Nauti nyt vielä kuin voit!

Jo raskaana ollessani kiinnitin huomiota siihen, kuinka tulevaan vanhemmuuteen liittyvä small talk oli pelkästään negatiivista. Toki nämä negatiiviset jutut heitettiin pilke silmäkulmassa mukahauskasti vitsaillen, mutta silti kommenttien yksipuolisuus hämmästytti. Iidan Matkassa –blogin Iida kirjoitti samasta aiheesta eilen, joten päätinpä minäkin avata sanaisen arkkuni.

”Nauttikaa nyt kun vielä voitte” oli yleisin kommentti kun maha pystyssä törmäsimme johonkin perheelliseen puolituttuun. Enemmän kuin toivoteltiin onnea, peloteltiin univelalla ja radikaalilla elämänmuutoksella, jonka suuruutta ei voi tajuta ennen kuin vauva syntyy. ”Kannattaa nukkua varastoon” on tieteellisestäkin näkökulmasta surkea vitsi, (ei ole mahdollista). Mutta surkea läppä se on muutenkin, esikoisensa syntymää innolla odottaville vanhemmille kerrottuna. Tätä ”vitsailua” tapahtui niin paljon, että olimme puolisoni kanssa varsin ihmeissämme, että mitäköhän meillä on oikein edessä. Ja mitä näihin kommentteihin on tarkoitus vastata? Eipä sitä lapsen hankintaa enää peruuttaakaan voi.

Kun vauva syntyi, sama meininki jatkui. Kertoessani että olemme nauttineet vauva-ajasta valtavasti, emmekä ole kokeneet olevamme erityisen väsyneitä, muistettiin naureskella että ”odottakaa vaan kun tulee hampaita”. No, nyt niitä hampaita on tullut, ja kivaa tämä on edelleen!

Mutta eihän se pelottelu toki niihin hampaisiin pääty. Tehdään kyllä selväksi, että kunhan vauva lähtee liikkeelle, niin kyllä se siitä vielä muuttuu. Ja ei sovi toki unohtaa odota vaan kun tulee uhma ja odota vaan kun alkaa teini-ikä –sutkautuksia. Joo joo, odotan odotan!

Tässä vaiheessa on hyvä korostaa, etten missään nimessä ole sitä mieltä etteikö lapsiperheiden, tai muunkaan elämän rankkuudesta aisi puhua. Tottakai saa, ja pitääkin. Nyt ei kuitenkaan ole kyse mistään ystävien kesken käydyistä avautumisista, vaan kadunkulmassa tai kassajonossa heitetystä small talkista.

Kun joku menee naimisiin, ei häntä muistuteta siitä, että puolet liitoista päättyvät eroon, vaan häntä onnitellaan. Niin ikään työpaikan vaihtajaa kannustetaan burnoutilla pelottelun sijaan. Uskallan veikata, että valtaosa vanhemmista kokee lapsistaan enemmän iloa kuin harmia. Siksi ihmetyttääkin, miksi negatiiviset puolet tuntuvat usein keskusteluissa korostuvan.

Muutama viikko sitten vietettiin äitienpäivää ja some täyttyi kirjoituksista joissa kerrottiin kuinka vanhemmuus on tuonut elämään mittaamattoman paljon onnea. Miksi tästä puolesta ei puhuta kassajonossa, uhmaiällä pelottelun sijaan? Itselläni ei ole asiaan vastausta.

En epäile lainkaan, etteikö tämän ihanan vauvasöpöilyvaiheen jälkeen koittaisi kaikenlaisia vaiheita. En silti halua jo valmiiksi pelätä tulevaa tai demonisoida perhe-elämää. Kyllä sitä välillä väsytti, ärsytti ja raivostutti jo ennen vauvaakin.

perhe ystavat-ja-perhe rakkaus ajattelin-tanaan
Kommentit (9)
  1. Suoraan sanottuna kuulostaa aika hurjalta ja kurjalta, jos tuollaisia kommentteja on enemmistö! Vaikka oma väsymyshän siinä toki purkautuu.
    Ihanaa, että olet nauttinut, hyvää viikonloppua sinulle, pojalle ja koko perheelle!<3
    Ida
    http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  2. Hei! Itselläni reilun vuoden ikäinen poika ja olen nauttinut äitiydestä sydämeni kyllyydestä <3 Olemme myös kuulleet kuuluisia kommentteja ja olen ihmetellyt juuri miksi aina sävy on todella negatiivinen. Monet toitottavat myös kuinka rankkaa vauvan kanssa on. En yhtään kiellä sitä, etteikö välillä tuntuisi rankalta kroonisen väsymyksen kanssa, mutta uskon vahvasti, että se on juuri niin rankkaa kuin itse siitä ajattelee. Nyt huomaa kuinka nopeasti ensimmäinen vuosi meni ja se jos jokin sai herkistymään. Enemmän pitäisi korostaa juuri sitä että nauttisi joka hetkestä, sillä aika on niin ohikiitävää. Ja aika jos jokin on mielestäni arvokkainta ihmiselämässä.

    1. Ihana kuulla <3 Tunnistan tuon herkistymisen kyllä! Nyt jo välillä pillitän, että kohta vauva on teini-ikäinen eikä halua enää hengata vanhempiensa kanssa 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *