Pähkinätön kookosgranola.

IMG_4625.JPG

Olen varsinainen kookoshullu. Muutama vuosi sitten tutustuin kookosöljyyn kun se rantautui Suomeen oikein kunnolla fitness-buumin yhteydessä. Olen käyttänyt sitä puhtaasti hyvän maun ja sen toimivuuden takia, en niinkään terveyssyistä. Kookosöljyä kuluu ihonhoidossa vartalovoiteena, yöllä kasvovoiteena ja hiuksissa säännöllisenä öljyhoitona. Plussaa on myös edullinen hinta useimpaan kosmetiikkaan verrattuna.

Ruoanlaitossa luotan edelleen oliiviöljyyn, sillä yhdistän kookosöljyn usein makeisiin herkkuihin. Niinpä se onkin huipputuote leivonnassa ja suklaissa! Granolaani pistän aina sekoituksen kookosöljyä, vettä ja mausteita ja nyt ajattelinkin jakaa joulun odotukseen hieman mausteisemman reseptin. Kellä muulla on jo joulumausteet kaapeissa? Rakastan joulua ja kaikkea sen tuomaa uutta piristystä ruoanlaittoon ja leivontaan, joten voitte kuvitella monesko glögipullo taikka kanelitanko täällä on jo menossa.

IMG_4624.JPG

Tahdoin granolasta tällä kertaa myös pähkinättömän, jotta tämä menisi vaikka (joulu)lahjaksi myös pähkinäallergikolle. Koitin silti lisätä pehmeitä rasvoja mm. auringonkukan- ja hampunsiemenistä, joissa on myös runsaasti proteiinejakin. Mausteena käytin jouluisia makuja, mutta nekin voi halutessaan korvata jollain muulla.

Olen todennut Foodinin kookosöljyn parhaimmaksi, sillä sen maku on raikas eikä tunkkainen niin kuin osissa öljyissä saattaa olla sen luomusta ja eettisyydestä huolimatta. Foodin on myös lanseerannut hetki sitten Reilun Kaupan kookosöljyn, jota testasin tähän satsiin ensimmäistä kertaa: maku oli sama kuin ennenkin, mutta ehkä hieman jopa syvempi? Kookos maistuu ihanan voimakkaasti ja tällaisena suurena fanina ei voi kun olla iloinen. 

IMG_4623.JPG

PÄHKINÄTÖN KOOKOSGRANOLA

5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl kookoshiutaleita
2 dl kookoslastuja
1 dl kuorimattomia hampunsiemeniä
1,5 dl auringonkukansiemeniä
iso ripaus vaniljaa
1 tl suolaa
3 rkl kanelia
(halutessa: 1 tl kuivattua inkivääriä)
1 rkl karkeaa kardemummaa

1,5 dl kookosöljyä
0,5 dl kuumaa vettä
0,5-1 dl hunajaa / agave- tai vaahterasiirappia (oman maun mukaan)

>> Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Sekoita myös kuuma vesi, kookosöljy sekä makeutus erillisessä kulhossa. Kaada vesiseos kuivan seoksen joukkoon, sekoita kunnolla ja painele lastalla leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle. Jos tahdot granolastasi oikein crunchya, taputtele kerros tiiviiksi levyksi lastalla.

>> Paista 150c noin 20-30 min kunnes granola näyttää kultaiselta ja valmiilta. Voit halutessasi välissä sekoitella seosta tasaisemman lopputuloksen saamiseksi. Anna jäähtyä ennen syömistä / purkittamista.

IMG_4626.JPG

Lisää glögiä lämmitellen ja mausteisia ruokia ajatellen toivottelen ihanaa viikkoa! bisous xxx

hyvinvointi liikunta ruoka-ja-juoma

Pähkinä- ja tahinifudget. (V,G)

IMG_4189.JPG

Kelit kylmenee ja makeanhimo kasvaa, en tiedä mistä tämä johtuu. Varmaan villasukkien ja lukemattomien teekuppien yhdistelmä kaipaa seurakseen sen jonkun pienen makean. Myös aamut ja illat pimenevät joten piristystä on etsittävä jostain muusta kuin auringon valosta – vaikka herkuista.

IMG_4188.JPG

Sokerikoukku on mulle tuttu juttu. Olen tottunut elämään asian kanssa, vaikkakin viime tammikuussa kokeilin olla kuukauden ilman sokeria. Kun sitä leipoo ja tekee safkaa tätä tahtia sekä vain sattuu olemaan perso makealle, ei voi välttyä herkuilta ja makealta. Mutta parasta on ettei tarvikaan. Niin paljon kuin ympärillä kuhiseekin blogikirjoituksia, lehtijuttuja ja tv-hömppää, oma kantani kieltäytymisestä on ei. Valkoista sokeria syön edelleen enkä tahdo tinkiä laadusta leipoessani leivoksia jotka sen vaativat, mutta koitan näitä arkiherkkujani varioida hieman parempilaatuisiksi. Tässä yksi erittäin hyvä, taatusti makeanhimon vievä fudge. Tosin niinkin päin voi käydä, että himo sen kuin kasvaa ja kasvaa näitä syödessä…

Tein kolmea erilaista makua, mutta resepti noudattaa kaikissa samaa kaavaa lukuunottamatta muutamia maustelisäyksiä. Kokeile tätä ohjetta omilla suosikkitahnoilla ja -mausteillasi!

IMG_4187.JPG

FUDGE (vegaani & gluteeniton)

n. 15 palaa

1 dl pähkinä- tai siementahnaa
0,75 dl kookosöljyä
ripaus vaniljaa
ripaus suolaa
0,8 dl hunajaa / agavesiirappia / vaahterasiirappia

>> Laita kaikki ainekset kattilaan ja lämmitä kunnes seos on tasainen ja sulanut – ei tarvitse siis kiehauttaa, sekoita tasaisesti vain siihen saakka kunnes kaikki ovat sekaisin ja seos hieman lämmintä sormella kokeiltaessa.

>> Kaada massa leivinpaperilla päällystettyyn purkkiin/vuokaan ja pistä jääkaappiin kovettumaan. Kiireellisimmät voivat pistää pakkaseen. Leikkaa kovettuneesta levystä paloja.

MAAPÄHKINÄFUDGE
sama resepti kuin yllä, käyttäen maapähkinävoita (crunchy versio on tässä mielestäni paras!)

ESPRESSOLLA MAUSTETTU TAHINIFUDGE
sama resepti kuin yllä, käyttäen tahinia (itse käytin tummaa, paahdetuista siemenistä tehtyä)
+ ripaus vahvaa espressoa jauheena

”VALKOSUKLAA”FUDGE
sama resepti kuin yllä, käyttäen cashew-tahnaa

MUITA HYVIÄ LISÄYKSIÄ RESEPTIIN

3 tl kaakaota
2 tl matchaa
2 tl kuivattua marjajauhetta

superfood boost: 1-2 tl macaa, lucumaa, guaranaa tai muuta haluamaasi superfoodia!

IMG_4186.JPG

Tämä herkku säilyy jääkaapissa nyt ainakin viikon verran. Omat lempitahnani lyötyvät Foodinilta, niistä jokaista saa ainakin heidän verkkokaupastaan. Cashew- ja tahinitahnojen lisäksi on mm. saksanpähkinä-, manteli- ja hampunsiementahnoja. Ainoa mitä ei löydy on maapähkinävoi, mutta sitä nyt onneksi saakin kaikkialta. Näitä mutustellessani toivotan teille oikein ihanaa viikonalkua! bises xxx

hyvinvointi liikunta ruoka-ja-juoma