go nuts vol 2 / cashew-jogurttia.
Innostuin taas jogurtista. Aiemmin kirjoittelinkin jo kookosversiosta ja nyt vuorossa olisi sama cashew-pähkinästä. Idea löytyi taas My New Roots-blogin kirjasta – siitä on tullut yksiä raamattujani jota lueskelen lähes päivittäin. Kirjasta on kokeiltu lisäksi mm. ”maailman parasta linssisalaattia” joka muuten oli parasta syömääni linssisalaattia ikinä. Muistutuksena että linssit kuuluivat joskus inhokkiruokiinin – kirja siis todellakin antaa aivan uudenlaisia ideoita.
Mutta takaisin jogurttiin. Harvoin teen itselleni yhtä ylellistä aamiaista, tämä on enemmänkin jälkiruoka tai muu ylellinen herkku. Tai ehkä se vain kuulostaa hienolta, sillä oman jogurtin tekeminen vaikuttaa työläältä ja aikaavievältä operaatiolta. Oikeasti aikaa ei mene muuhun kuin odotteluun: pähkinät liotetaan yön yli, ajetaan sileäksi tehosekoittimessa jonka jälkeen seos pistetään purkkeihin tekeytymään. Vajaan vuorokauden jälkeen herkun voi pistää jääkaappiin kylmään tai vaikka syödä heti. Ei paha.
CASHEW-JOGURTTI (toimii millä tahansa pähkinällä)
2-3 annosta
150g cashew-pähkinöitä yön yli liotettuna (12h)
1 rkl sitruunamehua
2 tl vaahtera- tai agavesiirappia / hunajaa
ripaus suolaa
vaniljaa
2,5 dl tai vähän enemmän raikasta vettä
1 maitohappobakteerikapseli
>> Aloita puhdistamalla purkki / purkit joissa aiot jogurttisi säilöä – huuhdo ne kiehuvalla vedellä. Näin varmistat ettei purkeissasi ole bakteereita. Laita sivuun odottamaan.
>> Huuhdo liotetut cashew-pähkinät kylmässä vedessä ja blendaa ne sitruunamehun, makeutuksen, suolan ja vaniljan kanssa tasaiseksi. Lisää vesi blenderin ollessa päällä pikkuhiljaa valuttaen, kunnes seos sopivan paksuista (oman maun mukaan). Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vaniljaa / makeutusta / sitruunaa yms.
>> Jaa jogurtti purkkeihin. Sekoita maitohappobakteerikapselin sisältö (tai murskattu sellainen) muovisella / puisella lusikalla jogurtin joukkoon tasaisesti. Peitä jogurttikipot ohuella harsolla/keittiöpyyhkeellä ja ”sido” reunat kuminauhalla. Anna jogurttien seistä lämpimässä huoneenlämmössä noin 20h, kunnes voit säilöä niitä jääkaapissa. Jogurtti kestää sielä noin muutaman päivän.
Yksi asia joka jäi harmittamaan oli ohjeen pieni määrä. Tein ylläolevilla mitoilla itselleni kahdeksi aamiaiseksi jogurttia, mutta tarkemmin ajateltuna olisin voinut samalla tehdä annoksen vähintään tuplana… Joten jos teet muillekin kuin vaan itsellesi, tuplaa annos. Tai jos koukutut tähän niin kuin minä, kannattaa silloinkin tehdä kerralla vähän enemmän. Nautin jogurttini näiden tattarimurojen kanssa, jotka olin tällä kertaa paahtanut uunissa kanelin ja kardemumman kera. Ihania syksyn ja talven makuja.
Ihania aamiaishetkiä toivotellen xxx bises ja huomasitteko muuten uuden bannerin?