Arjen säästövinkki x 8

Kaupallinen yhteistyö: DanskeBank

Säästövinkkejä ei voi koskaan olla liikaa. Niinpä tätä blogia varten osallistin Instagram-seuraajiani ja pyysin heitä avaamaan parhaat säästövinkkinsä. Alla kokoelma niistä omien kommenttieni kera. Saa käyttää!

1.Suunnittele viikon ruoat etukäteen

Tämä oli ylivoimaisesti suositun vinkki – ja aiheesta! Nälkäisenä ja kiireisenä kaupassa tekee helposti heräteostoksia. Kun haluaa saada jotain nopeasti kokattavaa, turvautuu monesti kalliimpiin tai epäterveellisempiin vaihtoehtoihin. Oma heikkouteni on kiireessä tai mielikuvituksen puutteessa tilata annos ravintolasta kotiin – ei todellakaan edullisin vaihtoehto.

Moni korosti, että myös ruokaostokset kannattaa tehdä vain kerran viikossa tai tilata valmis kauppakassi kotiin. Viikon mittaan listaa voi sitten täydentää maidolla, salaatilla tai muilla tuoretuotteilla. Näin ainekset ovat töistä tullessa kotona valmiina, ja suunnitelmaa on helpompi noudattaa. Jos kaupassa on vanhenemassa olevia aletuotteita, kannattaa niitä hamstrata pakkaseen tulevaisuuden varalle (ja muistaa myös ne sieltä käyttää).

Itse haaveilen kykeneväni joku päivä samanlaiseen suunnitelmallisuuteen kuin eräs kommentoijista. Heillä on perheessä kuuden viikon kiertävä ruokalista. Miten ihanaa, ei enää ikinä mitä tänään ruoaksi–pähkäilyjä! Työelämässä olen nopea päätöksentekijä, mutta päivän päätteeksi illallista pohtiessa ei mieleen tule yleensä mitään. Valmis ruokalista päästää pälkähästä ja pitää ruokavalion monipuolisena. Enää pitäisi jaksaa väsätä tuo kiertävä ruokalista.

2. Maksa aina ensin itsellesi

Tämä on tosi hyvä! On helppoa katsoa kuukauden lopussa jäikö jotain taskun pohjalle ja jos ei jäänyt, ei jäänyt. Maksa aina ensin itsellesi tarkoittaa, että palkan tullessa, laitetaan ensin etukäteen päätettu summa säästöön (esimerkiksi toiselle tilille tai vaikka rahastoon). Näin tuo säästetty summa on pois kuukauden muusta budjetista. Mikäli olet vasta säästämistaipaleen alussa, suosittelen aloittamaan pieniellä summalla. Kun säästäminen on helppoa, eikä tunnu että sen eteen joutuu tekemään jättimäisiä uhrauksia, jää stäästämiseen koukkuun. Myöhemmin säästettävää summaa ja rimaa voi nostaa!

3. Käytä välillä käteistä

Tästäkin tuli useampi maininta. Käteinen tekee rahankäytön näkyvämmäksi ja kolikot voi laittaa vaikka säästöpossuun säästöön. Itselläni on käteisen käytön silmiä avaavasta kokemuksesta valitettavasti kokemusta kuukauden takaa. Kadotin lompakkoni ja kuoletin tietenkin korttini saman tien. Jouduin sinnittelemään ilman kortteja useamman viikon. Siirsin Santun tilille rahaa ja hän nosti minulle käteistä. Ja kuinka monta kertaa tämä pitikään toistaa! Hyvänen aika, kuinka rahaa palaa. Ja miten huomaamatonta se on, kun maksaa kortilla.

Minä käyn perheessämme useimmiten kaupassa ja todella yllätti ällikällä kuinka paljon rahaa ruokaan menee. Olen vähän ehkä sallinutkin itselleni sellaisen arjen luksusta -asenteen ja se onkin tiettyyn rajaan saakka ok. Esimerkiksi aamukahvi on itselleni todella tärkeä ja haluan että se on herkullista, tummapaahtoista ja matalahappoista (esim Pauligin Parisien tai Kaffa Roasteryn Monsoon Malabar). Menee kuitenkin liiallisuuksiin jos aina ostaa kaupassa puristettua appelsiinimehua tai kaikkein kalleinta ökyleipää.

Ei liity suoraan tähän, mutta korttien ollessa suljettuna huomasin myös ne näkymättömät kulut. Kuinka moni digitaalinen palvelu muistuttikaan noiden parin viikon aikana maksukortin päivittämisestä. Kun Netflixin, Spotifyn, pilvipalvelun ja Eurosportin laskut lähtevät suoraan luottokortilta viikottain, ja lasku tulee vain sähköpostiin, jäävät nämä kulut heposti kokonaan huomaamatta.

4. Ei take away –kahveja tai herkkusmoothieita

Okei, tässä olen itse ihan umpisurkea, ja myös tietoisesti. Satunnainen kaupungilla nautiskeltu cappuccino tuo arkeeni niin paljon iloa, etten jaksa stressata siitä että kotona keitetty kahvikupponen maksaisi vain 20 senttiä. Jos on menossa, ja väsyttää, ei paljon lohduta, että kotona juotu kahvi on edullisempi. Pidemmän päälle mukaan napatuista latteista tai smoothieista tulee toki pitkä penni. Kaksi juomaa on helposti kympin viikossa, mikä tarkoittaa 500 euroa vuodessa. Kääks!

5. Älä osta mitään turhaa

Vinkkien kalssikko! Mieti tekeekö uusi tavara tai vaate onnilliseksi ja onko sille todella tarvetta.  Kuinka helppoa onkaan riemastuttaa itseään uudella neuleella tai tai tuoksukynttilällä näin syksyn hämärtyessä. Ylempänä myönnän, että oma kulutuspaheeni on mukaanotettavat kahvit. Sen sijaan muita heräteostoksia en juurikaan enää tee. Toista se oli kymmenen vuotta sitten. Nuorempana käytin vapaa-aikaani shoppaillen. Saatoin aikani kuluksi mennä haahuilemaan Kampin kauppakeksukseen ja ostella vaatteita vain huvin vuoksi. Yhden vuoden ajan kirjoitin kaikki ostoskeni vihkoon ylös ja lista sai silmäni avautumaan. Näistä shoppailuvuosista on muuten vieläkin kaapin perukoilla vaatteita, joissa on hintalaput kiinni. Nykyään ostan hyvin harvoin esimerkiksi vaatteita. Tälle talvelle olen suunnitellut lämpimän toppatakin ja vedenkestävien ulkoilukenkien hankintaa, mutta muuten muita vaatteita en suunnittele hankkivani. Uusiin sohvatyynyihin, astioihin, vaatteisiin tai koriste-esineisiin menee paljon rahaa ja luonnonvaroja – ja usein ne ovat täysin turhia.
Saman otskikon alle menee vinkki myös siitä, että aina ei tarvitse tehdä kaikkea. Voi tyytyä vähempään ja olla matkustelematta tai sisustamatta kotiaan jatkuvasti uudelleen.

6. ResQ app Matsmart ja muut hävikkiruokaratkaisut

ResQ Clubin kautta kaupat ja ravintolat myyvät vanhenemassa olevaa tai yli jäänyttä ruokaa kuluttajille. Asiakas saa ruoat puoleen hintaan ja ruokahävikki vähenee. Matsmart puolestaan myy ruokaa netisä 20-90% alennuksessa. Heidän valikoimaansa kuuluu esimerkiksi tuotteita, joiden sesonki (joulu, pääsiäinen jne) on mennyt, tuotteen pakkaus vaihtumassa tai parasta ennen –päiväys lähentymässä. Itse en ole kokeilut vielä kumpaakaan, mutta aikeissa on. Molemmat kuulostavat kuulostavat aivan nerokkailta!

7. Lastenvaaattet- ja tarvikkeet kirppareilta ja kiertoon

Oman lapsen myötä olen huomannut kuinka toimivaa lastenvaatteiden ja muidenkin tarvikkeiden kierto on. Lapset kasvavat nopeasti ja usein kolmatta kertaa myytävä vaate voi olla vielä ihan loistokunnossa. Varsinkin erilaisissa Facebookin kaupunginosaryhmissä laadukas ja vähänkäytetty tavara vaihtaa nopeasti omistajaa. Itsekin olen tehnyt paljon hankinoja vauvalle nettikirppiksillä. Vaateiden,hoitopöytien ja pinnasänkyjen lisäksi käytettynä löytyy liikuntavälineitä luistimista polkupyöriin. Ja mikä parasta, netin takia ei tarvitse enää tehdä hutireissuja kirppiksille, vaan etsimänsä on todella helppoa löytää suoraan kotisohvalta.

8. Auto

Auto on hankintahintaansa suurempi kuluerä. Polttoaineen/sähkön lisäksi maksettavaksi tulevat vakuutukset, katsastukset, talvirenkaat vaihtoineen ja yllättävät huollot. Mikäli autoa ei käytä päivittäin ja asuu kaupungissa, kannattaa harkita julkisen liikenteen, taksin, yhteistkäyttöauton ja vuokra-auton yhdistelmää. Suurimmissa kaupungeissa yhteiskäyttöautot ovat lisääntyneet ja uusien toimijoiden myötä hinnat ovat laskeneet. Myös vertaisvuokraus (esim. BloxCar) on hyvä vaihtoehto satunnaiselle autoilijalle. Parhaiten oma tilanne selviää ruutupaperille tai exceliin laskemalla. Itse omistan auton yhdessä vanhempieni kanssa ja silti auto on suurimman osan ajasta autotallissa tyhjän panttina. Olen laskenut, että halvemmaksi tulisi jos oman auton sijaan vuokraisimme auton kaikille mökkireisuuillemme.

Itse olen säästäjänä kohtuullista keksitasoa. Saan helposti rahaa säästöön, mutta kieltämättä säästösumma voisi olla suurempikin. Tosiaalta, haluan myös käydä välillä huolettomasti ulkona syömässä ja piristää itseäni satunnaisella, vaikkakin täysin turhalla smoothiella. Tämä tyyli sopii minulle; jotain sukanvarteen mutta panostan myös elämänlaatuun tässä ja nyt.

Mikä vinkki jäi listasta uupumaan uupumaan? Jaa omat säästökikkasi ja paljasta mikä säästämisessä on kaikkein vaikeinta!

Kommentit (3)
  1. Mie nostan aina palkkapäivänä kuukauden ruokarahat pois tililtä lojumasta. Pysyy paljon paremmin kärryillä siitä kuinka paljon ruokakauppoihin oikeasti uppoaa ja kun on tietty budjetti käsissä, niin tietää jo etukäteen onko varaa tehdä heräteostoja herkkuhyllyltä vai pitäytyäkö vain valmiissa listassa. Näin myös aina varmistaa sen, että on sitä rahaa juurikin ruokaan ja käteistä käsillä, jos käy jotain yllättävää. 🙂

    https://astuharhaan.wordpress.com/

    1. Nerokasta! Käteisen käytön myötä rahankäyttö tulee näkyväksi. Vähän ahdistavaakin näkyväksi. 😬 Loistava keino kaiken kaikkiaan!

  2. Katariina Kuronen
    17.11.2019, 13:56

    Mun paras säästökikka on päihteettömyys. Mulla ei mene rahaa tupakkaan tai alkoholiin! 🙂 Itse oon jättäny take away -kahvit myös kokonaan pois, en oo pariin vuoteen ostanut ainuttakaan. Jos haluan keskellä päivää kahvin enkä ole kotona, käyn juomassa sen kahvilassa ja teen vaikka töitä samalla.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *