Kyllä olen aikanaan kadehtien katsonut naisia, joilla pitkät sileät tasapituiset hiukset mutta olen ajan kanssa löytänyt myös oman tyylin eli nyt olen sujut asian kanssa.

  1. Olen vähän eri mieltä siitä, että tuo on vaan pakko hyväksyä :). Moni asia on pakko hyväksyä, mutta pitkiä hiuksia haluava voi saada ne sitten vaikka pidennyksillä jos muu ei auta. Upeita hiustyylejä löytyy toki joka pituudesta, että jos kasvatus on pelkkää hermojen kiristelyä niin silloin toki kannattaa pätkäistä lyhyempi malli. Kaikille löytyy varmasti se mieluisin tyyli :).

 2. Hannah-Tuulia
  12.1.2021, 20:30

  Hyviä vinkkejä! 😊 Sinulla on kyllä kauniit ja upeat hiukset ♥️

  Itsellä hiusten kasvatus on tuskaisen hidas prosessi. Mutta vuosien mittaan olen huomannut suuria muutoksia hiuksissa. Stressaava kausi teki pitkässä juoksussa hiuksista heikot ja hennot. Tasaisempi elämäntapa ja tietynlainen stressittömyys ja oikeat hoitotuotteet auttoivat pitkälle. Hiuksia ei tipu niin helposti koko aika ja muutenkin ovat vahvemmat. Itsellä meni kauan ymmärtää että atooppinen iho vaikuttaa myös hiuspohjaan. Vasta siirryttyäni kokonaan kasvivärjäykseen, harvempiin värjäyskertoihin ja hellävaraseen harvempaan shampoopesuun niin hiukset alkoivat kasvaa. Nyt on jo yli olkapäiden johon vuosia sitten ei edes parturi uskonut hiusteni pystyvän. Hän torppasi etten ikinä voi saada pitkiä hiuksia. Se sattui mutta katsoppas vaan kyllä hiukseni kasvavat ja ovat yhtä pitkät nyt kuin on pisimmillään ollut – mutta paljon vahvemmat ja terveemmät 💛

  1. Kiitos <3! Kärsivällisyyttä ja helliä otteita se kasvattaminen tosiaan vaatii. Uskon täysin tuohon että kun hoitaa hiuksia ja päänahkaa hellävaraisesti, kyllä ne hiukset kiittää, ja kasvaa :)!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *