Etikkakanttarellit
Täytyy myöntää, etten ole ennen tehnyt etikkakanttarelleja kotona. Töissä olen kyllä vuosien saatossa upottanut monia kymmeniä litroja kanttarelleja etikkaliemeen, mutta töissä kanttarellit ovatkin ilmestyneet varastoon/kylmiöön ilman tuntien haahuilua metsässä.
Kotona sitten ne pienet määrät, jotka olemme metsästä löytäneet, ovat aina päätyneet kastikkeisiin, piirakoihin tai vaikka pizzan päälle. Saisihan niitä sieniä kaupastakin tai torilta, mutta se tieto, että niitä voi myös saada ilmaiseksi metsästä on näköjään itselleni liikaa, jotta ostaisin kanttarellit valmiiksi kerättyinä ja putsattuina. Itse asiassa nautin sienestyksestä ja voi, kyllä te ehkä tiedätte sen tunteen kun löytää kunnon saaliin.
En ole muuten tähän mennessä löytänyt yhtään kunnon kanttarellipaikkaa Turusta tai lähistön metsistä, mutta Porvoosta löysimme viime syksyn aikana muutaman hyvän paikan. Niinpä viime viikkoisella Porvoon reissulla käväistiin hakemassa 1,4 kiloa kanttarelleja ja suppilovahveroita metsästä yhden tunnin aikana.
Kerrankin kanttarelleja saatiin siis kerralla niin paljon, että laitoin pienen osan, eli melkein litran, etikkaliemeen.
Koska en ole näköjään kirjoittanut hyväksi havaittua työpaikan ohjetta ylös, selailin netistä eri ohjeita.
Aitoa arkiruokaa-blogista löysin lasimestarin kanttarellit ja ohje kuulosti aikalailla samalta kuin töissä käytössä ollut ohje. Alla oleva ohje on siis hieman muokattu versio tuosta alkuperäisestä, joka löytyy linkin takaa; täältä.
Etikkaiset sienet
- 1 litra puhdistettuja kanttarelleja (tai suppilovahveroita)
- 1 dl vettä
- 1 dl sokeria
- 1 dl valkoviinietikkaa
- 1 porkkana
- 1 sipuli
- 1/2 tl suolaa
- n. 5 maustepippuria (/mustapippuria)
- muutama laakerinlehti
- Kuori sipuli ja porkkana. Leikkaa porkkana ohuiksi viipaleiksi ja sipuli ohuiksi renkaiksi.
- Laita muut aineet kattilaan, sieniä lukuunottamatta. Kiehauta ja anna liemen kiehua muutama minuutti.
- Lisää sienet ja anna taas kiehua muutama minuutti.
- Purkita puhtaisiin lasipurkkeihin, jäähdytä ja laita maustumaan jääkaappiin, mielellään vähintään kahdeksi päiväksi.
Hyvää ruokaa