Syö iho kauniiksi! / quinoapuuro + parapähkinäsydän.

image.jpeg

Näin vappua ennen on hyvä paasata vielä vähän terveydestä ja miettiä mihin sitten juhlimisen jälkeen kannattaa satsata – ruokaa miettien tietenkin. Ajattelin vihersmoothien vastapainoksi kirjoittaa hieman pehmeistä rasvoista ja miten ja missä niitä yleensä käytän. Moni hoitaa esimerkiksi ihoaan vain ulkoisesti, on siirrytty luonnonkosmetiikkaan taikka hieman kalliimpiin seerumeihin. Sisäisesti nautituilla rasvoilla on kuitenkin yhtä suuri vaikutus, ellei jopa suurempikin kuin ulkoisesti kasvoihin hierottavilla voiteilla.

Miten tämä sitten liittyy ruoanlaittoon? Itse pohdin melkein kaiken ruoan kautta: miten voin, tunnen, lepään, nautin ja juhlin. Kaikkiin näihin liittyy ravinto olennaisesti, oli se sitten vihersmoothieta tai juustokakkua. Juhlat eivät ole mitään ilman kakkua ja herkullista ruokaa, eikä hyvä olo ilman perusterveellistä ruokavaliota. Tärkeintä on pehmeiden rasvojen runsas lisääminen ruokavalioon: pähkinöitä, avocadoa, öljyjä ja kalaa. Etuna mm. hiusten nopea kasvu ja ihon normaali kosteustasapaino. Suomalaiset syövät nimittäin edelleen aivan liikaa tyydyttyneitä rasvoja huolimatta terveyssuosituksista koskien pähkinöiden, kasviöljyjen ja rasvaisen kalan lisäämisestä ruokavalioon.

Kaikki pähkinät sisältävät runsaasti pehmeitä rasvoja, mutta on muutamia jotka erityisesti vahvistavat ihon hyvinvointia. Parapähkinä sisältää runsaasti sinkkiä, A- ja E-vitamiineja sekä seleeniä joka mm. tehostaa ihon kimmoisuutta. Toinen kauneuspähkinä on saksanpähkinä jossa on myös runsaasti omega3-rasvahappoja, flavonoideja sekä E-vitamiineja. Näitä varsinkin kannattaa lisätä aamupuuron tai jogurtin joukkoon – kourallinen päivässä riittää.

image.jpeg

Itseltäni löytyy kotoa runsaasti pähkinä- ja siementahnoja joten pehmeiden rasvojen nauttiminen onnistuu sitäkin kautta. Lusikallinen smoothien joukkoon, jogurtin tai puuron päälle. Suosikkini on parapähkinätahna, joka löytää tiensä mitä kummallisimpiinkin aterioihin. Sitä voi tosin lusikoida suoraankin purkista parin hedelmäviipaleen kanssa mutta kannattaa olla varuillaan ettei purkki hujahda kerralla, tämä on aika koukuttavaa kamaa. Uusin suosikkini on ollut korvata puuron voisydän parapähkinätahnalla, se sulaa siihen täydellisesti ja hieman sekoitettua puuro on kuin karamellisoitua ja täyteläisen pähkinäistä – varsinaista luksuspuuroa siis! Lisukkeeksi sopivat kaikenlaiset hedelmät ja marjat, suosikkini on joko banaaniviipaleet tai suomalaiset mustikat.

Puuron voi tehdä kauraan, tattariin, amaranttiin, ohraan tai kvinoaan – tässä ohje kvinoaversiostani, joka pitää muuten nälkää pidempään kuin tavallinen kaurapuuro. Johtuu todennäköisesti kvinoan korkeammasta proteiinipitoisuudesta, ja vielä lusikallisen parapähkinätahnaa jälkeen puuro on entistäkin täyttävämpi.

image.jpeg

KVINOAPUURO PARAPÄHKINÄSYDÄMELLÄ
yhdelle

1 dl kvinoaa
2 dl manteli- / kaura- / tai tavallista maitoa
ripaus (ruusu)suolaa

+ lisukkeeksi: parapähkinätahnaa, banaania, kaakaonibsejä, marjoja, …

>> Huuhdo raaka kvinoa kiehuvalla vedellä pariin kertaan. Lämmitä maito kattilassa melkein kiehuvaksi ja lisää hyvin huuhdottu kvinoa ja ripaus suolaa. Laita kansi päälle, ota lämpö pois tai max ykköselle ja anna hautua kannen alla noin 10 min tai kunnes puuro näyttää valmiilta. 

>> Tarjoa puuro haluamiesi lisukkeiden kanssa.

HUOM! Jos tahdot puurostasi entistä herkullisempaa, lisää banaaniviipaleet jo keittovaiheessa puuron joukkoon karamellisoitumaan.

image.jpeg

Näillä eväillä toivottelen jo hauskaa vappua ja ehkäpä kerkeän vielä yhden kakun vapuksi tänne julkaisemaan… bises xxx

Kauneus Ruoka ja juoma Terveys Iho

Raakakakkua! / Vadelmasuklaa.

image.jpeg

Suklaan kanssa sopii makea mutta hapokas kaveri. Vadelmasuklaa on yksiä lempi-yhdistelmiäni joten se piti kokeilla myös raakakakun muodossa. Aiempia samantyylisiä reseptejä löydät niin raakaversiona kuin aitona sokerikakkunakin täältä, täältä ja täältäEli vadelma- sekä mustaherukkasuklaasta on nyt versiot niin tavallisena kuin raakakakkunakin! 

Paras muutos aiempiin raakakakkuihini verrattuna oli kaakaonibsit jotka eivät suinkaan ole pakollinen, mutta erittäin suositeltava lisä. Rouskuvat palaset tuovat vähän lisää suutuntumaa ja kaakaon hyvällä tapaa kitkerää makua pohjaan jolloin maku on tasapainossa. Voit myös jättää osan pähkinöistä hieman karkeammin jauhetuiksi jolloin lopputulos on melkein sama. Myös kookos- ja kaurahiutaleita voi lisätä oman maun mukaan mikäli kaapista ei löydykään tarpeeksi pähkinöitä – kunhan suhteet pähkinöiden / kaura- tai kookoshiutaleiden ja taateleiden kanssa pysyvät suurin piirtein samana.

image.jpeg

VADELMASUKLAARAAKAKAKKU
n. 10-12 cm vuokaan

Pohja:

1,5 dl taateleita (jos käytät kuivattuja ja kovia, liota hetki lämpimässä vedessä)
0,75 kaakaonibsejä (ei pakollinen)
2 dl pähkinöitä (tässä; manteleita)
ripaus (ruusu)suolaa ja vaniljaa

Täyte:

5 dl vedessä 12 h liotettuja cashew-pähkinöitä
1 dl kookosöljyä
0,5 dl kaakaovoita
0,8 dl hunajaa / agave- tai vaahterasiirappia / kookossokeria
1 sitruunan mehu puristettuna
ripaus (ruusu)suolaa ja vaniljaa
+vettä

1,5 dl raakakaakaota
0,25 dl carob-jauhetta (ei pakollinen, korvaa halutessasi kaakaolla)

1 dl suomalaisia (pakaste)vadelmia

>> Aja kaikki pohjan ainekset monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi ja painele leivinpaperilla pingoitetun irtopohjavuoan pohjalle. Pistä jääkaappiin kovettumaan. Sulata kaakaovoi vesihauteessa juoksevaksi.

>> Huuhdo liotetut ja pehmenneet cashew-pähkinät raikkaalla vedellä ja laita ne, sokeri/hunaja, sitruunamehu, vanilja, suola ja pieni loraus (0,5 dl) vettä tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Joudut kaapimaan massaa välissä ja sekoittamaan uudestaan. Lisää myös kookosöljy ja vesihauteessa sulatettu kaakaovoi joukkoon ja surauta koneella sekaisin. Massan tulee olla aivan tasaista ja paakutonta – jatka sekoittelua ja lisää tarvittaessa hiema kookosöljyä lisää jotta saat sileän koostumuksen.

>> Ota puolet massasta talteen myöhempää varten ja blendaa puolet kaakaon ja carob-jauheen kanssa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, vaniljaa, makeutusta tai kaakaota. Levitä massa irtopohjavuokaan pähkinäpohjan päälle ja pistä heti pakkaseen.

>> Sekoita loppu talteen otettu massa vadelmien kanssa tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vaniljaa, makeutusta tai lisää sitruunamehua. Kaada vadelmamassa hieman jo jähmettyneen kakun päälle ja pistä takaisin pakkaseen kovettumaan.

Kakku säilyy pakkasessa pari kuukatta ja sulatettuna jääkaapissa noin 5 päivää.

image.jpeg

Koristelin tällä kertaa taas raakasuklaalla, kaakaonibseillä ja kuivatuilla vadelmilla joita ilman enää harvoin kakkujani näkee. Ihanaa viikonalkua kaikille, bises xxx.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta