Pörssit laskevat ja sijoitukseni sulavat!

Tänään on Helsingin pörssissä ollut turbulentti päivä. Moni yhtiö antoi osavuosikatsauksensa, mikä on heiluttanut pörssikursseja. Esimerkiksi Nokian kurssi laski pahimmillaan yli 24 prosenttia. Nokian osake on perinteisesti sellainen, joka reagoi osavuosikatsauksiin herkästi – ja kovin usein alaspäin. Siinäkin kontekstissa tämänpäiväinen kurssilasku on todella hurja. Pääsinpä itsekin kommentoimaan asiaa Taloussanomille. 

Olen avannut sijoittajatarinani aiemmin yksityiskohtaisesti täällä. Alun virheiden jälkeen olen nykyään varsin pitkäjänteinen ja rauhallinen sijoittaja. Aiemmissa kurssiromahduksissa olen vain laittanut netin kiinni ja odotellut että pahin romahdus ja siihen liittyvät uutiset menevät menee ohi. Tällä kertaa ei kuitenkaan mielestäni ole kyse sijoittajien ylireagoinnista tai pelkän kurssilaskun aiheuttamasta paniikista.Nyt Nokian tulevaisuudennäkymät näyttävät oikesti huonoilta. Tällä kertaa en itsekään pystynyt suhtautumaan surkeaan tulokseen vain olkiani kohauttamalla. Ärsytti! Ärsytti, että nokian johto on jo pitkää sanonut parempien aikojen olevan ihan nurkan takana, ehkä jo seuraavassa kvartaalissa. Ja vielä enemmän ärsytti, että pankkini nettisivut kaatuivat enkä päässyt myymään osakkeitani äkkiä pois.

Nokiaa löytyy omasta osakesalkustani enemmän kuin tarpeeksi. Se on ensimmäinen sijoitukseni ja varsinkin sijoitustaipaleeni ensimmäisinä vuosina yhitön osaketta tuli ostettua lisää aina kurssin laskiessa. Pidin firmaa todella potentiaalisena ja halusin ostaa lisää aina kun halvemmalla sai. Nykyään Nokian osuus on salkussani noin 20%, mikä on enemmän kuin kukaan asiantuntija neuvoisi yhtä osaketta olevan.

Pakko myöntää että juuri Nokiaan liittyy omalla osallani paljon myös tunnetta. Muihin sijoituksiini pystyn suhtautumaan rationaalisemmin, mutta Nokiaa olen tiiraillut vaaleanpunaisten linssien läpi. Kyseessä on nimittäin sijoitussalkkuni ensimmäinen osake.

Seitsemisen vuotta sitten olin haaveillut sijoittamisen aloittamisesta jo pitkään. Aloittaminen vaan tuntui mahdottoman vaikealta ja pelko vaivalla säästettyjen roposten menettämisestä oli valtava. Nokia oli kuitenkin kaikille tuttu ja suomalaisten suuren ylpeyden aihe. Siitä tuntui hyvältä aloittaa.

Tehtyäni vihdoin ostopäätöksen, seurailin tietenkin kurssin liikkeitä jatkuvasti. Pikkuhiljaa kuitenkin mieli rauhoittui ja huomasin, etten menetä yöunia, vaikka kurssi välillä (tai koko ajan!) laski. Pystyin ajattelemaan omistavani osakkeet ainakin kymmenen vuotta, ellen pidempäänkin. Nälkä kasvoi syödessä ja Nokian osakkeen ostamisen myötä sijoitusasiat alkoivat kiinnostaa entisestään. Silmiin osui entistä enemmän sijoitusaiheisia artikkeleita ja uutisia kuunnellessani korvat menivät höröön, kun aiheet käsittelivät taloutta. Halusin uppoutua enemmän ja enemmän sijoittamisen maailmaan, oppia lisää, ja ostaa lisää osakkeita ja muita omaisuusluokkia salkkuuni.

Porttiteorian lailla viaton kokeilu oli tie mielenkiintoisen sijoitusharrastuksen, tai oikeastaan uuden elämäntavan pariin. Sijoittamisen myötä olen alkanut seurata maailmanpolitiikkaa ja taloutta ihan uudella tavalla, kasvattanut varallisuuttani, hankkinut sijoitusasunnon, solminut uusia ystävyyssuhteita – ja saanut valtavasti työtarjouksia. Ja tämä kaikki lähti siitä, että uskalsin aikanaan ostaa ”alennuksessa” ollutta Nokian osaketta.

Ehkä olen halunnut ajatella, että tarina saisi kauniin päätöksen ja ympyrä vielä sulkeutuisi. Nyt kuitenkin tuntuu, että on aika kääntää elämässä uusi lehti tämän nokiarakkauteni suhteen. Tänään aamulla yritin jo hankkkiutua mokomista osakkeita eroon, mutta samaa suunnitteli myös moni muu. Niinpä pankkini sivut kaatuivat samalla kun kurssi jatkoi syöksymistään. Kihisin kiukusta.

Nyt kun päivä on jo kääntynyt iltaan, niin voin katsella ”päivän draamaa” jo vähän etäämpää. Näen omalta kannaltani myös jotain positiivista siinä, että Nokian kurssi romahti tänään niin paljon. Viimeinen vuosi on mennyt vauvakuplassa ja aivoihini ei ole mahtunut juuri muuta kuin ruokailurytmi, välikausihaalarit ja nukkumaanmenoajat. Olen seurannut sijoitusuutisia  ja -keskustelua vähän etäämmältä ja tuntenut olevani aika pihalla viimeisimmistä käänteistä. Olen jopa miettinyt, että ajanpuutteen vuoksi voisin siirtyä osakepoiminnan maailmasta tylsän, mutta vähemmän aikaavievän rahastosijoittamisen maailmaan.

Oli mahtavaa huomata, kuinka tänään suorastaan janosin analyytikoiden kommentteja. Laitoin vauvan aikaisemmin päiväunillekin, jotta pääsin lukemaan analyysejä ja sosiaaliseen mediaan käymään keskustelua Nokian tulevaisuudennäkymistä. Ihanaa, että vauvavuoden uumenista vaippakasojen alta löytyy vielä kimmoketta osakesijoittamisen maailmaan. Vauva-arkeen on todella helppo upota ja kahlata vaan kaamoksessa eteenpäin univelan uuvuttamana. Tänään tuntui pitkästä aikaa, että aivoistani ehkä vielä joskus on muuhunkin kuin vain päiväunirytmin miettimiseen. Aivan mahtavaa, täältä tullaan!

ja loppuun vielä täsmennys ostikkoon. Varallisuus vähenee vasta kun tappiot relaisoi – eli osakkeet myy. Tällä hetkellä en kuitenkaan usko Nokian kurssin korjaantuvan, joten todellakin tuntuu että sijoitukseni ovat sulaneet.

Kommentit (10)
 1. ”Varallisuus vähenee vasta kun tappiot relaisoi – eli osakkeet myy.” = täyttä puppua. Pitää ainoastaan paikkansa verotuksessa ei muuten. Vai elätkö yhä siinä toivossa, että Talvivaara osakkeesi ovat arvoltaan 2 e/kpl kun et niitä realisoi?

  1. Ei kai niitä Talvivaaran lappuja voi enään realisoida. Mutta onhan noita muitakin osakkeita, esim Outokumpu, jotka ovat menettäneet 90% arvostaan ja tuskin koskaan nouse entiselle tasolle.

   1. Ei voi realisoida ei, mutta kun puhutaan yleisesti sijoittamisesta ja sen riskeistä niin moni tykkää mainita, että ei Helsingin pörssissä koskaan tapahdu konkursseja -niin no paitsi esim. Talvivaara. Talvivaaraan oli sijoittanut ei ainoastaan valtio vaan myös paljon piensijoittajia, joista suurin osa hävisi yli 90 % sijoituksistaan. Pointti oli juuri se, että tiettyä logiikkaa käyttäen näin ei ole käynyt.

    1. Onhan niitä konkursseja ollut; Takoma ja Stromsdal tulevat mieleen. Benefonin jälkeläinen Geosentric meni myös konkkaan ja Elqotec jne.
     Niitä holdaamalla olisi menettänyt kaikki rahansa.

     1. En ole nyt ihan varma, mutta mielestäni olemme samaa mieltä. 😀
      Jostakin luin, että jos noita mainitseviasi yrityksiä edelleen holdaisi ei olisi menettänyt euroakaan 😮

 2. Tässä Nokian tapauksessa kannattaa myydä. Kun tulee näin huonoja uutisia niin kurssi laskee ja pitkään. Tässä tapauksessa holdaamisessa ei ole järkeä. Toivo ei ole strategia. Kurssi käy vielä alle 2:n euron. Nokia johto on erehdyttänyt osakkeen omistajia. Luotto on mennyt. Myy Jasmin osakkeesi pois!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *