Mitä hyötyä probiooteista on kosmetiikassa?

Probioottinen kosmetiikka on ollut yksi eniten kasvavista kauneuden hoitotrendeistä viime vuosina. Suosio ei osoita laantumisen merkkejä, päinvastoin. Mikä probioottisesta kosmetiikasta tekee niin erityistä ja ihmeellistä? Onko kyseessä taas yksi höpsötys, joka unohtuu parissa vuodessa?

Lähdetään liikkeelle muutamalla termillä.

Mikrobiomi on ihmisen normaali mikrobifloora eli mikrobiyhdyskunta (eli bakteerit, sienet ja virukset).
• Ihmisen suolistossa, limakalvoilla, hengitysteissä ja iholla on jokaisessa omanlaisensa mikrobiomi.
• Suoliston mikrobiomi on ihmisen suurin mikrobiomiekosysteemi. Jokaisella ihmisellä on yksilöllinen suolistomikrobisto.
• Mikrobiomi voi häiriintyä esimerkiksi antibioottihoitojen, matkailun tai
sairauksien seurauksena.

Probiootit ovat eläviä mikro-organismeja, mikrobeja, jotka riittävinä annoksina annosteltuina vaikuttavat sen isäntään terveyttä
edistävästi (WHO, 2011). Probiootti on siis hyvää tekevä bakteeri, joka vaikuttaa suoliston ja ihon kuntoon ja hyvinvointiin.

Prebiootti on probiootin elatusalusta, sulamattomia hiilihydraatteja kuten kasviksia ja juureksia.

Probiooteilla iholle luodaan olosuhteet, joissa kasvaa hyvät mikrobit.  Kun hyvät bakteerit voivat hyvin, iholla on tasapaino, ja huonoilla bakteereilla ei ole iholla tilaa. Epätasapaino puolestaan voi näkyä iholla tulehduksina, kuivuutena ja punoituksena. Bakteerien tasapaino näkyy puhtaana, hehkeänä, kosteutettuna ja hyvinvoivana ihona. Probiooteista on saatu apua mm. akneen ja ihovaurioihin.

Moni jo tietää, että antibioottikuurit ovat tuhoisia suoliston hyvinvoinnille, mutta yhtälailla liian ärhäkät ihonhoitotuotteet järkyttävät ihon luonnollista tasapainoa.

Probioottejen tulee olla eläviä, jotta niistä saadaan täysi hyöty, ja tämä on haaste kosmetiikkavalmistajilla. Kosmetiikassa käytettävät säilöntäaineet tuhovat mikrobit, ja samalla probiootit.

Tutuin probiottituotesarja on uraauurtava Esse. Essen tuotteet ovat ensimmäisiä joihin on saatu säilöttyä eläviä probiootteja.

Muita pre- ja probioottikosmetiikkaa tarjoavia brändejä ovat mm. Atopik, Madara, Flow Cosmetics, Bybi, Pulpe De Vie. Tuotteiden pre- ja probiootit ovat johdettu kasvipohjaisesti mm. sikurijuuresta ja sokerista.

Uskon, että probiootit ovat hyödyllisiä, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin, ja olemme vasta raapaisseet pintaa siinä, miten voimme niillä ulkoista ja sisäistä kauneutta ja hyvinvointia edistää.

Kommentit (1)
  1. Luonnonkosmetiikka With Deli
    4.2.2020, 09:51

    Katsoin ensin, että tuo kulhon pinta on jonkun iho. Vähänkös ihmettelin mikä vikana….

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *