valkosuklaavadelma goes RAW.

image.jpg

Kevät on jo melkein täällä. Sen huomaa siitä, kun iltapäivällä tajuaa jättäneensä aurinkolasit kotiin. Tai kun kiroaa aamulla bussipysäkille juostessa paksua villakangastakkia, kömpelöitä talvinilkkureita – mitä vaan talvista oikeastaan, joka estää jollain tavalla nauttimasta keväästä. Mutta näistäkin hetkistä nautin, sillä se meinaa auringon ja lämmön tuloa.

Raikkaampaa ja kevyempää, sitä on kevät. Myös mieliteot muuttuvat tähän suuntaan, ja nyt olisikin siihen aika sopiva kakkuresepti tarjolla. Tein tätä viime viikonlopun brunssille, ja tuli heti mieleen vadelmainen Ville Vallaton-jäätelö. Eli kesä ja mummola. Tietenkin päivitettynä tähän päivään, raakakakun muodossa. Kaikki lähti oikeastaan siitä, että halusin toteuttaa ns. hyvän mielen/olon/fiiliksen brunssin, johon kuului ties mitä soossia ja siemennäkkäriä. Kakut ja muut herkut halusin myös toteuttaa hyvää oloa hellivällä tavalla, joten raakakakku oli siihen loistava valinta. Näihin raakakakkuihin jää oikeastaan aika lailla koukkuun, sillä niissä on itselleni niin paljon kaikkea uutta ja mielenkiintoista, ettei tekemistä voi lopettaa. Tästä avauduin jo aiemminkin. Nyt haasteenani on käännyttää kaikki perinteisiin kakkuihin uskovat kaverit ja tutut tykkäämään näistäkin. Ja ehkä saatan jo olla askeleen lähempänä tavoitetta 😉 Tarkoitus on siis tehdä silti hyvänmakuisia herkkuja, eikä esittää silmät soikeina että ”kyllä tää lehtikaalimousse-kakku maistuu ihan samalta kun mutakakku”.

image.jpg

image.jpg

VADELMA-VALKOSUKLAA GOES RAW

(18cm irtopohjavuoka, noin 12 palaa)

 

Pohja:
noin 10 taatelia
1 dl kookoshiutaleita
3 dl pekaaninpähkinöitä
iso ripaus suolaa

Täyte:

600g cashew-pähkinöitä vedessä liotettuna yön yli
200g suomalaisia (pakaste)vadelmia
1 dl sulaa/pehmeää kookosöljyä
0,5-0,75 dl hunajaa / agave- / tai vaahterasiirappia
ripaus aitovaniljaa
ripaus ruususuolaa
yhden sitruunan mehu
1 banaani

1,5-2,5 dl vettä
 

>> Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Blendaa pohjan ainekset blenderissä/monitoimikoneessa tasaiseksi taikinaksi. Lopeta tarpeeksi ajoissa, jos haluat säilyttää rouskuvan rakenteen. Painele taikina vuokaan ja pistä jääkaappiin odottamaan.

>> Huuhdo liuotetut cashew-pähkinät, ja valuta vesi pois. Blendaa ne, hunaja/siirappi, vanilja, suola, sitruunan mehu, vesi (aloita 1,5dl) ja banaani tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Saatat joutua pysäyttämään koneen pariin kertaan ja tökkimään massaa lusikalla – that’s okay. Jatka kärsivällisesti, kunnes massa on sileää, lisää tarvittaessa vettä. Maistele ja lisää tarvittaessa makeutusta, vaniljaa tai sitruunamehua yms. Lisää viimeisenä kookosöljy.

>> Ripottele muutama vadelma pähkinäpohjan päälle. Kaada puolet cashew-kreemistä niiden päälle vuokaan. Lisää toiseen osaan loput vadelmat ja blendaa tasaiseksi, vaaleanpunaiseksi kreemiksi. Kaada tämäkin nyt vuokaan päällimmäiseksi ja pistä koko komeus jääkaappiin tai pakkaseen jähmettymään. 

Kakku on helpoin leikata kauniisti vähän jäisenä, joten suosittelen pakastamista.

image.jpg

image.jpg

Tässä kaikki tällä kertaa. Kakkua kannattaa surautella muuten hyvän musiikin tahdissa, esim. Seinabo Sey kaikuu tässä asunnossa melko usein. Tänään illalla myös Tavastialla, jonne pääsen näkemään tämän ruotsalaismimmin livenä. Så härligt.

https://www.youtube.com/watch?v=EgdOs5-3VWQ

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys

pääsiäisen mausteinen marenki.

image.jpg

Hei taas! Lupailin eilen kakkuohjetta ja tässä sitä nyt olis.

Innostuin jo pari kuukautta sitten FOOD52:n tästä kakusta. Oli se sitten ruusuvesi, sitruuna tai kardemumma – kaikki makuja joita rakastan, tämä idea jäi päähäni pyörimään. Kokeilin sitä itse asiassa jo kerran – tietenkin omalla ”twistillä” pilaten sen totaalisesti – joten resepti ja sen idea jäivät myöhempään käyttöön muhimaan. Mutta sitten Pääsiäisen lähestyessä alkaa himoita niitä rahkapiirakan makuja; sitruunaa ja kardemummaa. Päätin toteuttaa hiukan erilaisen version rahkapiirakasta. Samat mausteet, pulla ja rahka pois, sekä marenkia tilalle.

image.jpg

image.jpg

Tässä toimii sama idis kuin aiemmin tekemässäni suklaakakussa, jossa on tahmainen pohja ja päällä marenkipilvi. Tämä on siis päivitetty ja keväisempi versio, joka sopii mausteineen hyvin Pääsiäiseen, ja miksei vaikka kesälläkin grilliherkkujen päätteeksi. Hyvä puoli on myös kakun keveys, joten sitä jaksaa vielä pääsiäislampaidenkin jälkeen. Vaikka pari palaa.

Ja tästä tuli muuten ihan vahingossa gluteeniton ja laktoositon, jolloin tämä on helppo kakku myös monen hengen juhlissa. Mantelijauhoja en silti menisi korvaamaan muilla jauhoilla, sillä niissä on koko kakun juju ja maku. Josta tuli mieleen, että manteli ei ole kuulemma pähkinä (?) vaan luumarja – mikä sellainen sitten ikinä onkaan. Joten luumarja-allergikot eivät valitettavasti tätä kakkua voi syödä. Sori.

image.jpg

MAUSTEINEN MANTELIMARENKIKAKKU

∅18 irtopohjavuoka, tuplaa tai tee 1,5 x annos isompaan vuokaan 

4 kananmunaa
150 g mantelijauhoa
4 dl sokeria
2 rkl kardemummaa
yhden sitruunan kuori raastettuna
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus vaniljaa
ripaus suolaa

>> Erottele 3 valkuaista ja keltuaista omiin kulhoihinsa. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja pistä uuni lämpeämään 175c. Sekoita mantelijauho leivinjauheen, vaniljan, suolan ja raastetun sitruunankuoren kanssa.

>> Vatkaa keltuaiset ja 1 kokonainen kananmuna 2 dl sokerin kanssa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos varovasti käännellen ja kaada taikina vuokaan. Paista uunissa noin 20 minuuttia.

>> Ota kakku uunista ja ala välittömästi vatkata valkuaisia suolaripauksen kanssa. Lisää 2 dl sokeria vähitellen, ja jatka vatkaamista kunnes marenki on ”painavan” oloista ja kiiltävää. Kaada marenki varovasti kakun päälle (koita olla painelematta liikaa) ja pistä takaisin uuniin. Vähennä lämpö 140c ja paista uunissa, kunnes marenkia voi koskettaa ja se on kullanruskeaa. Anna jäähtyä ja koristele esim. mansikoilla ja paahdetuilla mantelilastuilla.

image.jpg

Koti Ruoka ja juoma