#tyttöjenpäivä

2894DA2F-6332-4A9C-AC06-15EF6B37F07D.jpeg

Lokakuun 11. päivä on kansainvälinen tyttöjen päivä. Monella tapaa etuoikeutettuna on vaikea edes hahmottaa minkälaista elämäni olisi ollut jos olisin syntynyt muualle.

Olen aina kokenut naiseuden ja tyttönä olemisen vahvuutena. Minua ei kasvatettu ajattelemaan etten voisi tehdä jotain koska olen tyttö, vaan kaikki oli mahdollista. Mietinkin minkälainen elämäni olisi jossain muualla. Kuinka monta lasta minulla olisi, olisinko lukutaitoinen, naimisissa, eronnut, ympärileikattu? Elossa enää tässä iässä?

  • Tytöt ja nuoret naiset jäävät yhä monella tapaa ulkopuolisiksi. He ovat ulkona tärkeistä tilastoista, jotka auttaisivat päättäjiä edistämään tasa-arvoa viisaasti.
  • 62 miljoonaa kouluikäistä tyttöä ei pääse kouluun ja 12 miljoonaa tyttöä joutuu joka vuosi naimisiin alaikäisenä. 
  • Usein tytöt eivät saa päättää omaa elämäänsä koskevista asioista, kuten perheen perustamisesta ja ammatinvalinnasta.
  • He jäävät ulos myös poliittisesta, sosiaalisesta ja taloudellisesta päätöksenteosta, vaikka heidän läsnäolonsa ja mielipiteensä edistää tasa-arvon saavuttamista ja parempien päätösten syntymistä.
  • Joka kolmas tyttö kehitysmaissa menettää lapsuutensa joutuessaan alaikäisenä naimisiin. Liiton myötä taakse jää koulu ja tilalle tulevat alaikäiselle hengenvaaralliset raskaudet ja synnytykset sekä väkivallan uhka.

Kansainvälinen tyttöjen päivä 11.10. muistuttaa syrjinnästä, jota tytöt kohtaavat kaikkialla maailmassa ikänsä ja sukupuolensa takia. Toisaalta se on juhlapäivä, joka nostaa esiin tyttöjen voiman ja mahdollisuudet.

(Tiedot UN Womenin ja Planin nettisivuilta)

Kun tytöt ja nuoret naiset saavat vahvan alun elämälleen, jalansijan yhteisössään kaikki voittavat. Vaikutukset ovat kauaskantoiset. 

Kun katson veljentytärtäni, olen niin kiitollinen siitä että hänellä on mahdollisuudet kasvaa omaksi itsekseen. Juuri sellaiseksi kun hän haluaa, valita oma polku elämässä. Ja samalla toivon että kun hän on aikuinen, olisi maailma jokaiselle tytölle samanlainen. Hyvä, turvallinen ja täynnä mahdollisuuksia.

Lue lisää ja auta:

https://plan.fi/tyttojen-paiva

Kansainvälinen tyttöjen päivä 11.10.2017

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *