naku porkkanakakku / naked cake + rosemary.

image.jpeg

Mausteet ja makeat sopivat hyvin yhteen. Näin ainakin omasta mielestä, ja uskallanpa väittää että teidänkin. Syksyinen porkkanakakku mukautui aivan uudenlaiseksi parista rosmariinin oksasta.

Parasta tässä on mielestäni klassikon ja jonkin uuden yhdisteleminen, mikä on ruoanlaitossa mielestäni parasta. Kyky tehdä vanhasta klassikosta jollain tapaa omannäköisensä on jotain mihin aina pyrin – en väitä aina onnistuvani siinä mutta se olkoon edes yksiä ”ruokamantrojani”.

Porkkanakakun reseptin jaoin jo aivan tämän vuoden alussa, ja sen löydätte täältä. Tässä kuitenkin vielä päivitetty versio tuohon kuorrutteeseen, jos mieli tekee tätä hiukan syksyisempää versiota. Lisäsin myös vähän sitruunamehua, sillä se ja rosmariini olivat tässä mielestäni hyvä pari. En tiedä mistä nämä ideat aina tulevat, mutta välillä tuntuu että on vaan pakko lisätä sitä tai tätä joukkoon. Joskus se on pippuria mansikoihin, joskus rosmariinia kakkuihin.

image.jpeg

ROSMARIINI-TUOREJUUSTOKREEMI

300g maustamatonta (täysrasvaista) tuorejuustoa
250g suolaista voita
ripaus suolaa ja vaniljaa
puolikkaan sitruunan mehut
2 oksaa tuoretta rosmariinia pieneksi silputtuna
3-4 dl tomusokeria

>> Sulata voi pehmeäksi mikrossa tai huoneenlämmössä. Vatkaa kaikki ainekset sähkövatkaimella tasaiseksi ja lisää tomusokeria kunnes kreemi on sopivan paksuista. Tarkista maku ja lisää suolaa/sitruunaa/rosmariinia/tomusokeria tarvittaessa.

Tein tästä kakusta ”alastoman”, joka on ollut jo hetken trendi. Naked cake täytetään yleensä sisältä ja päältä jollain, mutta reunat jätetään tuollaisiksi ”hutaistun” näköisiksi. Tämä sopi nyt tälle kakulle kun muutenkin lähdin riehumaan noiden rosmariinin oksien kanssa.

image.jpeg

image.jpeg

Vielä yhtenä vinkkinä kaikille rosmariinifaneille: kokeilkaa verigreippi-rosmariini-gin&tonicia. Normaali GT ja lisäyksenä pari rosmariinin oksaa sekä verigreipin viipaletta, murskaa niitä hetki pillillä tai lusikalla. Maku on yllättävän voimakas mutta hienostuneen elegantti. Riittikö myyntipuheeksi?

Rosmariini-lasinalunen napattu Annankadun Tres Bonesista – kiitos ja anteeksi.

koti ruoka-ja-juoma

go nuts vol 2 / cashew-jogurttia.

image.jpeg

Innostuin taas jogurtista. Aiemmin kirjoittelinkin jo kookosversiosta ja nyt vuorossa olisi sama cashew-pähkinästä. Idea löytyi taas My New Roots-blogin kirjasta – siitä on tullut yksiä raamattujani jota lueskelen lähes päivittäin. Kirjasta on kokeiltu lisäksi mm. ”maailman parasta linssisalaattia” joka muuten oli parasta syömääni linssisalaattia ikinä. Muistutuksena että linssit kuuluivat joskus inhokkiruokiinin – kirja siis todellakin antaa aivan uudenlaisia ideoita.

Mutta takaisin jogurttiin. Harvoin teen itselleni yhtä ylellistä aamiaista, tämä on enemmänkin jälkiruoka tai muu ylellinen herkku. Tai ehkä se vain kuulostaa hienolta, sillä oman jogurtin tekeminen vaikuttaa työläältä ja aikaavievältä operaatiolta. Oikeasti aikaa ei mene muuhun kuin odotteluun: pähkinät liotetaan yön yli, ajetaan sileäksi tehosekoittimessa jonka jälkeen seos pistetään purkkeihin tekeytymään. Vajaan vuorokauden jälkeen herkun voi pistää jääkaappiin kylmään tai vaikka syödä heti. Ei paha.

image.jpeg

CASHEW-JOGURTTI (toimii millä tahansa pähkinällä)
2-3 annosta

150g cashew-pähkinöitä yön yli liotettuna (12h)
1 rkl sitruunamehua
2 tl vaahtera- tai agavesiirappia / hunajaa
ripaus suolaa
vaniljaa
2,5 dl tai vähän enemmän raikasta vettä
1 maitohappobakteerikapseli

 

>> Aloita puhdistamalla purkki / purkit joissa aiot jogurttisi säilöä – huuhdo ne kiehuvalla vedellä. Näin varmistat ettei purkeissasi ole bakteereita. Laita sivuun odottamaan.

>> Huuhdo liotetut cashew-pähkinät kylmässä vedessä ja blendaa ne sitruunamehun, makeutuksen, suolan ja vaniljan kanssa tasaiseksi. Lisää vesi blenderin ollessa päällä pikkuhiljaa valuttaen, kunnes seos sopivan paksuista (oman maun mukaan). Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vaniljaa / makeutusta / sitruunaa yms.

>> Jaa jogurtti purkkeihin. Sekoita maitohappobakteerikapselin sisältö (tai murskattu sellainen) muovisella / puisella lusikalla jogurtin joukkoon tasaisesti. Peitä jogurttikipot ohuella harsolla/keittiöpyyhkeellä ja ”sido” reunat kuminauhalla. Anna jogurttien seistä lämpimässä huoneenlämmössä noin 20h, kunnes voit säilöä niitä jääkaapissa. Jogurtti kestää sielä noin muutaman päivän. 

Yksi asia joka jäi harmittamaan oli ohjeen pieni määrä. Tein ylläolevilla mitoilla itselleni kahdeksi aamiaiseksi jogurttia, mutta tarkemmin ajateltuna olisin voinut samalla tehdä annoksen vähintään tuplana… Joten jos teet muillekin kuin vaan itsellesi, tuplaa annos. Tai jos koukutut tähän niin kuin minä, kannattaa silloinkin tehdä kerralla vähän enemmän. Nautin jogurttini näiden tattarimurojen kanssa, jotka olin tällä kertaa paahtanut uunissa kanelin ja kardemumman kera. Ihania syksyn ja talven makuja.

image.jpeg

Ihania aamiaishetkiä toivotellen xxx bises ja huomasitteko muuten uuden bannerin?

hyvinvointi terveys liikunta ruoka-ja-juoma