Parhaat gluteenittomat muffinssit & Nutellaa.

image.jpeg

Nutella on lähiaikoina ollut taas erittäin läsnä tässä keittiössä. Se on itselleni merkki loma-aamiaisista tai mökkireissuista. Se tuntuu tuovan hieman lohtua matkakuumeeseen ja purkkiin tartutaan erityisesti reissun jälkeen kun ei haluta vielä palata arkeen.

Nutellapurkkia kaivaessani kaapista löysin myös pussillisen tattarijauhoja, jotka olivat seisseet sielä jo tovin. Gluteeniton leivonta tuntuu olevan mulle ikuisuushaaste, varsinkin kun on kyse oikeasti jauhoisista leivonnaisista kuten vaikka muffinsseista. Oikeanlainen eli tavallinen vehnäjauhoinen koostumus on niin hankala saada gluteenittomista jauhoista, että olin jo hetkeksi luovuttanut haasteeni suhteen. En tykkää käyttää kaupan gluteenittomia jauhoseoksia niiden huonojen lisäaineiden takia vaan suosin puhtaita jauhoja kuten tattaria ja kauraa. Tällä kertaa käytin Foodinin tattarijauhoa ja se toimi paremmin kuin hyvin, ilman minkäänlaista kananmunan tai rasvan lisäämistä jota gluteenittomassa leipomisessa usein tarvitaan.

image.jpeg

Nämä suklaamuffinssit yllättivät niin positiivisesti, että oli pakko jakaa resepti myös täällä. Enpä olisi uskonut että gluteeniton tattarileivonnainen maistuisi tältä, kaikenlisäksi ilman valkoista sokeria! Toki terveellisyyttä piti tasoittaa nutellakuorrutteella, mutta senkin voisi halutessaan jättää pois – mitä en kylläkään suosittele. Näistä tuli meheviä ja makeita, ei tietoakaan kuivista jauhokasoista kuten aiemmat kokeiluni.

image.jpeg

NUTELLAMUFFINSSIT
n. 10 kpl

4 dl tattarijauhoa (tämän voit korvata myös tavallisella vehnäjauholla mutta tällöin muffinssit eivät ole enää gluteenittomia)
2 dl ruskeaa ruokosokeria
1,5 tl leivinjauhoa

1 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa ja vaniljaa
130 g sulaa voita
4 kananmunaa
1 dl kaakaojauhoa

+ nutellaa

>> Laita uuni lämpenemään 180c. Sekoita kaikki kuivat aineet sokeria lukuunottamatta keskenään. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää jauhoseos. Lisää lopuksi joukkoon sula voi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi – tämän kaiken voi tehdä sähkövatkaimella jolloin taikinaan ei synny paakkuja.

>> Annostele taikina muffinsivuokiin niin, että 2/3 vuoasta täyttyy. Paista uunin keskitasolla (ei kiertoilmalla) noin 18 minuuttia, tai kunnes tikulla testattaessa taikinaa jää ihan vähän tikkuun – näin varmistat että muffinssit eivät kuivu, sillä ne kypsyvät vielä uunista tultuaan.

>> Muffinssien jäähdyttyä kuorruta ne suurella lusikallisella nutellaa ja ripottele päälle halutessasi vielä vähän suklaarouhetta. Säilyvät noin 5 päivää, mutta näitä voi pakastaakin (ilman kuorrutetta).

image.jpeg

Näillä eväillä toivottelen aurinkoista viikonalkua! Bises xxx

Koti Ruoka ja juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.