Pätkäpaasto

Jos yhtään selaa iltapäivälehtiä, ei ole voinut välttyä pätkäpaastolta. Yhtäkkiä pätkäpaastosta puhutaan joka taholla, vaikka itseasiassa se on vanha juttu. Pätkäpaaston luvataan laihduttavan, lieventävän sairauksien oireita, ja vaikuttavan kaiken kaikkiaan positiivisesti terveyteen.

Mitä pätkäpaasto sitten käytännössä tarkoitaa?

Mitä: rajoitetaan syömiset tietyn aikaikkuna sisään

Miten: yleisin rytmi on 8:16, eli syödään 8 tunnin aikana normaalisti, ja paastonajan 16 tuntia. Ajoituksen voi valita itselleen parhaiten sopivaksi. Itse syön klo 10-19 välillä, eli paastoa tulee n. 15 tuntia.

Miksi: sanotaan, että paasto voi auttaa painonpudotuksessa, hidastaa ikääntymistä, koska paasto vauhdittaa kantasolujen uudistumista ja parantaa aivotoimintaa, koska paasto stimuloi autofagiaa. Autofagia on kehon sisäinen ”kierrätysohjelma”, joka siivoaa kuonaa soluista, ja vähentää tulehduksia.

Huom! Pätkäpaasto ei sovi kaikille. Kannattaa aina selvittää ruokavalion soveltuvuus itselle, oman terveydentilan mukaan.

Päätin itse kokeilla pätkäpaastoa, koska Jennifer Anistonin kerrottiin olevan sillä, vitsi vitsi. Tässä on ehkä pieni totuuden siemen, näyttäähän hän todella hyvältä. Oikeasti halusin päästä eroon muutamasta kilosta, jotka minua ärsyttivät, sekä vaan kokeilla saisinko tällä kroppani voimaan paremmin. Olen myös kiinnostunut autofagiasta, ja ajattelin selvittää sitä vielä lisää.

En ole koskaan syönyt aamupalaa mielelläni. Opettelin aamupalaan, mutta se ei vaan ole mun juttu yhtään, tuntuu että kroppa menee heti tukkoon. Siispä nyt, pätkäpaastolla alkaessani, opettelin pois aamupalan syömisestä. Samalla kaikki turhat iltanapostelut jäivät pois.

Tykkään siitä, että tulee välillä oikea, kunnon nälkä. Pientä näläntunnetta oppii  kestämään. Pätkäpaastolla alkaa miettiä entistä järkevämmin syömisiensä laatua, ja ajoitusta.

Minulle tämä sopii. Tuntuu, että vaatteet solahtavat päälle paremmin, ja olo on kaiken kaikkiaan skarpimpi. Syön ensimmäisen kerran jotakin pientä aamupäivällä 10 maissa, tai sitten 11 jälkeen lounaan. Illalla lopetan syömisen seitsemän, kahdeksan maissa. Oloni on normaali, energiatasot eivät notkahtele. Kaiken kaikkiaan uskon, että tämä on omalle kropalleni sopivin ruokailurytmi.

Kommentit (3)
  1. Autofagia Paasto | Jääkiekko Uutiset
    5.6.2020, 01:51

    […] Pätkäpaasto – Hey girl | Lily – Miksi: sanotaan, että paasto voi auttaa painonpudotuksessa, hidastaa ikääntymistä, koska paasto vauhdittaa kantasolujen uudistumista ja parantaa aivotoimintaa, koska paasto stimuloi autofagiaa. Autofagia on kehon sisäinen ”kierrätysohjelma”, joka siivoaa kuonaa soluista, ja vähentää tulehduksia. Huom! Pätkäpaasto ei sovi kaikille. […]

  2. Mä aloitin pätkäpaaston ajatuksella 12:12, mutta se on luonnostaan siirtynyt rytmiin 14:10 tai 15:9.
    Tykkään siitä, että iltanapostelu on jäänyt pois. Aamiainen puolestaan on mun lempiruoka, joten syön aina jonkinlaisen vähän myöhäisemmän aamiaisen, lounaan ja perheen kanssa päivällistä. Mun aikaikkuna on ollut suurin piirtein 9-19 välillä, käytännössä tosin lopetan useimmiten aiemmin noin 17:30-18:30 välillä. Mulle on tosi tärkeää, että syön lasten kanssa yhdessä.

    1. Pätkäpaasto on kyllä järkevää, jos se omaan elämään sopii :). Ja itse kanssa nautin siitä että turhat iltanapostelut ovat jääneet unholaan :).

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *