Loppukesän helpoin vadelmakakku.

image.jpeg

Kesän viimeisiä päiviä viedään. Niistä kannattaakin ottaa kaikki ilo irti viimeisiä marjoja ja vapaapäiviä myöten. Tämä kakku on täydellinen mummon marjapensaasta poimituille vadelmille sekä nopeasti järkättäville kakkukesteille tai illanvietoille. Kesällä liian tiukat aikataulut eivät sovi ainakaan itselleni joten on hyvä nauttia vielä näistä mutkattomista loma-illoista ennen syksyn alkamista.

Mutkattomuus on myös yksiä kesän avainsanoja, siispä tämä kakku on juuri Sinulle, levännyt ja helppoa kaipaava leipoja. Oman variaation voi tehdä vaihtamalla valkosuklaan ja vadelmat haluamiinsa, helposti käsillä oleviin raaka-aineisiin. Ota siis rennosti, tee tämä kakku ja nauti.

image.jpeg

image.jpeg

Koristelin kakun irtokarkki-osastolta löytyvillä valkosuklaakuorrutetuilla vadelmilla. Näistä saa vähän eloa ilmeeseen ja tietenkin myös lisämakeutta joka ei ole sekään pahitteeksi. Pari neilikkaa eksyi myös mukaan.

image.jpeg

VADELMAKAKKU
10-12 hlölle, 20-22 cm irtopohjavuokaan

4 munaa
150 g voita
2,5 dl jauhoja
2,5 dl mantelijauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus vaniljaa / 1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1 sitruunan kuori raastettuna
loraus (täys)maitoa
3 dl sokeria
200 g vadelmia
100 g valkosuklaata pieneksi paloiteltuna

>> Sekoita kuivat aineet keskenään lukuunottamatta sokeria. Sulata voi. Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi, lisää jauhoseos ja lopuksi voi ja loraus maitoa. Lisää myös raastettu sitruunan kuori ja valkosuklaarouhe.

>> Kaada puolet taikinasta leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Ripottele puolet vadelmista päälle. Kaada loppu taikina vuokaan ja viimeistele tiputtelemalla viimeisetkin vadelmat kakun päälle. Paista 180c uunissa (ei kiertoilma) noin 20-30 min, kunnes kakku on kullanruskea mutta tikulla testattaessa ei kuitenkaan kuiva (tikkuun saa jäädä hieman taikinaa). Anna jäähtyä ennen vuoasta irrottamista.

image.jpeg

Syksyn alkua ja uusia makuja odotellessa, bisous xxx.

koti ruoka-ja-juoma

Vegaanijäätelöt / uhka vai mahdollisuus?

image.jpeg

Jäätelö on ollut nyt näkyvillä koko kesän – syynä sitten tämä kiitosta saanut kirja vaiko muutenkin ravintoloihin asti levinnyt tahto tehdä kaikki jäätelö itse. Kun pinnalla on vielä raakaruoka, terveellisyys ja maidottomuus, saa perinteinen jäätelö aivan uudenlaisia haastajia. Miltä jäätelö sitten enää maistuu kun siitä on poimittu pois valkoinen sokeri ja kerma?

Hyvältä. Ei tietenkään samalta kuin Kolmen Kaverin jädet, mutta ns. terveysjäätelöksi nämä ovat erittäin hyviä. Makeutta kannattaa säädellä oman maun mukaan – itse pihistelin liikaa vaahterasiirapin kanssa jota olisi voinut olla reilusti enemmän, onhan kyseessä kuitenkin makea herkku. Tee näistä siis oman makuisesi ja jos maidottomuusbuumi ahdistaa, voit aina korvata kookoskerman oikealla kermalla tai esim. rasvaisella turkkijogurtilla. Siirappi / hunaja kannattaa korvata mielellään glukoosisiirapilla eikä tavallisella kidesokerilla sillä muuten sokerikiteet jäävät rouskumaan jäätelöön. Mutta suosittelen lämpimästi alkuun kokeilemaan näillä ohjeen aineksilla <3

image.jpeg

image.jpeg

VEGAANIJÄÄTELÖT
n. 6 kpl

Kookospohja:

1 prk täysrasvaista kookoskermaa / 1,5 dl kookosmannaa + 2,5 dl vettä
0,5 tl aitovaniljaa
ripaus (ruusu)suolaa
2-6 rkl vaahtera- tai agavesiirappia / hunajaa

Mustikkapiirakkatäyte:

2 rkl kuivattua 100% mustikkajauhetta / 0,5 dl suomalaisia mustikoita
ripaus kardemummaa
kourallinen mustikoita koristeeksi

Suklaatäyte:

5 rkl (raaka)kaakaota
1-2 rkl carob-jauhoa (ei pakollinen)
1 tl lucumaa (ei pakollinen)
lisäripaus suolaa + tarvittaessa makeutusta

>> Sekoita kaikki kookospohjan ainekset hyvin kulhossa tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutusta.

>> MUSTIKKAJÄÄTELÖ: Ota noin puolet kookosmassasta talteen ja sekoita toiseen puoliskoon mustikat / mustikkajauhe. Kaada jäätelömuottien pohjille mustikkamassaa, ripottele väliin muutama kokonainen mustikka ja lopuksi kaada kerros valkoista kookosmassaa. Pistä pakkaseen kovettumaan.

>> SUKLAAJÄÄTELÖ: Lisää suklaatäytteen ainekset kookospohjan joukkoon ja kaada jäätelömuotteihin. Voit myös ripotella muottien pohjalle ohuen kerroksen kaakaonibsejä koristeeksi.

image.jpeg

Ihanaa jäätelökesää kaikille! bises xxx

hyvinvointi terveys ruoka-ja-juoma