Muodin historia: Dior

Dior on ranskalainen muotitalo, jonka perusti suunnittelija Christian Dior vuonna 1946. Christian Dior vaikutti muotitalon johdossa 40- ja 50-luvulla. Hän suunnitteli ylellisiä, naisellisia unelmasuja. Diorin tarina on jatkunut tähän päivään tunnettujen suunnittelijoiden johdolla, mm. Yves Saint Laurent on ollut muotitalon pääsuunnittelija. Tuotevalikoima on vuosikymmenien aikana laajentunut vaatteista hajuvesiin, laukkuihin ja kosmetiikkaan. Diorilla on myös miesten ja lasten mallistot.

Diorin mainoskasvoina on toiminut mm. Johnny Depp, Rihanna, Sharon Stone ja Jennifer Lawrence. Dior saavutti (vihdoin) mielestäni merkittävän virstanpylvään kun muotitalon johtoon valittiin sen historian ensimmäinen nainen, Maria Grazia Chiari.

Merkittävimpiä tuotteita:

New Look, 1947, naisellinen tyylisuuntaus josta Dior tunnistettiin. Kapeita vyötärölinjoja, kellohameita ja istuvia jakkuja.

Miss Dior parfyymi, 1947

Rouge Dior, 1953, ensimmäinen Diorin punainen huulipuna lanseerataan.

ChouChou-Lady Dior Bag, 1995, Prinsessa Dianan tunnetuksi tekemä laukku, joka sai muotoonsa inspiraation ensimmäisen Dior-näytöksen istuimista.

Saddle Bag-Satulalaukku, 1999, Sinkkuelämän Carrien ikoniseksi tekemä laukku, joka on kokenut uuden tuelmisne viimeaikoina.

Pääsuunnittelijat:

Yves Saint Laurent, 1957 – 1960  vain 21-vuotias Yves otti pääsuunnittelijan vastuun Christianin menehdyttyä sydänkohtaukseen. Saint Laurent muokkasi Diorin linjaa hieman kevyemmäksi ja linjakkaammaksi.

Marc Bohan, 1960 –  1989 Slim Lookin suunnittelija. Slim look oli linjakas ja konservatiivinen tyyli, johon Elisabeth Taylorin kerrotaan ihastuneen niin että hän tilasi välittömästi 12 pukua.

Gianfranco Ferre, 1989 – 1997, toi italialaista verta muotitaloon, ja luomukset olivat organzaa, kirjailuja ja kimalletta.

John Galliano, 1997 – 2011, John muutti Diorin suunnan rönsyileväksi ja ylenpalttiseksi. Valitettavasti Johnin ura Diorilla päättyy ikävän skandaalin saattelemana.

Raf Simmons, 2012 – 2015, Gallianon runsasta tyyliä seurasi Rafin minimalistisempi ja elegantimpi linja.

Maria Grazia Chiari, 2016 ensimmäinen nainen muotitalon johdossa. Maria marssitti mallit catwalkille t-paidoissa joissa luki ”We should all be feminists”, joka oli vahva kannanotto.

“By being natural and sincere, one often can create revolutions without having sought them.”
Christian Dior

muoti trendit
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *