Tärkein pääomamme

Kiinnitämme aika paljon huomiota ulkoiseen olemukseemme. Hoidamme kauneuttamme ja kuntoamme. Olen jo pitkään uskonut ajatukseen kauneus ja hyvinvointi lähtee sisältä päin, mutta olen keskittynyt siinä lähinnä ravinnon, liikunnan ja levon merkitykseen.

Perehtyessäni meditaation hyötyihin, aloin miettiä aivojen ja mielen hyvinvointia. Loppujen lopuksi mieli ja aivot säätelevät kaikkea, ja jos ne eivät toimi optimaalisesti, toimiiko mikään mukaan? Miksi siihen yhä kiinnitetään niin vähän huomiota? Meilläkin on töissä aivan loistava taukojumppasovellus, mutta kuinka moni muistaa hyödyntää sovelluksen mielelle tarkoitettuja harjoitteita?

Otin itselleni ”uudeksi haasteeksi” tehdä päivittäin asioita joiden uskon parantavan mieleni ja aivojeni hyvinvointia.

Omia suosikkejani ihan perinteisten ristikkojen (kyllä, tylsätkin ristikot ovat hyvää aivojumppaa) ovat seuraavat:

Palapelit

Olen lapsesta asti rakastanut palapelejä, ja joulu on ihan vaillinainen, jos en saa 1000 palan palapeliä lahjaksi. Sen lisäksi että palapelit ovat kauniita ja ilahduttavat esteetikon silmää, ne kehittävät tarkkuutta ja ongelmanratkaisukykyä. On myös todettu että ne kohottavat mielialaa ja laskevat stressiä. Palapelin teko vahvistaa aivosolujen välisiä yhteyksiä ja parantaa lyhytkestoista muistia. Ne myös stimuloivat kumpaakin aivopuoliskoa, sekä oikeaa että vasempaa.

Meditointi

Meditointi on yllättävän vaikeaa. Mikä on vähän hassua, miten paikallaan olo, ja ajatusten tyhjentäminen mielestä voi olla vaikeaa? Olla tekemättä mitään. Meditoinnista on kuitenkin super paljon hyötyä, ja siksi olen sitä aktiivisesti harjoitellut. Se vähentää stressiä ja laskee verenpainetta. Tutkimuksissa on todettu että se voisi myös auttaa hillitsemään ahdistuskohtauksia. Meditaatio parantaa keskittymiskykyä ja auttaa muistia. Ja mikä parasta se kohentaa unenlaatua.

Musiikki

Musiikin kuuntelu on ihanaa ja rentouttavaa, mutta kannattaa maksimoida hyödyt ja kokeilla opetella soittamaan jollakin intrumentilla itse. Nautin (ja kärsin) kitaransoitosta, ja rentoudun sen parissa niin, että voisin välillä nukahtaa saman tien. Soittamaan opettelu parantaa muistia, spatiaalista päättelyä ja lukutaitoa. Soittaminen aktivoi kummatkin aivolohkot. Lisäksi soittaminen vähentää stressiä ja kehittää luovuutta. Soittamisen sekä musiikin kuuntelun on todettu myös vahvistavan immuunijärjestelmä. Tämä on mielestäni aika kiehtova ajatus, lisää asiasta löydät täältä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *