Kesä(kurpitsa)kakku.

image.jpeg

Kesäreseptiä pukkaa sillä olen niin innoissani ulkona paistavasta auringosta, mansikoista ja yleisesti kaikesta kesään liittyvästä. Tämä kakku on nimenomaan niitä rentoja, jopa mökillä nopeasti väsättävissä olevia jälkiruokia jotka syntyvät nopeasti ja vaivatta. Kakku on lisäksi gluteeniton ja maidoton joten tämä kelpaa yhä useammalle kesävieraalle. Toki kookosöljyn voi korvata halutessaan voilla (tai muulla öljyllä mikäli ei pidä kookosöljyn mausta) ja kookoskerman aidolla kuohukermalla. 

Kakun juju on sen yllättävässä ainesosassa: kesäkurpitsassa. Porkkanakakun tapaan se tuo mehevyyttä ja rakennetta, sekä keventää sitä hieman. Laitoin lisäksi paljon kookossokeria joten vaikkei kakusta löydykään lainkaan valkoista sokeria, on se makea. Ainesosiensa ansiosta tämä kakku menisi musta aamupalastakin.

image.jpeg

Kaapista löytyi avonainen tattarijauhopussi joten puolet taikinasta täyttyi sillä. Toinen puolisko on mantelijauhoa joka tuo mehevyyttä ja pähkinäistä makua. Näitä molempia jauhoja saa tämän viikon ajan vielä 29.5 asti Fitness Firstin nettikaupasta -30% alennettuun hintaan. Sieltä löytyy myös muita gluteenittomia jauhoja kesän leipomisiin, sekä paljon muuta kivaa viherjauhoista kookosöljyihin joten kannattaa käydä kurkkaamassa!

image.jpeg

KESÄKURPITSAKAKKU gluteeniton, maidoton
pieneen, n. 12cm irtopohjavuokaan

2 kananmunaa
1 dl kookosöljyä
1,5-2 dl kookossokeria (oman maun mukaan)
ripaukset vaniljaa ja suolaa

1 tl leivinjauhetta
2 dl mantelijauhoa
1 dl tattarijauhoa
2 dl raastettua kesäkurpitsaa

>> Laita uuni 175c. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Raasta kesäkurpitsa ja sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja vanilja keskenään.

>> Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää sen jälkeen joukkoon öljy. Lisää myös kuivat ainekset ja vatkaa edelleen sähkövatkaimella tasaiseksi taikinaksi. Kääntele joukkoon kesäkurpitsaraaste ja kaada taikina vuokaan.

>> Paista noin 20-30 minuuttia, kunnes tikulla testattaessa siihen jää vähän taikinaa. Anna jäähtyä kunnolla ennen vuoasta irrottamista.

 

KOOKOSKERMAVAAHTO & KOKOAMINEN

1 prk täysrasvaista, jääkaapissa kovetettua kookoskermaa (Pirkka ja Spice Up ovat mun suosikkeja, niissä on eniten kovaa kermaa)

>> Vatkaa kookoskerman paksu osuus tehosekoittimella kuohkeksi vaahdoksi, mausta halutessasi vaniljalla tai pienellä ripauksella sokeria.

>> Kokoa kasa kermavaahtoa jäähtyneen kakun päälle ja koristele mansikoilla.
 

image.jpeg

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä kakku on kesäkurpitsoineen ja mansikoineen varsin kesäinen. Juuri sellainen jota tekee aurinkoisella mökkireissulla mieli. Niitä odotellessa, bises xxx

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys

Mustikkapiirakka goes RAW.

image.jpeg

Mustikkapiirakka on yksiä kesän suurimpia odotuksia mitä ruoan suhteen tulee. Parasta on mökillä itse poimitut mustikat jotka voi sitten pyöräyttää osaksi kakkua ja ehkä säästää muutaman ihan pelkilteen naposteltavaksi. Nyt ei ole vielä mustikat täydessä marjassa mutta resepti tulee tänne etukäteen jotta kaikki innokkaat pääsevät sesongin alettua heti leipomaan. Julkaisen varmasti kesän mittaa myös perinteisen mustikkapiirakan ohjeen, nyt saatte kuitenkin esimakua raakakakusta. Kardemumma tuo pohjaan ja täytteeseen juuri sen kaivatun maun jotta kakku todellakin tuo mieleen kotoisan pulla- tai murutaikinan.

image.jpeg

image.jpeg

Käytin täytteeseen nyt Berryfectiltä saamaani 100% mustikkajauhetta sillä kaupasta oli hankala löytää vielä tuoreita mustikoita. Toki tähän käyvät myös suomalaiset pakastemustikat minkä olen huomioinut reseptissä. Kuivattu marjajauhe toimi kuitenkin tähän tilanteeseen ideaalisti, sillä massasta tuli sen ansiosta kauniin tasaisen väristä joka on tietenkin tärkeä osa raakaleivontaa… Koristukset tein paksulla, itse tekemälläni mustikkapyreellä roiskien.

image.jpeg

image.jpeg

MUSTIKKAPIIRAKKA (RAW)

Pohja:

2 dl pekaaninpähkinöitä tai muita haluamiasi pähkinöitä
6 suurta tuoretaatelia / 8 pehmeää kuivaa taatelia
1 sitruunan mehu
ripaus suolaa & vaniljaa
0,5-1 tl karkeaa kardemummaa (maun mukaan)
0,75 dl kookoshiutaleita

Täyte:

1,25 dl sulaa kaakaovoita
4 rkl kookosöljyä
2 dl kaura-, manteli-, tai kookosmaitoa
ripaus vaniljaa & kardemummaa
4 dl kylmässä vedessä (4-12 h) liotettuja cashewpähkinöitä
0,5-0,75 dl hunajaa / agavesiirappia / vaahterasiirappia
1 ps Berryfectin mustikkajauhoa TAI 1 dl suomalaisia mustikoita

>> Pingota pienen (10-12 cm) irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Murskaa blenderissä pohjan ainekset ja painele taikina vuoan pohjalle. Anna kovettua jääkaapissa tai pakkasessa.

>> Huuhdo liotetut cashewpähkinät ja blendaa ne tehosekoittimessa kaikkien ainesten paitsi mustikoiden kanssa tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vaniljaa / sitruunamehua / makeutusta / kardemummaa. Kaada noin puolet massasta irtopohjavuokaan ja pistä se pakkaseen kovettumaan.

>> Lisää loppuun massaan 1 pussillinen Berryfectin 100 % mustikkajauhoa (vastaa noin 1,5 rkl) tai 1 dl suomalaisia mustikoita ja sekoita tasaiseksi, violetiksi massaksi. Kaada massa vuokaan valkoisen kerroksen päälle ja pakasta. Anna kovettua ainakin 4 h.

image.jpeg

Kohta alkaa myös ylppärikakkusesonki, joten lähipäivät kuluvat kakkuja suunnitellessa ja leipoessa… Luvassa siis paljon kakkukuvia! Aurinkoista kesäkuun odotusta, bises xxx

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys