Se Oprahin puhe

IMG_4966.PNG

Katselin alkuviikosta Oprahin Golden Globe-puhetta (kuten toivon mukaan moni muukin), ja se tuntui jotenkin voimaannuttavalta ja inspiroivalta. On upeaa ja arvokasta, että maailmassa on rohkeita, viisaita naisia jotka uskaltavat puhua. Puhua meidän kaikkien tulevaisuuden puolesta maailmasta parempaa paikkaa.

Vaatii paljon rohkeutta puhua asioista joista on vaiettu. Vaatii viisautta puhua asioista niin, että keskustelu on rakentavaa.

Moni kommentoi aiemmin #metoo-kampanjaa järkyttyneenä ja yllättyneenä siitä miten montaa ihmistä se on koskettanut. Luulen, että monelle naiselle se ei ollut yllätys.

Itselleni järkytys oli naiset, jotka mitöivät toisten kokemukset. Miten pahasti koko kampanjalta ja sen sanomalta kaivaa pohjaa nainen, joka mitätöi muiden naisten kokemuksia ja leimaa ne vaan turhaksi itkuksi. Että pitäisi vaan vähän karaistua. Mua suoraan sanottuna raivostutti se ihan hirveästi. Onko tämä oikeasti asia jota pitää vaan kestää, siitä noin 12-vuodesta neljäänkymmeneen ikävuoteen? Pitääkö sietää epämiellyttävät ja ei-toivotut huomionosoitukset? Kun joku ei tiedä enää että saako edes flirttailla enää vastakkaiselle sukupuolelle. Hei, ihan vinkkinä, takapuolesta rutistaminen ei ole flirttailua. Tällä viikolla Ranskassa julkaistiin sadan naisen toimesta avoin kirje, koska #metoo kampanjan koetaan menneen liian pitkälle ” Miehiä on rankaistu ja potkittu pois töistä ja kaikki mitä he tekivät oli vain jonkun polven koskettaminen tai yritys saada suudelma, naiset kirjoittavat”. ”Kirjoittajat eivät tunnista itseään feminismistä, jossa vihattaisiin miehiä ja näiden seksuaalisuutta.” En tiedä käsitinkö itse koko kampanjan ihan väärin, mutta kyse ei mielestäni ollut missään vaiheessa miesten vihaamisesta, vaan jokaisen ihmisen oikeudesta päättää omasta kehostaan ja sen seksualisoinnista.

Nähdessäni samassa Golden Globe gaalassa jossa Oprah piti puheensa, kaikki solidaarisesti mustiin pukeutuneet naiset ja miehet, tunsin kuitenkin toivoa ja iloa siitä, että me osataan oikeasti seisoa toistemme tukena. Tai ainakin suurin osa meistä.

 

Kommentit (2)
  1. Minä en ole vielä tuota puhetta nähnyt, mutta täytyy ehdottomasti etsiä se käsiini! Tuon puheen perusteellahan Oprahin mahdollista presidenttiehdokkuutta alettiin spekuloimaan.
    Minusta tuntuu, että oli kampanja mikä tahansa, niin aina joku haluaa ymmärtää väärin :/

    1. Puhe on kyllä katsomisen arvoinen :). Veikkaan myös että Oprah hoitaisi presidentin pestin paremmin kuin nykyinen tapaus :).

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *