marenkipavlovaa kesän juhliin.

Kesä lähestyy. Ehdoton lempivuodenaika, joka tuo tullessaan myös kesäisemmät sapuskat. Grillausta, salaatteja, piknikkejä sekä hyviä drinksuja ystävien seurassa nautittuna.

 Ai että.

Ennen varsinaista kesälomaa juhlitaan ylioppilasjuhlia, joissa käyminen on joka kerta yhtä hauskaa. Juhliinhan mennään katsomaan itse ylioppilasta, mutta enemmän kiinnitän huomioita itse tarjoiluihin… Juhlat eivät ole nimittäin mitään ilman hyvää ruokaa, joka tosin aina ei tarkoita sitä kalleinta ja vaikeinta. Jo hyvistä raaka-aineista ja yksinkertaisista yhdistelmistä saa aivan mainioita juhlaruokia – ja kakkuja.

image.jpg

Tämä marenkipavlova sopii juuri niihin kesäisiin juhliin, oli sitten kyseessä ylppärit, Juhannus tai ihan tavalliset grillausbileet. Kesällä tekee mieli kevyempiä ruokia, joten tätä jaksaa kuka tahansa syödä muutaman grilliribsin jälkeen. Ja tämähän on luonnollisesti gluteeniton, joten pitäisi aika monelle vieraalle kelvata 🙂 Variointi taas onnistuu juuri sen mukaan mitä kukakin kaipaa; marjaa, pähkinää, suklaata tai vaikka orvokkeja – you name it. Kauneimmillaan koko komeus on kermapilvellä päällystettynä. Aika näyttävä kakku pienellä vaivalla vaikka niihin ylioppilasjuhliin, vaiko?

MARENKIPAVLOVA LEMON CURD- KERMALLA

7-8 kananmunan valkuaista
4,5 dl sokeria
ripaus suolaa
pieni puristus sitruunamehua

halutessa pähkinöitä tai sulatettua suklaata joukkoon

>> Laita uuni lämpeämään 120c. Levitä leivinpaperi uunipellin päälle valmiiksi. Erottele kananmunista valkuaiset suureen puhtaaseen ja kuivaan, mielellään metalliseen astiaan (kattila käy hyvin). Säästä keltuaiset lemon curdiin. Pistä vettä kiehumaan.

>> Kun vesi on kiehunut, kaada se valkuaiskulhoa suurempaan kattilaan. Vatkaa valkuaisia vesihauteessa sokerin kanssa pitkään, kunnes vaahdosta alkaa tulla paksua ja kiiltävää. Ota kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista samalla vaahdon jäähtyessä. Lisää pieni loraus sitruunamehua, jotta marengista tulee vielä kiiltävämpää. Lisää tämän jälkeen sula suklaa / pähkinärouhe / mitä ikinä keksitkään joukkoon varovasti käännellen.

>> Lusikoi / kaada marenki pellille leivinpaperin päälle kauniiksi keoksi. Paista uunissa n. 2 tuntia, kunnes marenki on päältä kuiva. 

LEMON CURD

7-8 keltuaista
3 suuren tai 4 pienemmän sitruunan mehut
2 sitruunan kuori raastettuna
2-2,5 dl sokeria (oman maun mukaan)
1 tl vaniljaa
ripaus suolaa
50g voita

>> Raasta kahdesta sitruunasta kuoret ja purista kaikista mehut. Kaada mehu, sokeri, vanilja ja ripaus suolaa kattilaan keltuaisten kanssa. Lämmitä seosta poreilevaksi, ja sekoita koko ajan. Kun seos alkaa muuttua paksummaksi, ota se pois liedeltä ja jatka vielä hetki sekoittelua. Lisää 50g voita ja sekoittele rauhassa joukkoon. Kaada curd purkkeihin ja anna jäähtyä. Säilö kylmässä ja nauti myös joku sunnuntai-aamu leivän päällä. Säilyy noin 5 vrk.

Kuvan marengin ikuisti ihana Meri, ja tällä kertaa päällisinä oli rahkakermavaahtoa & lemon curdia, suolakinuskia, tuoreita mansikoita ja pari timjamin oksaa. Quelle beauté, quelle simplicité.

image.jpg

koti ruoka-ja-juoma