Vegaaniset pullat ja piparit

img_3464a.jpg

 

Pitkästä aikaa leivontajuttuja, eli (”en ole vegaani mutta”) onnistuin vihdoinkin pitkäaikaisessa projektissani, eli sain tehtyä vegaanisia pullia! Viimeksi iloitsin melkein viikon ja sitten tajusin että ai hitsi sinnehän meni litra maitoa.

Muokkasin myös hyvältä vaikuttavan piparireseptin vegaaniseen formaattiin.

…tai rehellisyyden nimissä omat leipomukseni olivat nyt lähestulkoon vegaanisia, koska margariinihyllyltä tuli otettua Rainbow’n leivontamargariinia, ja siinä olikin maitoproteiinia mukana… mutta mikä tahansa vegaaninen leivontaan soveltuva margariini ois ajanut saman asian, aiemmin olen itse käyttänyt tuohon tarkoitukseen tummansinistä Keijua eli sitä 70-prosenttista ja laktoositonta.

Vegaanisuudesta käytiin kyllä pientä sananvaihtoa leivontakaverini kanssa muun muassa kaupassa papuhyllyn edessä, kun yritin puhelinta näppäilemällä selvittää, mikä olisi oikea määrä kikherneiden lientä korvaamaan kolmea kananmunaa piparitaikinaan. Onneksi kuitenkin piparit onnistuivat hyvin pienestä riskinotosta huolimatta eivätkä tunteetkaan kärähtäneet liian kuumalle.

Mutta, pitemmittä puheitta,

Vegaaniset pullat

Taikina:

5 dl kaurajuomaa (itse käytin Rainbow’ta)
2 pussia kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl jauhettua kardemummaa
1,5 dl sokeria
150g pehmeää vegaanista margariinia (lista vegaanisista margariineista täällä)
14-15dl jauhoja (tai oman maun ja hermojen mukaan)

Itsehän teen pullat kuivahiivaan, jolloin taikinan valmistaminen etenee kutakuinkin näin:

1. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja.

2. Lämmitä kaurajuoma 42-asteiseksi.

3. Yhdistä lämmin kaurajuoma ja vehnäjauho-kuivahiiva-seos. Sekoita vaikka vispilällä. Lisää suola, kardemumma ja sokeri.

4. Sekoita puuhaarukalla tai lusikalla tms. taikinaan niin paljon vehnäjauhoja kuin pystyt. Kun homma menee liian hankalaksi, jatka alustamista käsin.

5. Kun taikinassa on riittävästi jauhoja, eli se tuntuu kimmoisalta ja kiinteältä ja siltä, että siitähän voisi leipoa vaikka pullia, laita mukaan lämmin rasva (tai lämmitä sitä hiukan mikrossa, jos unohdit ottaa sen pöydälle lämpenemään, niin kuin minä aina). Itse tykkään sekoittaa rasvan taikinaan sillä tavalla, että kääntelen taikinaa ja ikään kuin taitan sitä kaksinkerroin, jolloin aina vähän rasvaa jää sinne taikinan väliin.

6. Lopulta rasvan pitäisi sulautua taikinaan ja tadaa, se on valmis!

Taikinan annetaan kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia ennen leipomista. Ja sitten vaan leivotaan. Ja paistetaan noin 225 asteessa vajaat 10 minuuttia.

Kamomillan konditoria -blogista löytyy mainio juttu pullien voitelusta ilman kananmunaa. Itse olen kananmunista luovuttuani vaan jättänyt pullat voitelematta. Voitelusta luopuminenhan on lähinnä esteettinen haitta, ja paistaessa täytyy muistuttaa itseään, ettei saa jäädä odottelemaan sellaista kananmunalla voideltujen pullien ruskeaa pintaa vaan muistaa, että voitelemattomina pullat jäävät paljon vaaleammiksi.

Ja hei, vegaanisia piparipullia voi tehdä sillä tavalla, että pistää ”korvapuustien” sisään kanelin, sokerin ja rasvan sijasta vegaanista piparitaikinaa!

 

img_3474a.jpg

 

Ja sitten ne piparit! Vihdoinkin pääsin kokeilemaan vuosia sitten ostettua heppapiparimuottia.

Tämä resepti kyseltiin tekstiviestillä leipojakumppanini perheeltä, mutta pikainen googlettelu selvitti, että kyseessä ei ole sukusalaisuus vaan Raijan piparit, joka löytyy ihan netistä. Tämän muokkaaminen vegaaniseksi aiheutti hieman pähkäilyä, tässä nimittäin aloitetaan vaahdottamalla munat ja sokeri. Uskalsin kuitenkin kokeilla munien vaihtamista kikherneiden liemeen, koska jos liemi toimii kananmunan paikalla marenkien tekemisessä, luulisi sen sopivan myös pipareihin. Ja hyvinhän se toimi. Taikina olisi voinut ehkä olla hitusen jämäkämpää, mutta ilman jatkotutkimuksia en kyllä uskalla väittää tietäväni, korjaantuisiko se ennemmin pienemmällä määrällä kikhernelientä vai suuremmalla määrällä jauhoja (vai ihan vaan käyttämällä reilummin jauhoja leipoessa). Kikherneliemen määrän päädyin lähinnä arvaamaan muutaman marenkiohjeen innoittamana, joten sitä pienentämällä saattaisin aloittaa reseptin kehittelyn.

Vegaaniset ”Raijan piparit”

4 dl sokeria
n. 1,5 dl kikherneiden lientä (tai vähän vähempikin varmaan riittäisi)
400g vegaanista margariinia
1 dl siirappia
2-3 tl soodaa
1 rkl kanelia
1 tl neilikkaa
3 dl perunajauhoja
9 dl vehnäjauhoja

1. Vaahdota sokeri ja kikhernepurkista valutettu liemi (ja laita kikherneet vaikka jääkaappiin odottamaan, että jaksat tehdä niistä ruokaa)

2. Sulata margariini kattilassa ja lisää siihen siirappi, kaneli ja neilikka. Yhdistä kikherneliemi-sokeri-seokseen ja sekoita.

3. Sekoita keskenään sooda, perunajauho ja vehnäjauho, ja lisää ne taikinaan.

Taikinaa säilytetään yön yli vaikka jääkaapissa ja valmiit piparit paistetaan 175-200 asteessa muutamia minuutteja.

Ja jos olet kaksikymmentäviisivuotias yksin asuva nuori naisihminen joka on ihan just lähdössä joululomalle vanhempien luo ja joka leipoi jo edellisenä päivänä puoli litraa pullaa (ja edellisenä viikonloppuna kilon joulutorttuja), älä nyt hyvä ihminen tee näin isoa piparitaikinaa vaan pistä ohje puoliksi! Tai pidä edes bileet. Terveisin nimimerkki viisi jäätelöpurkkia pipareita.

 

img_3483a.jpg

 

Kävin myös ruokakaupassa lyhyen keskustelun siitä, että niin minkä takia ei voitu ostaa kananmunia piparitaikinaan.

Ja onhan se nyt vähän hassua leipoa vegaanisia juttuja vaikkei olekaan oikea vegaani, mutta toisaalta jos eläintuotteiden käyttöä haluaa vähentää, leipominen on tavallaan aika looginen paikka aloittaa, koska se on kuitenkin vähän niin kuin hauskanpitoa. Samalla harrastusfiiliksellä voi harrastaa hyvien vegaanisten reseptien etsimistä. (Ja kananmunien ostamisen suhteen yritän pysyä tiukkana, joten olen jo sen puolesta puolivälissä kohti vegaanista leivontaa, niin että melkein samalla vaivalla voi sitten jo ostaa vegaanista margariinia ja vegaanista kasvipohjaista juomaa.)

Nyt vaan vielä pitäisi miettiä, mitä söisin jouluna perunalaatikon kanssa ikiaikaisen jouluruokani eli kalkkunan tilalla. Muistaakseni viime vuonna söin kalapuikkoja, vois ehkä nyt keksiä jotain omalaatuisempaa. Kunpa saisin jotenkin lemppariopiskelijaravintolan punajuuri-tattari-pihvien reseptin käsiini.

puheenaiheet vastuullisuus ruoka-ja-juoma