pääsiäisen mausteinen marenki.

image.jpg

Hei taas! Lupailin eilen kakkuohjetta ja tässä sitä nyt olis.

Innostuin jo pari kuukautta sitten FOOD52:n tästä kakusta. Oli se sitten ruusuvesi, sitruuna tai kardemumma – kaikki makuja joita rakastan, tämä idea jäi päähäni pyörimään. Kokeilin sitä itse asiassa jo kerran – tietenkin omalla ”twistillä” pilaten sen totaalisesti – joten resepti ja sen idea jäivät myöhempään käyttöön muhimaan. Mutta sitten Pääsiäisen lähestyessä alkaa himoita niitä rahkapiirakan makuja; sitruunaa ja kardemummaa. Päätin toteuttaa hiukan erilaisen version rahkapiirakasta. Samat mausteet, pulla ja rahka pois, sekä marenkia tilalle.

image.jpg

image.jpg

Tässä toimii sama idis kuin aiemmin tekemässäni suklaakakussa, jossa on tahmainen pohja ja päällä marenkipilvi. Tämä on siis päivitetty ja keväisempi versio, joka sopii mausteineen hyvin Pääsiäiseen, ja miksei vaikka kesälläkin grilliherkkujen päätteeksi. Hyvä puoli on myös kakun keveys, joten sitä jaksaa vielä pääsiäislampaidenkin jälkeen. Vaikka pari palaa.

Ja tästä tuli muuten ihan vahingossa gluteeniton ja laktoositon, jolloin tämä on helppo kakku myös monen hengen juhlissa. Mantelijauhoja en silti menisi korvaamaan muilla jauhoilla, sillä niissä on koko kakun juju ja maku. Josta tuli mieleen, että manteli ei ole kuulemma pähkinä (?) vaan luumarja – mikä sellainen sitten ikinä onkaan. Joten luumarja-allergikot eivät valitettavasti tätä kakkua voi syödä. Sori.

image.jpg

MAUSTEINEN MANTELIMARENKIKAKKU

∅18 irtopohjavuoka, tuplaa tai tee 1,5 x annos isompaan vuokaan 

4 kananmunaa
150 g mantelijauhoa
4 dl sokeria
2 rkl kardemummaa
yhden sitruunan kuori raastettuna
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus vaniljaa
ripaus suolaa

>> Erottele 3 valkuaista ja keltuaista omiin kulhoihinsa. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja pistä uuni lämpeämään 175c. Sekoita mantelijauho leivinjauheen, vaniljan, suolan ja raastetun sitruunankuoren kanssa.

>> Vatkaa keltuaiset ja 1 kokonainen kananmuna 2 dl sokerin kanssa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos varovasti käännellen ja kaada taikina vuokaan. Paista uunissa noin 20 minuuttia.

>> Ota kakku uunista ja ala välittömästi vatkata valkuaisia suolaripauksen kanssa. Lisää 2 dl sokeria vähitellen, ja jatka vatkaamista kunnes marenki on ”painavan” oloista ja kiiltävää. Kaada marenki varovasti kakun päälle (koita olla painelematta liikaa) ja pistä takaisin uuniin. Vähennä lämpö 140c ja paista uunissa, kunnes marenkia voi koskettaa ja se on kullanruskeaa. Anna jäähtyä ja koristele esim. mansikoilla ja paahdetuilla mantelilastuilla.

image.jpg

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.