Pähkinä- ja tahinifudget. (V,G)
Kelit kylmenee ja makeanhimo kasvaa, en tiedä mistä tämä johtuu. Varmaan villasukkien ja lukemattomien teekuppien yhdistelmä kaipaa seurakseen sen jonkun pienen makean. Myös aamut ja illat pimenevät joten piristystä on etsittävä jostain muusta kuin auringon valosta – vaikka herkuista.
Sokerikoukku on mulle tuttu juttu. Olen tottunut elämään asian kanssa, vaikkakin viime tammikuussa kokeilin olla kuukauden ilman sokeria. Kun sitä leipoo ja tekee safkaa tätä tahtia sekä vain sattuu olemaan perso makealle, ei voi välttyä herkuilta ja makealta. Mutta parasta on ettei tarvikaan. Niin paljon kuin ympärillä kuhiseekin blogikirjoituksia, lehtijuttuja ja tv-hömppää, oma kantani kieltäytymisestä on ei. Valkoista sokeria syön edelleen enkä tahdo tinkiä laadusta leipoessani leivoksia jotka sen vaativat, mutta koitan näitä arkiherkkujani varioida hieman parempilaatuisiksi. Tässä yksi erittäin hyvä, taatusti makeanhimon vievä fudge. Tosin niinkin päin voi käydä, että himo sen kuin kasvaa ja kasvaa näitä syödessä…
Tein kolmea erilaista makua, mutta resepti noudattaa kaikissa samaa kaavaa lukuunottamatta muutamia maustelisäyksiä. Kokeile tätä ohjetta omilla suosikkitahnoilla ja -mausteillasi!
FUDGE (vegaani & gluteeniton)
n. 15 palaa
1 dl pähkinä- tai siementahnaa
0,75 dl kookosöljyä
ripaus vaniljaa
ripaus suolaa
0,8 dl hunajaa / agavesiirappia / vaahterasiirappia
>> Laita kaikki ainekset kattilaan ja lämmitä kunnes seos on tasainen ja sulanut – ei tarvitse siis kiehauttaa, sekoita tasaisesti vain siihen saakka kunnes kaikki ovat sekaisin ja seos hieman lämmintä sormella kokeiltaessa.
>> Kaada massa leivinpaperilla päällystettyyn purkkiin/vuokaan ja pistä jääkaappiin kovettumaan. Kiireellisimmät voivat pistää pakkaseen. Leikkaa kovettuneesta levystä paloja.
MAAPÄHKINÄFUDGE
sama resepti kuin yllä, käyttäen maapähkinävoita (crunchy versio on tässä mielestäni paras!)
ESPRESSOLLA MAUSTETTU TAHINIFUDGE
sama resepti kuin yllä, käyttäen tahinia (itse käytin tummaa, paahdetuista siemenistä tehtyä)
+ ripaus vahvaa espressoa jauheena
”VALKOSUKLAA”FUDGE
sama resepti kuin yllä, käyttäen cashew-tahnaa
MUITA HYVIÄ LISÄYKSIÄ RESEPTIIN
3 tl kaakaota
2 tl matchaa
2 tl kuivattua marjajauhetta
superfood boost: 1-2 tl macaa, lucumaa, guaranaa tai muuta haluamaasi superfoodia!
Tämä herkku säilyy jääkaapissa nyt ainakin viikon verran. Omat lempitahnani lyötyvät Foodinilta, niistä jokaista saa ainakin heidän verkkokaupastaan. Cashew- ja tahinitahnojen lisäksi on mm. saksanpähkinä-, manteli- ja hampunsiementahnoja. Ainoa mitä ei löydy on maapähkinävoi, mutta sitä nyt onneksi saakin kaikkialta. Näitä mutustellessani toivotan teille oikein ihanaa viikonalkua! bises xxx