Budjetti antaa minulle mielenrauhaa

Miksi minulla on budjetti

Oikein suunniteltu budjetti antaa sekä taloudellista vapautta että mielenrauhaa. Minulla itsellänihän on ollut budjetti jo kauan. Valitettavasti se ei ole estänyt minua elämästä jatkuvasti yli varojen, koska en ole ikinä kuitenkaan elänyt sen mukaan. Se on siis ollut budjetti vain paperilla. Nyt olen lopultakin herännyt siihen, että realistinen budjetti, jota myös seurataan, antaa minulle sekä taloudellista vapautta että mielenrauhaa. Tiedän koko ajan, mihin ja miten paljon voin käyttää rahaa. Lisäksi kun tuhlaan johonkin tarpeettomaan, voin tehdä sen hyvällä omatunnolla, koska olen varannut budjetissani tietyn osan myös huvitteluun.

Tulojen ja menojen suunnittelu yksistään ei siis riitä vaan sen lisäksi on myös seurattava suunnitelman toteutumista ja tarvittaessa muokattava budjettia vastaamaan todellisuutta. Seuranta on ollutkin minulle se kompastuskivi. Välillä olen kirjannut tunnollisesti ylös kaikki menoni ja tuloni sentilleen, välillä taas kirjaaminen on jäänyt pitkäksi aikaa. Huonosti pidetyn budjetinkin avulla olen kuitenkin koko ajan kasvattanut tietoisuuttani oman talouden suhteen. Minulle on alkanut hahmottua käsitys omista menoistani, mikä on jo huomattava parannus muutaman vuoden takaiseen aikaan. Olin huomattavan paljon pahemmassa osamaksusuossa aiemmin.

Tässä suhteessa olen nyt siis skarpannut ja nyt minulla on peräti KAKSI budjettia ja tuloni ja menoni kirjaan ylös päivittäin. Toinen budjetti ja kulujen seuranta on sähköisessä budjettisovelluksessa, koska se on äärimmäisen helppoa. Toinen taas on ihan perinteisesti itsetehdyssä excelissä. Miksi kaksi? Koska ne toimivat hieman eri tavoin (vaikkakin lopputulema on sama) ja koska budjetin tekeminen ja seuraaminen on palkitsevaa silloin, kun mennään sillä mentaliteetilla, että siinä on tarkoitus pysyä ja sen pystyy jopa alittamaan.

Jokin aika sitten muokkasin myös pankkitilini uuteen uskoon ja nyt vastaavat hyvin budjetin kategorioita, jolloin seuranta on sitäkin kautta helppoa. Näen koko ajan reaaliajassa, onko minulla esim. varaa mennä ystävän kanssa lounaalle.

Budjetin kategoriat

Budjettini olen rakentanut melkein Maslow’n tarvehierarkian mukaan. Tosin minun budjettini levenee ylhäältä alaspäin 😀 Budjettini ideologia on se, että ylimmät kategoriat on pakko rahoittaa aina, joka ikinen kuukausi. Alemmista on sitten varaa tinkiä. Mitä alemmas mennään, sen enempi on varaa nipistää.

Ensimmäiset kategoria kattaa kaikki pakolliset menot. Tähän kategoriaan varaan n. 60% tuloistani.

Asuntolaina
Asunnon hoitovastike
Vesi
Sähkö
Internet
Puhelin
Vakuutus
Lemmikkien kustannukset
Ruoka
Terveydenhoito
Matkakulut
Pakolliset kodin hankinnat, remontointi ja ylläpito
Muut pakolliset (esim. verot)

Osa pakollisista menoista toistuu harvemmin kuin kuukausittain ja osa on satunnaisia. Pyrin kuitenkin varaamaan joka kuukausi tähän kategoriaan sen verran rahaa, että minulla on tilillä rahaa, kun ylimääräisiä laskuja tulee.

Velat / säästöt sijoitukset – kategoria kattaa 26% budjetistani.
kategoria menee tällä hetkellä enimmäkseen velkojen hoitoon. Jatkossa velkataakan vähentyessä, käännetään tämä virta sijoituksiin. Säästän kuitenkin nytkin pienellä summalla pariin indeksirahastoon.

Elämänlaatu 7 % tuloista.
Tänne budjetoin harrastuksiin ja virkistykseen liittyviä kuluja. Näitä on esimerkiksi kuntosalimaksut, ja erilaiset viihdepalvelut (tällä hetkellä Netflix, Spotify ja Storytel). Olen ollut jo useita vuosia Oikeutta Eläimille kuukausilahjoittaja ja se maksetaan tältä tililtä. Täältä otetaan myös itseni kehittämiseen liittyvät satunnaiset koulutus- , webinaari ja kurssimaksut. Tänne säästän myös rahaa läheisteni muistamiseen lahjoihin ja juhlapäiviin.

Tämä kategoria on tarkoituksellisesti tällä hetkellä varsin pieni. Tarkoitukseni on kasvattaa tätä hieman tulevaisuudessa, ehkä noin 10 prosenttiin, koska esim. joulu tuppaa tulemaan aina varsin kalliiksi. Tänne voisi keräillä joulu- ja syntymäpäivä budjetteja pitkin vuotta. Samoin hyväntekeväisyyteen aion lahjoittaa tulevaisuudessa enemmän, eläinten lisäksi sydäntä lähellä on mm. luonnonsuojelu ja ilmastonsuojelu.

Huvitukset 7 % tuloista.
Tämä on sitten puhtaasti tuhlailu kategoria! Täältä maksetaan parturit ja kynsihuollot, kosmetiikka ja ei-pakolliset vaatteet (en toistaiseksi budjetoi itselleni pakollisia vaatteita, koska olen ostellut vaatteita niin paljon, että ne riittävät loppu elämäkseni, edellyttäen, että kokoni ei muutu).
Täältä kustannetaan myös kahvilat, kuppilat, elokuvat ja muut vapaa-ajan riennot. Näin korona aikaan tämä osasto onkin pysynyt hyvin kurissa.

Hyvä budjetti elää

Budjetin ei suinkaan ole tarkoitus olla ikuisesti kiveen kirjoitettu totuus. Sitä on tarpeen tarkastella aika ajoin ja muokata tarpeen mukaan, vähintäänkin oman elämäntilanteen muuttuessa. Itse aion lisätä budjettiini vielä ainakin jonkinlainen Wish Farm kategorian,kunhan siihen on mahdollisuus, Sinne voin sitten vähitellen kerätä rahaa suurempiin haaveisiin kuten vaikkapa matkat. Nyt tässä tilanteessa joutuisin matkustamaan joko tuhlaamalla hätävarasäästöjöni, pitkäaikaissäästöjäni taikka velaksi. (Nämä ajat on kuitenkin nyt minulta ohi).

Tällä budjetilla aion nyt mennä muutaman kuukauden eteenpäin ja sitten on aika tehdä välitilinpäätös, missä mennään velkasaldon kanssa. Olenko onnistunut lyhentämään niitä niin paljon, että on aika muokata budjettiani. ☺️ Siinä kohtaa voi sitten muokata muutenkin budjetin kategorioita ja painotuksia, mikäli tarpeen.

Image by Jill Wellington from Pixabay

Työ ja raha Oma elämä Puhutaan rahasta