Miksi luonnonkosmetiikka?
Yksi blogini pääteemoista on luonnonkosmetiikka. Olen kirjoittanut siitä varmaan suurimman osan jutuistani. Mutta tajusin että en ole kertonut miksi, miksi se luonnonkosmetiikka on niin tärkeä juttu että siitä kannattaa tai tarvitsee bloggata?
Mihin luonnonkosmetiikkaa ylipäätään tarvitaan? Miksi itse aloin käyttää luonnonkosmetiikkaa?
Se, että kosmetiikkaa ole testattu eläimillä, on ollut mulle aina tärkeää. Luonnonkosmetiikka sen sijaan oli pitkään vieraampi juttu. Tuntui, että tuotteet olivat tehottomia ja brändit olivat huomattavasti vähän houkuttelevia kun muut kosmetiikkabrändit. Meikkien värisävyt eivät houkutelleet tippakaan. Lisäksi osa luonnonkosmetiikkamerkeistä tuntui melko hinnakkailta. Harvoin päädyin siis ostamaan luonnonkosmetiikkaa.
Mikä siis muuttui?
Aloin tiedostaa kosmetiikan käytön kuitenkin aivan eri tavoin sen jälkeen kun monen asian summana aloin miettiä, että mitä nämä kaikki käyttämäni tuotteet itseasiassa saattavat pitää sisällään, tai aiheuttaa minulle tai luonnolle. Löysin Kemikaalicocktail- ja Kiitoksia hyvää-blogit. Näiden ja monien muiden blogien kautta aloin ymmärtää mitä kaikkea päivittäin käyttämäni kosmetiikka ja mm. kodin kemikaalit sisältävät.
Samaan aikaan luonnonkosmetiikkatarjonta on kehittynyt kovaa vauhtia. Brändejä on tullut lisää, tarjontaa on ilahduttavan paljon ja monella brändillä tuotteiden laatu on huima. Hinta-laatusuhde on hyvinkin kohdallaan. Luonnonkosmetiikkaa on paljon helpommin saatavilla.
Kosmetiikkaan ja sen ainesosiin liittyviä tutkimustuloksia löytyy paljon, ja tuntuu että tyhjentäviä vastauksia on vaikea loppujen lopuksi löytää. En ole todellakaan aihealueen ekspertti, mutta yritän valita tuotteeni nykyisin niin, että siitä syntyisi mahdollisimman pieni kemikaalikuorma itselleni tai ympäristölle. Kaikki tuotteet eivät ole välttämättä ihmiselle haitallisia, mutta esimerkiksi vesistöön päästessään haitallisia ympäristölle.
Valitsen siis kosmetiikan ja kodin kemikaalit kriteerillä, että ne eivät saa olla eläimillä testattuja. (Asiahan on helpottunut huomattavasti koska EU-alueella kosmetiikan eläinkokeet ovat kiellettyjä. En myöskään halua ostaa brändejä jotka myyvät muualle kun EU-alueelle ja joutuvat suorittamaan eläinkokeita muualla.) Kodin kemikaaleissa vastaavaa kieltoa ei ole, joten etsin pulloista Leaping bunny-merkin ennen hankintaa. Haluan myös ettei kosmetiikkani sisällä ainesosia joista on ristiriitaista tietoa.
– parabeenit: kosmetiikan säilöntäaineet. THL:n sivuilla todetaan ettei parabeneistä ole merkittävää haittaa ihmisen terveydelle. Parabeenejä esiintyy jonkin verran myös luonnossa. Siellä kuitenkin kerrotaan myös seuraavaa ”Parabeeneilla on lievä estrogeeninen vaikutus ja ne saattavat lisätä rintasyövän riskiä. Iholla kosteusvoiteiden parabeenit saattavat voimistaa UV-B-säteilyn haittavaikutuksia.” Joten oma mielipiteeni: ei kiitos!
– mikromuovi: käytetään kosmetiikassa moneen eri tarkoitukseen, ensimmäisenä tulee mieleen kuorintarakeet, mutta löytyy myös kasvoseerumeista, hammastahnoista jne. Mikromuovi on haitallista ihmiselle ja luonnolle, sitä on lähes mahdotonta poistaa vedestä. Mikromuovit ovat hormonihäiritsijäkemikaaleja, eli ei kiitos!
– akrylaatit: useimmiten ripsi- ja kynsiliimoissa. Saattaa aiheuttaa erilaisia allergiaoireita. Jotenkin itseäni ei huvita laittaa iholleni synteettistä hartsia, mitä akrylaatti itseasiassa on.
– alumiini: alumiini on suurina määrinä ihmiselle myrkyllistä. Tosin kosmetiikasta, kuten deodoranteista ja hammastahnoista sellaisia määriä ei saa. Tutkimuksissa on todettu, että alumiini kosmetiikassa ei ole ihmiselle haitallista, toisin sille voi altistua ja siitä voi saada ihoärsytystä. Uusia tutkimuksia tosin haitoista tehdään. Itse jätän mieluummin väliin.
Listasin aluksi myös mineraaliöljyn, silikonit ja sulfaatit, mutta selattuani useita lähteitä, niiden on todettu olevan pääasiassa vaarattomia terveydelle. En silti halua niitä juurikaan itse käyttää.
Ainesosissa haasteita ainakin itselleni tuo se, että erilaisia tutkimustuloksia on pilvin pimein, ja yksiselitteistä vastausta on vaikea saada. Silti esimerkiksi kosmetiikassa ihmiselle näennäisen vaaraton ainesosa, voi olla taas luonnolle haitaksi, esimerkiksi rehevöittää vesistöä. Joten luonnonkosmetiikka on aina suurempi kannanotto kun pelkkä tuotteen valinta, koska luonnonkosmetiikka on kokonaisuutena eettisesti valmistettu. Siinä on mietitty alusta loppuun koko tuotteen elinkaaren ekologisuutta. Valitsen siis siitäkin syystä luonnonkosmetiikkaa, koska silloin ei tarvitse arvailla onko käyttämäni tuote turvallinen vai ei.
Nämä ovat tosiaan vain omia päätelmiä ja ajatuksiani aiheesta, jokainen tekee valintansa parhaaksi katsomallaan tavalla. Tietysti haluan myös jakaa näitä löytöjäni muiden kanssa joita luonnonkosmetiikka kiinnostaa, haluan ainakin itse mielellään lukea tuotteesta aina muitakin tietoja kuin myyntipuheen.
Ps. Cosmethics-sovellus on näppärä välinen sellaiselle joka omaa kemikaalikuormaa haluaa pienentää, ja kaipaa siihen hieman apua.
Samoja ajatuksia täälläkin! 🙂 En käytä tällä hetkellä vielä 100 % luonnonkosmetiikkaa, mutta käyttämäni luonnonkosmetiikan määrä on kasvanut jatkuvasti, mikä johtuu varmasti merkittävästi myös tuosta, että sitä on nykyään niin paljon tarjolla.
Ongelmallista on sitten taas se, että luonnonkosmetiikkakin on hyväosaisten etuoikeus – olen lukenut, että luonnonvarat eivät edes riittäisi, jos kaikki ihmiset käyttäisivät luonnonkosmetiikkaa. Nämä on kyllä niin hankalia juttuja kaikenkaikkiaan, mutta ei auta kuin pyrkiä tekemään parhaansa.
Hyvä pointti, tuota en ole tiennytkään. On kyllä ongelmallista ja ratkaisua ei ole helppoa löytää. Oot ihan oikeassa että ainakin kun itse pyrkii tekemään parhaansa niin on vaikuttanut asioihin sen mitä omalta osaltaan voi.