go nuts / mantelivoi.
Olen aina ollut nutella-ihmisiä. Letut eivät maistu miltään ilman nutellaa, eivätkä lomamatkan aamiaiset ilman purkillista suklaatahnaa. Muutama vuosi sitten laajensin nutellasta pähkinätahnoihin, varmaan samoihin aikoihin kun alkoivat kaikenlaiset fitness-hössötykset maapähkinävoin terveellisyydestä ja ylipäätään alettiin uskoa enemmän pähkinöiden hyviin vaikutuksiin. Blogit täyttyivät ohjeista joihin jokaiseen piti tunkea ainakin lusikallinen PBtä, ja löysin monia leipomuksiakin joissa tämä oli se välttämätön aines. Rakastuin pähkinävoihin, ja viime syksynä muutto Pariisiin villitsi minua lisää lukuisten luomuruokakauppojensa ansiosta.
Varsinkin mantelivoita löytyi Pariisista jokaisesta luomuruokakaupasta, paljon helpommin kuin Suomessa paremmin tunnettua maapähkinävoita. Siitä tulikin yksi luottotuote jota oli pakko löytyä kaapista aina, ja purkit tyhjenivät huomattavan nopeasti. Tämä on niin koukuttavaa kamaa – kun kerran päätät syödä aamujogurttisi tai puurosi mantelivoilla, maistuu se ilman sitä todella tylsältä. Hinta on ainoa joka vähän hillitsee kulutusta, sillä yksi pieni purkki maksaa Ruohonjuuressa lähemmäs kymppiä. Tämän takia ostin mantelit itse ja surautin aivan yhtä hyvää voita kotona. Superhelppoa ja vähän halvempaa, mutta sitäkin maistuvampaa.
MANTELIVOI (toimii millä tahansa pähkinällä / siemenillä)
suolattomia & paahtamattomia manteleita (kuorineen tai ilman), yhteen purkkiin noin 250g
ripaus (ruusu)suolaa
>> Paahda manteleita leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päällä 175c noin 15-25 min, riippuen käytätkö kiertoilmaa vai et. Manteleiden tulisi olla kullanruskeita, voit testata puraisemalla niitä ja katsomalla sisältä sen väriä. Anna manteleiden jäähtyä ennen voin valmistamista.
>> Laita mantelit tehosekoittimeen ja jauha ne jauhoksi. Kaavi sekoittimen reunalta jauho takaisin keskelle ja surauta uudestaan – anna käydä noin 1-2 minuuttia kunnes jauho on muuttunut tahnaksi. Saatat joutua pysäyttämään koneen muutamaan kertaan ja kaapimaan voita reunoilta, mutta jatka kunnes lopputulos on tarpeeksi juoksevaa.
>> Lisää lopuksi ripaus suolaa ja purkita mantelivoi tiiviseen lasipurkkiin. Säilyy jääkaapissa noin kuukauden.
Nauti mantelivoi leivän päällä, hedelmien, lettujen tai puuron kanssa. Hyvä välipalaherkku on myös täyttää muutama taateli pähkinävoilla ja popsia sellaisenaan. Leivonnassa voit lisätä muutaman ruokalusikallisen tuomaan täyteläisyyttä, tai käyttää kekseissä voin korvikkeena. Näitä käyttötapoja on oikeasti miljoonia, joten ei muuta kun lusikka purkkiin ja testaamaan. Mielestäni jo purkillinen tätä aamiasipöydässä hyvän hillon tai lemon curdin kanssa tekee aamusta jo niin paljon juhlavamman ja spesiaalimman. Myös maitopohjaiset smoothiet saavat vähän lisäenergiaa jos pistät lusikallisen mantelivoita joukkoon.
Tätä nautiskelen tämän viikonlopun ennen kuin suuntaan Berliiniin etsimään ruokainspistä xxx bises