tattarimurot.

image.jpg

Haeskelin vähän ruokainspistä – Berliinistä ja Amsterdamista. Tämä oli ensimmäinen käyntini molemmissa kaupungeissa ja ihastuin molempiin. Berliinissä tuli  maisteltua mm. kaupungin (tai koko maailman) parhaat burgerit, juotua raikkaita vihermehuja, unohtamatta uskomattoman edullisia falafeleja, jotka olivat ehkä elämäni parhaita.

Amsterdam taas oli täynnä mitä ihanempia kahviloita, joista parhaat kahvini join Lot Sixty Onessa. Tällaisia kahviloita lisää Suomeen. Myös toinen mieleenpainuva hetki oli aamaisemme CT- coffee & coconut– kahvilassa. Miljöö oli upea; kolmikerroksinen kahvila ulottui kattoparvelle saakka, katosta roikkui  kasveja ja ties mitä taideteoksia, ja tarjoilu koostui tämän hetken trendiruoasta. Cleaneating-aamiaisemme olivat hyviä, en ehkä äänestäisi parhaiksi koko reissulla, mutta ideat ja tunnelma hurmasivat täysin. Mieleen jäi tattarisuurimoista poksautellut ”murot”, joita oli ripoteltu açai-kulhoni koristeeksi.

Nyt kotona hieman matkaikävissäni löysinkin näitä suurimoita kaapista. Superhelppoa ja kivaa vaihtelua myslille, jossa olen aiemmin käyttänyt paahdettua kvinoaa. Kannattaa muistaa huuhdella jyvät hyvin, sillä muuten saattaa tulla vatsa kipeäksi. Muuten tattari on oikein vatsaa hellivää superruokaa, joka toimii mukavana proteiinilisänä aamiaisjogurttiin.

image.jpg

 PAAHDETUT TATTARISUURIMOT ELI ”TATTARIMUROT”  

muutama kourallinen / haluamasi määrä kokonaisia tattarisuurimoita

>> Huuhdo raa’at tattarisuurimot ensin kiehuvan kuuman veden alla, jonka jälkeen toista sama kylmällä vedellä, noin muutaman minuutin ajan.

>> Valuta suurimot ja levitä ne kuivumaan uunipellille leivinpaperin päälle muutamaksi tunniksi / yön yli. Lämmitä uuni 145c ja paahda niitä niin kauan, kunen suurimot ovat kullan ruskeita ja huomaat muutaman niistä ”poksahtaneen” auki. Eron huomaa myös jo maussa, jolloin suurimo on helppo syödä, eikä ole yhtä kova kuin raaka.

Tarjoa tattarimuroja smoothien tai jogurtin päällisinä, ripottele salaatteihin tai keittoihin. Kaikille oikein ihanaa loppukesää ja rentoja aamiaishetkiä xxx bises

image.jpg

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta

1v. synttärit / kakkukestit.

image.jpg

Tänään on vuosi siitä kun julkaisin ensimmäisen blogipostaukseni. Jos ei muuta niin tyylini on ainakin kehkeytynyt selkeämmäksi, ja yritän pitää blogin pikemminkin visuaalisesti kauniina ja toivon että joku saa tästä edes jonkinlaista inspiraatiota. Alunperin tästä piti tulla lifestyle-blogi, jossa kerron elämästäni ja kuulumisiani, mutta tämä tuntuu luontevammalta.

Liukuminen ruokateemaan tapahtui ihan huomaamatta – onhan nimikin jo aika suuntaa antava, joten hyvä niin. Ruoanlaitto ja ystävien kanssa siitä nauttiminen on mielestäni yksiä ihanimpia harrastuksia, joten miksen jakaisi niitä kullanarvoisia hetkiä täällä. Myös omat aamiaisetkin sekä illalla itselleni kokakut ateriat näkyvät varmasti jatkossa yhtä lailla. Ehkä tulevaisuudessa jaan jotain sisustus- tai matkaideoitakin, kaikki on vielä auki. Saa nähdä mistä innostun.

Tässä nyt vähän kuvamateriaalia kakusta jonka tein viimeksi – ihan vain huvikseni juhlistaakseni blogia ja kutsuakseni pari kaveria kylään. 

image.jpg

 

RUUSUVEDELLÄ MAUSTETTU MANTELIKAKKU & MARENKIVAAHTOKARKKIA

Pohja:
1 x 20 cm kakkupohja – kuvassa kaksi päällekkäin (tuplaa ohje)

175 g mantelijauhoa
1 tl leivinjauhoa
1 tl suolaa
1 tl vaniljaa
4 kananmunaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
2-3 rkl ruusuvettä
120 g sokeria
pieni loraus viinietikkaa tai sitruunaa

 

>> Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja voitele reunat voilla / öljyllä. Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Sekoita kuivat ainekset keskeskenään.

>> Vatkaa puolet sokerista (60 g) keltuaisten kanssa kovaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon lopulta ruusuvesi. Vatkaa myös valkuaiset omassa kulhossaan lopun sokerin (60 g) kanssa ja kun vaahtoon muodostuu huippuja, lisää pieni loraus viinietikkaa tai sitruunaa. Yhdistä keltuaisvaahtoon jauhoseos ja lopulta valkuaisvaahto varovasti sekoitellen.

>> Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 170c noin 30-40 min, ei kiertoilmalla. Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen vuoasta irrottamista.

Väliin:

muutama rkl vadelmapyrettä
muutama rkl vadelmahilloa

>> Yhdistä hillo ja pyre. Kostuta kakkupohjat maidolla ja lisää niiden väliin vadelmaseos.

 

Päälle (swiss meringue frosting):

5 suurta kananmunan valkuaista
200 g sokeria
pieni loraus viinietikkaa tai sitruunamehua

>> Laita valkuaiset ja sokeri samaan kulhoon ja pistä kevyesti poreilevaan vesihauteeseen – kulhon pohja ei saa koskea veteen, vaan sen on oltava höyryssä. Vatkaa sähkövatkaimella kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi – tässä saattaa kulua 5-8 minuuttia. Ota kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista toiset 5-8 minuuttia, kunnes vaahto on jäähtynyt ja lisää etikka/sitruunamehu. Kuorruta kakku.

Koristele kakku mieleisilläsi kukilla, marjoilla – millä vaan kauniilla. Tarjoile ystäville.

image.jpg

Kaikenlaisia parannusehdotuksia sekä palautetta saa laittaa – selvää on, että 1-vuotias blogi ei ole vielä vanha ja paljon on kehitettävää. Kiitos kaikille ketkä jaksavat näitä jorinoita täällä lukea. <3 bisous xxx

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe Höpsöä