Sanoisitko sen päin naamaa?

B4BA0160-F97C-4F02-A62B-FD0EAB9EFD77.jpeg

Luen enää hyvin harvoin kommenttikenttiä: iltapäivälehtien, blogien tai somekanavien. Ihan liian usein niissä on todella negatiivinen tunnelma. Kerrat jolloin olen saanut niistä mitään informatiivista irti, tai oikeasti saanut jonkin silmiä avaavan oivalluksen, ovat laskettavissa yhden käden sormilla.

Jokaisella on oikeus mielipiteeseen, ja maailma tarvitsee erilaisia näkemyksiä ja ajatuksia. 

Silti, onko ihan jokaista mielipidettä ja ajatusta pakko sanoa ääneen. Ihan oikeasti? Vaikka kuinka ajattelisit, että jonkun (sulle vieraan ihmisen) ajatus on typerä, valinta huono tai vaikka mekko ruma, onko se pakko päästä kirjoittamaan kommenttikenttään.

Ajatusten jakamisessa tuntuu harvoin olevan halua aitoon keskusteluun ja toisen ymmärtämiseen. Oma mielipide on oikea ja kaikki muut saa kivittää alas. 

Ihmiset jotka vaivoin rohkenee tervehtiä naapuriaan hississä muuttuvat aikalailla kun pääsevät kommenttikenttien äärelle. Monesti kommentteja lukiessa tulee mieleen, että puhuisitko näin oikeasti päin naamaa toiselle. Sanoisitko hississä toiselle, että sinäkin tyhmä lehmä olet ihan turha ihminen.

Samojen kommenttien äärellä tulee mieleen, että miten me voidaan opettaa lapsille että jokaista pitää kunnioittaa eikä ketään saa kiusata, kun aikuiset näyttävät niin rumaa mallia netissä. 

Tänä aamuna valitettavasti näin kommentteja koiriin liittyen, itse aihe keskusteluissa unohtui nopeasti kun alkoi keskustelukumppanien haukkuminen. Silmiini osui myös kommentti joka alkoi suunnilleen sanoin ”hauleja vaan turkkiin”.   Tuli vaan niin surullinen olo, täysi empatianpuute paistoi rivien välistä. Samalla päätin, että vaikka se olisi kuinka kuplassa elämistä, mä en näitä kommentteja lue jatkossakaan. 

Samaan aikaan yhdellä ymmärtäväisellä, kannustavalla tai kivalla kommentilla voi tehdä joskus ihmeitä. Voi muistuttaa toista siitä miten jokaisessa päivässä on jotain hyvää, piristää, saada toisen hymyilemään. Me ei voida valita miten toinen käyttäytyy, mutta me voidaan valita omat reaktiomme.

Kommentit (2)
 1. Mä oon ehkä vähän eri mieltä siitä, voiko iltapäivälehtien ja blogien kommenttibokseja verrata keskenään. 🙂 Mun mielestä siis just IS ja IL kommenttibokseissa on ihan kamalaa kuraa ja siellä on valloillaan oikein sellaiset julkiset noitavainot ja roviot milloin ketäkin kohtaan 🙁 Ja toinen ihan perseilypaikka, täysin omassa luokassaan, on Jodel!

  Mutta ainakaan niiden blogien kommenttibokseissa, joita mä luen, ei kyllä missään nimessä ole huonoa kommentointia oikeastaan koskaan. Eikä myöskään omassani. Blogin lukijana tykkään itse siitä, että keskustelu jatkuu kommenttiboksin puolella, ja yleensä mä luenkin aina postauksen perään myös kaikki kommentit joita siihen on tullut (ja usein osallistun myös itse keskusteluun). Kommenttiboksin puolella aihe syvenee entisestään ja usein myös itse bloggaaja, samoin kuin kommentoijat, tuovat ihan uutta näkökulmaa aiheeseen nimenomaan kommenttiboksissa. Oman blogini kommenteissa on käyty aina todella fiksua kommentointia ja suoraan sanottuna, se on varmasti 50 % syistä mun bloggaamiseen – upeat keskustelut kommenttiboksissa. Jos kukaan ei koskaan kommentoisi, en todellakaan tiedä bloggaisinko.

  Sen sijaan mun mielestä silloin blogien alkuaikana, tyyliin 10 vuotta sitten, meininki kommenttibokseissa oli ihan toisenlaista. Sehän oli kuin villi länsi. Bloggaaminen oli niin uutta ja ihmeellistä, että osa oli ehkä kateellisiakin bloggaajille yhtäkkisestä suosiosta ja ilmaisista tavaroista. Muistan miten kamalia kommentteja sai vaikka MMF-Laura ja hänen kaverinsa Sharon. Siis aivan järkyttäviä. Nykyään blogit on niin vakiintunut juttu, että usein kukaan ei tule kommenttiboksiin tosta noin vaan suoltamaan jotain ”huora”-kommentteja, mitä silloin näkyi. Toki jostain postausaiheesta voi edelleen syntyä paskamyrsky, mutta silloin voi olla bloggaajan puolelta myös ollut omassa viestinnässään parannettavaa alunalkaen, ei tosin aina tietenkään. 

  Anteeksi tää megapitkä kommentti. 😀 Mielenkiintoinen aihe vaan pohtia, kun henkilökohtaisesti oon sitä mieltä, et blogikommentointi ehkä vakiintunut vuosien varrella ja ainakin täällä Lilyssä on ihan super ihanaa ja fiksua kommentointia aina. 🙂

  1. Juuri tällaisia kommentteja kommenttibokseihin toivookin. Fiksuja ja perusteltuja.

   Ja siis myöskään omaan blogiin ei ole koskaan tullut ikäviä kommentteja. Enkä pistä yhtään pahaksi kommentteja tänne :). Kuten sanoit, useimmiten kommentointi syventää aihetta. Ja on bloggaamisen suola. Tai sokeri :).

   Silti koen kyllä että edelleen joissakin blogissakin menee kommentointi välillä railakkaasti yli hyvän maun. 

    

    

    

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *