Mistä saisi lisää rahaa?

Sijoittaminen ja säästäminen kulkevat käsi kädessä. Jotta voisi sijoittaa, on jotain jäätävä säännöllisesti viivan alle. Niinpä minultakin on kysytty useaan otteeseen säästövinkki-aiheista postausta ja olenkin joskus sellaisen kirjoittanutkin.

Netti on ohjeita pullollaan: suoratoistopalvelut katkolle, sähkösopimuksen kilpailuttaminen, ruokaostosten suunnittelu etukäteen jne. Jossain vaiheessa tulee kuitenkin raja vastaan sen suhteen, kuinka paljon eväiden töihin ottamisella ja tarjousvessapaperia hamstraamalla voi säästää. Jotain sitä on kuitenkin syötävä ja jossain sitä on asuttava. Jos tulot ja menot ovat jo valmiiksi pienet, voi kulutuksen vähentäminen olla todella hankalaa.

Ja on tässä toinenkin näkökulma. Moni iloa elämään tuova asia maksaa. Esimerkiksi ravintolaillallinen tai noutoruoan tilaaminen on taatusti kalliimpaa kuin omat kokkailut – mutta onhan se vaan ihanan rentouttavaa joskus hemmotella itseään. Siksi kaikkia ”turhiksi” luokiteltavia kuluja ei välttämättä kannatakaan karsia.

Oma säästövinkkini onkin pohtia tuloja pelkkien kulujen sijaan. Voisiko vyön kiristämisen sijaan olla mahdollista kasvattaa omia ansioitaan? Ei ole ahneutta haluta kasvattaa omia tulojaan.

Palkankorotusta en ole valitettavasti lukuisista yrityksistä huolimatta onnistunut saamaan. Sen sijaan olen onnistunut kasvattamaan vuosiansioitani muulla tavoin. Salkkariaikoina aloin systemaattisesti etsiä lisätuloja. Soitin useisiin tapahtumatuotantotoimistoihin saadakseni juonto- ja moderointikeikkoja yritystilaisuuksiin. Kuvausten kesätauon käytin useampana vuonna kesäteatterin lavalla. Lisäksi olen pitänyt esiintymisvalmennusta, sijoituswebinaareja ja tanssitunteja.

Ennen lapsia lisätöiden tekeminen toki oli helpompaa. Nyt aika on arvokkaampaa kuin ennen, mutta perhevapaidenkin aikana on virkistävää tehdä välillä töitä. Alla muutamia ideoita siihen, mistä lisäansioita voisi löytää.

Harrastuksesta lisätuloja
Löytyykö sinulta jotain erityisosaamista, jota kaikilla ei ole? Voisitko valokuvata maksua vastaan esim. CV-potretteja tai instagramsisältöjä? Sosiaalisen median myötä yhä useampi haluaa panostaa hyviin valokuviin. Tai voisitiko tehdä upeita kakkuja myös tilaustyönä tai myydä käsitöitä netin välityksellä?  Tai vetää kesällä vaikka puistojumppaa oman asuinalueen halukkaille? Itse ostaisin mielelläni tuoreen leivän aamiaispöytään, jos naapurista löytyisi aamuvirkku jauhopeukalo.

Verkkokurssi
Pandemian myötä verkkokurssit ovat lyöneet lopullisesti läpi. Niissä on verkkokurssin kehittäjälle se hyvä puoli, että hänen tarvitsee ”nähdä vaivaa” vain kerran. Toki kursseja pitää aktiivisesti myydä, mutta hyvin tehty kurssi saattaa tuoda pitkään passiivista tuloa. Olisiko sinulla osaamista esimerkiksi hapanjuurileivonnan opettamiseen, myyntityöhön, työnhakuun, viininmaisteluun, nettisivujen takamiseen tai vaikka jumppatunteihin?

Jatkokouluttautuminen tai palkankorotus
Olisiko omalla alalla mahdollista jatkokouluttautua suurempipalkkaiseen tehtävään? Miten voisi kehittää osaamistaan niin, että voisit saada vaikka ylennyksen tai perustella palkankorotuksen?

Ammatillinen osaaminen
Voisiko omaa ammatillista osaamistaan hyödyntää jossain? Kilpailijalle ei tietenkään keikkaa voi vakkariduunin ohella tehdä, mutta esim opetustyö voisi olla ok.  Eräs tuttuni tarjoaa esimerkiksi tuutorointia lukiolaisille ja yliopiston pääsykokeisiin preppaaville.

Idea tähän postaukseen lähti kuvassa olevasta neuleesta. Löysin Instagramista tilin, jossa neuleharrastaja esittelee upeita töitään – ja myy niitä halukkaille. Miten mahtava tapa yhdistää  rentouttava ajanviete ja tulojen kasvattaminen.  Ostamani neule innoitti kysymään Instagram-seuraajiltani vinkkejä heidän lisätuloistaan. Alla saamiani vastauksia:

– Ompelen aikuisten ja lasten vaatteita tilauksesta

– Marjojen poiminta (monta mainintaa)

– Leivonta (monta mainintaa)

– Myyn syksyisin keräämiäni sieniä

– Valokuvaan ja leivon

– Verkostomarkkinointi

– Maalan ja myyn tauluja

– Teen pieniä remonttikeikkoja oman toiminimen kautta. Maalausta, lattian repimistä jne.

Mitä muita keinoja tulee mieleen? Jaa omat vinkkisi alle. 🙂

Kommentit (7)
  1. Hyvä kirjoitus. Totta kai kulujen minimointi on tärkeää, mutta ne on äkkiä koluttu. Itsellä on aina jääkaappi täynnä, mutta tiedän tarkasti ruokien hinnat. Olen hintatietoinen myös ulkona syömisessä, lasku max 20eur, alkoholit Suomessa usein naurettavan kalliita. Työpaikkalounaan syön aina (ennen koronaa), omien eväiden säästö on liian pieni säästö kokonaisuudessa, koska syön aika paljon.

    Tulot: usein omaa päätoimista työtä ei voi tehdä vkl:na tai siitä ei maksettaisi. Kuitenkin hanttihommia voi olla tarjolla viikonlopuiksi. Jos kerran kuukaudessa tekee vkl työt niin siitä saa muutaman satasen. Pieni summa, mutta vuodessa tonneja. Ehkä sillä kuitenkin Thaimaan loman tai kaksi kustantaa, tai sitten käyttää ne omaisuutta lisäävään toimintaan: säästöön tms.

    Elämästä pitää kuitenkin nauttia. Jos on taloudellisesti liian tiukkaa, kannattaa miettiä onko esim. nykyinen asuinpaikka liian kallis tuloihin Asunto ja auto ovat usein ne suurimmat menoerät.

  2. Freelance-juttujen kirjoittaminen, samoin sisällöntuotannon tarjoaminen eri julkaisuihin tai kotisivuille. Esim. sanomalehtiin, aikakauslehtiin, ammattijärjestöille, osuuskuntien lehtiin jne.
    Tuo oman osaamisalasi ammattitaito esiin kiinnostavalla tavalla!

    1. Tää olikin hyvä pointti. Kiitos vinkistä, laitan itsekin korvan taakse! 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *