Kuinka varauduin äitiyslomaan taloudellisesti

Kaupallinen yhteistyö: DanskeBank

Suomi on yksi maailman parhaita maita tulla äidiksi tai isäksi. Jo raskauden alussa maksuton neuvolajärjestelmä ottaa syleilyynsä ja ohjaa tulevia vanhempia hellästi eteenpäin. Synnyttäminen on puoli-ilmaista, lapsilisä napsahtaa tilille kuukausittain ja vanhempainvapaalta maksetaan ansiosidonnainen korvaus. Siitä huolimatta edessä siintävään perhearkeen on syytä varautua myös itse taloudellisesti. Varsinkin jos lasta hoidetaan kotona yli 11 kuukautiseksi

Tutkitustikin raha on parisuhteen yleisimpiä riidanaiheita. Oman kokemukseni mukaan usein korostuvat ne riidanaiheet, joista on puutetta. Lapsiperheessä nämä asiat ovat usein oman ajan puute ja raha. Vanhempainvapaalle jäämisen myöltä vanhemman tulot putoavat noin 30-40 % tulotasosta riippuen. Lapsen ollessa 9-11 kuukauden iässä, kotona lastaan hoitava vanhempi saa kotihoidontukea, joka kaltaiselleni helsinkiläiselle on 602 € kuussa.

On sanomattakin selvää, että valtaosalle perheistä palkan vaihtuminen kotihoidontukeen on merkittävä muutos. Kun tilanne on etukäteen tiedossa, voi siihen onneksi pyrkiä varautumaan. Alla omia vinkkejäni asuntolainallisen palkansaajan näkökulmasta; näin minä varauduin vanhempainvapaaseen taloudellisesti.

1. Aloita ajoissa
Mitä aikaisemmin aloittaa, sitä stressittömämpää säästäminen on. Pienistäkin summista kasvaa pikkuhiljaa tuhdimpi potti. Vaikkei lastenhankinta olisi juuri nyt ajankohtaista, mutta tietää haluavansa vielä joskus perheen, on mahdolliseen vanhempainvapaaseen hyvä alkaa varautua saman tien. Joskus raskaus tulee yllätyksenä, mutta silloinkin on usein vielä kuukausia aikaa säästää.

Itse olen tavallaan säästänyt äitiyslomaa varten jo vuosia. Olen aina tiennyt haluavani joskus perheen, ja että vanhempainvapaalla perheen tulotaso putoaa. Olen kasvattanut säästöjäni blogini nimen mukaisesti hyvän päivän varalle. Puolisoni olisi ollut valmis tekemään lapsia jo paljon aiemmin mutta minulle oli tärkeää, että urani ja säästötilimme ovat ennen lasten saamista selaisessa jamassa, ettei asiasta tarvitse äitiyslomalla stressata. Jos lapsi valvottaa, aiheuttaa huolta ja oma aika on kortilla, voi edes johonkin lapsiperhearjen haasteeseen itse etukäteen vaikuttaa. Halusin pyrkiä eliminoimaan ainakin rahaan liittyvän kitkan mahdollisimman hyvin. Samalla päätin, että vanhempainvapaalla säästöjen hupenemisesta ei tarvitse potea huonoa omatuntoa. Mikä voisi olla parempi ”kulutuskohde” kuin yhteinen aika lapsen kanssa.

2. Hanki lapsikamat käytettynä
Digitaalisuus on helpottanut monia asioita. Esimerkiksi sijoittaminen on nykyään entistä helpompaa ja edullisempaa netissä tehtävän osakekaupan ja palveluntarjoajien lisääntymisen myötä. Myös käytetyn tavaran ostaminen ja myyminen on nykyään superhelppoa. En ole koskaan jaksanut kierrellä kirppareilla; aikaa menee valtavasti, eikä ole mitään takeita siitä että löytäisi etsimänsä. Sen sijaan nettikirppikset ovat ihan mahtava juttu! Mahan kanssa sohvalla röhnöttäessään voi tehdä loistavia löytöjä ja säästää pitkän pennin. Meidän perheemme löysi vauvalle vaunuja ja sänkyä lukuunottamatta aikalailla kaiken Facebookin kierrätysryhmistä. Käytettynä, valtavan hyvässä kunnossa ja edullisesti. Lisää vauvakaman haalimisesta täällä.

3. Älä kasvata menoja
Perheen kasvamisen myötä on helppo kasvattaa myös kuluja, vaikka se ei aina olisi aiheellista. Omassa tuttavapiirissäni vauva on innoittanut ihmeen usein hankkimaan auton ja vaihtamaan asuntoa suurempaan. Lisähuoneita toki aikanaan tarvitaan, mutta harvoin sinne suurempaan kämppään on kiirehdittävä heti vauvan synnyttyä. Voisiko suuria investointeja harkita vasta molempien vanhempien palatessa työelmään?
Auton tarve on tietenkin paikkakuntakohtaista. On hyvä miettiä tarkkaan, lisääkö juuri vauvan tulo autontarvetta, vai onko kyse vain mielikuvasta. Netistä löytyy myös hyviä laskureita, joissa autoilun kustannukset on vakuutuksineen, arvonalenemisineen ja polttoainekuluineen helppo hahmottaa. Kuukausittaiset kustannukset kasvavat helposti korkeammiksi, kuin muutama taksiajelu ja satunnainen auton vuokraaminen. Suuremmissa kaupungeissa yhteiskäyttöautot lisääntyvät koko ajan ja tarjoavat kilapilukyisen vaihtoehdon vain satunnaisesti autoa tarvitseville. Autonomistajakin voi hankkia lisätuloja vuokraamalla omaa autoaan eteenpäin esimerkiksi Bloxcarin tai vastaavien toimijoiden kautta. En osaa sanoa muista kunnista, mutta Helsingin seudulla julkisissa liikennevälineissä saa matkustaa lastenvaunujen kanssa maksutta.

Kulutuksen lisääntymistä on hyvä tarkastella kriittisesti jo raskausaikana. Esikoistaan odottavat parit saattavat haluta tehdä erilaisia asioita ”vielä viimeistä kertaa kahdestaan.” Esimerkiksi ennen vauvan syntymää tehtävä kahdenkeksinen matka babymoon tuntuu olevan jo jonkinsortin trendi.


4. Harkitse lyhennystaukoa asuntolainasa

Nyt kun korot ovat alhaalla, muistutetaan asuntolainan lyhentäjiä säännöllisesti siitä, että lainaa kannattaa maksaa aktiivisesti pois, jotta lainamäärä on korkojen akanaan noustessa pienempi. Näinhän se on ja asiantuntijoita on hyvä kuunnella. Varsinkin jos laina on tuloihin suhteutettuna suuri, on tärkeää saada lainaa maksettua.
Itse tein kuitenkin toisin. Ajattelen, että korkojen ollessa alhaalla, on asuntolainaraha edullista ja lyhentämisessä voi hyvillä mielin pitää vähän taukoa. Oma asuntolainani on noin 160 000 euroa ja lyhennän sitä noin 900 euroa kuussa. Oman talouteni kannalta on aika sama, onko lainaa 150 000 vai 160 000 euroa. Sen sijaan sillä on iso merkitys, onko tulojen romahtaessa tilillä kymppitonni enemmän vai vähemmän.
Laitoin omat lainani tauolle heti raskauteni huomattuani. Lopulta kyse on psykologiasta; minulla on hyvä fiilis jäädä pois töistä, kun tilille on kertynyt käteistä lyhennysvapaan takia. Joku toineen taas kokee paremmaksi, että asuntolaina jää tauolle vasta tulojen pudotessa.

Kavereiden kokemuksia
Vanhempainraha on asniosidonnainen ja se lasketaan yleensä edellisenä vuonna verotuksessa vahvistettujen työtulojen perusteella. Mikäli tulot ovat nousseet vähintään 20% aiemmasta, maksetaan se päivärahaa edeltävien 6 kuukauden työtulojen mukaan. Eräs ystäväni alkoikin paiskia raskaaksi tultuaan enemmän töitä ja kasvatti tulojaan ylitöiden ja keikkaduunien kautta. Korkeammat tulot nostivat myös vanhempianpäivärahaa. Omalla kohdallani tämä ei olisi onnistunut, sillä olin raskaana ollessani melko väsynyt ja tarvitsin kahdet päikärit jopa vapaapäivänä.
Jotkut ystäväni ovat tehneet töitä myös vanhempainvapaalla. Vanhempainrahaa ei makseta sunnuntailta, eivätkä näin ollen sunnuntaisin tehdyt työt pienennä korvausta. Jos lapsi nukkuu hyvin, itse kaipaa vaihtelua vauva-arkeen ja sattuu olemaan alalla, jossa keikkatyön ovat mahdollisia, on tämä yksi vaihtoehto.

Oletko sinä varautunut vanhempainvapaaseen? Jaa parhaat vinkkisi ja omat kokemuksesi tulevien äitien ja isien iloksi.

Kommentit (7)
  1. Ansiosidonnainen äp-raha on kaveripiirissäkin se, mitä mietitään. Juuri vastikään jostakin luin ja joukossa nousi esiin kommentteja ettei tarvitse ”odottaa/siirtää”lapsihaaveita verovuodella eteenpäin sillä tulevaisuudessa tarkastusjakso on menneet 12 kk ennen äitiysloman alkamista. Babyboooooom

  2. Minulla on kaksi lasta. 4 v ja nyt 9 kk. Jäin määräaikaisesta työstä äitiyslomalle ensimmäisen aikaan ja sen takia olin jo työtön, kun synnytin. Pidin siitä sen takia, että kun vanhempainvapaani loppui, niin jäin ansiosidonnaiselle etsimään töitä. Rahaa sain paljon enemmän kuin kotihoidontuella. Olin puoli vuotta ansiosidonnaisella, hain rennosti töitä, mutta vain töitä jotka todella kiinnostivat. Lopulta sain sen puolen vuoden jälkeen, ja asiat meni todella hyvin. Sain olla riittävästi kotona.

    Tällä kertaa minulla on työpaikka ja olen palaamassa jo töihin. Mieheni jää kotiin. Se onnistuu kun on edullinen asunto helsingissä ja työsssäkäyvä voi sen hetken ottaa vähän enemmän koppia tietyistä menoista. Eikä vauva tosiaan tarvi omaa huonetta vielä pitkään aikaa, joten sellaista lisätilaa ei tarvita. Ja kaikki vauvanvaatteet olen hakenut kirppiksiltä, toisen kohdalla löysin jyväskylästä niin hyvän kirppiksen, että tunnin pyöriskelyn jälkeen minulla oli kassillinen vaatteita koossa 50-80 ja hintaa tuli 45 e ja sitten oli isosiskon vanhat päälle. Minusta joka koossa noin 10 bodyä ja 10 housua riittää ihan mainiosti. Pärjää ihan hyvin sen 3-4 päivää, vaikka tuliskin ohisyöksyjä, eikä tartte koko ajan olla pyykkäämässä.

    1. Wautsi! Onpa inspiroivaa ja miten positiivinen asenne. Mahtavaa että olet jaksanut kierrellä kirppiksillä kiireisen lapsiarjen keskellä. Ei voi kuin ihailla.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *