Ongelmana metallit vedessä – hankalaa hiusvärien ylläpitoa

Vaaleat hiukset ovat täydellisen sävyiset kampaajan jälkeen, mutta jo parin viikon jälkeen väri on muuttunut vihertäväksi tai tummankeltaiseksi? Punaiset hiukset hehkuvat aluksi liiankin kirkkaana, mutta muuttuvat tunkkaisen haalistuneiksi jo muutamassa pesussa? Hiukset takkuuntuvat sietämättömästi, vaikka niiden pitäisi olla ihan hyvässä kunnossa? Kuulostaako tutulta?

Tässä viimeisen vuoden aikana (ja koska valtaosa asiakkaistani on vaaleahiuksisia) olen vasta tajunnut itsekin kärsiväni hanaveteen kertyvistä metalleista. Yleisimmin ongelma johtuu kaivovedestä, mutta ei ole mahdoton kaupunkialueellakaan, sillä vanhoista putkista saattaa irrota mm. kuparia ja rautaa. Ongelma saattaa esiintyä jopa ns. uusiputkisessa talossa, mutta tämä on harvinaisempaa. Hyvin huokoinen hius sitten nappaa nämä metallit sisäänsä ja kierre voi alkaa.

Mistä tiedän onko suihkuvedessäni metallikertymiä?

Lattiakaakeleiden saumat ja suihkuverhon alareuna värjäytyvät ruosteenvärisiksi, lavuaariin saattaa jäädä punertavia tai vihertäviä rantuja. Ilmeisimmillään hiukset haisevat raudalta pesun jälkeen ja vaarallisilla vesillä ollaan silloin, jos kampaaja kertoo vaalennusraitafolioiden kuumentuvan hiustesi kanssa. (Metallit ja vaalennusaineet saattavat reagoida keskenään ja pahimmillaan aiheuttaa hiusten katkeamisen. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista.)

Mitä metallikertymät aiheuttavat hiuksille?

Ilmeisin ongelma on hiusten värin muuttuminen epäpuhtaaksi ja tunkkaiseksi. Punavärit eivät pysy, vaaleat vielä vähemmän. Tässä voi olla hankalaa erottaa normaali hiusvärin haalistuminen, oman pohjavärin vahvuus (esim. onko hius ollut vahvasti oranssi jo alunperin vaalennuksen jälkeen) ja todellinen metalliongelma. Hius voi myös takkuuntua ja tuntua kuivan tönköltä, ns. puumaiselta.

Kuinka pääsen eroon metallikertymistä?

Lievään ongelmaan riittää syväpuhdistava shampoo, jonka pitää ehdottomasti sisältää metallinsitojaa (inci-nimi Tetrasodium EDTA). Tätä ainesosaa toki saattaa löytyä normaaleistakin shampoista, kuten esim. Wellan Elements -sarjan shampoosta. SIM on kehittänyt erityisesti metallien poistoon tarkoitetun tuotesarjan SIM CX Corrector. Metallijäämien poistuminen hiuksista saattaa kestää kuukausia, joten tuotteita tulee käyttää kuuriluontoisesti.

Vihreyden poistoon voi kokeilla punaisella suoravärillä sävytettyä hoitoainetta, esim. Wellan Color Recharge sävyssä Red. Käyttöohjeet löytyvät linkin takaa.

värinkorjaus.jpg

Erityisen akuuttiin ongelmaan voi kokeilla myös apteekista saatavaa askorbiinihappojauhetta eli C-vitamiinia. Jauheesta tehdään seos shampoon ja vesitilkan kanssa, levitetään tasaisesti hiuksiin ja annetaan vaikuttaa 10-20 minuuttia. Hoidon jälkeen on hyvä käyttää erityisen tehokasta hoitoainetta tai maskia, sillä kovin hoitavasta toimenpiteestä ei ole kyse. Saara Sarvas on aikoinaan tehnyt erityisen havainnollistavan ohjeen askorbiinihapon käytöstä hiuksissa. Itse ajattelin lähteä tähän projektiin viikonloppuna, josko tähänkin päähän saisi vihdoin jotain tolkkua 🙂 Muistattehan, että kaikki kokeilut tulee tehdä omalla vastuulla, vaikka homma yleisesti ottaen olisikin toimivaksi todettu. 

Metallinpoisto olisi parasta tehdä hiuksilleen ennen kampaajakäyntiä, jotta värit saadaan laitettua puhtaalle pöydälle. Joihinkin hiusväreihin on myös nykyään lisätty metallinsitojaa, joten kampaajakäynti itsessäänkin saattaa auttaa. Näin toimivat esimerkiksi Wellan Illumina -värit, joilla voidaan tehdä kiiltokäsittely värin korjaamiseksi. Minulle ei valitettavasti ole tuntemusta muista kuin Wellan väreistä, joten saa vinkata, mikäli muilta sarjoilta löytyy vastaavia värejä ja väripalveluita!

Minkälaisia vinkkejä sinulla on metallinpoistoon hiuksista?

Rautaista päivää, tyypit! 😉

-Meeri

kauneus hiukset
Kommentit (17)
 1. Heip! Olen kovasti koettanut etsiä tietoa, että mikä ihme värjää vedessä hyväkuntoista tuhkanvaaleaa hiusta viininpunaiseksi? Ei siis ruosteen punaiseksi vaan violettiin päin. Muutimme uuteen asuntoon syyskuun alussa, ja noin puolentoista kuukauden päästä tukkani n. Kolmen sentin juurikasvu, mitä kasvatan nyt omanväriseksi, oli viininpunainen. Hissukseen muutos toki tuli, ja viimeisen viikon luulin näkeväni harhoja, mutta valokuvat todistavat värin muutoksen. Tein askorbiinihappokäsittelyn ja sain värin melkein kokonaan pois, vaikka hius jäikin hivenen keltaiseksi. Nyt viikon päästä käsittelystä, huomaan hiusten alkavan taas mennä viininpunaiseksi. Olen aika epätoivoinen. Olen pessyt hiukseni ainakin viimeiset 10 vuotta XZ:n hilseshampoolla, hilseongelman ehkäisemiseksi. Olen 35 vuotias, eikä mitään vastaavaa ole koskaan ennen tapahtunut. Miten saan oman tuhkanvaalean takaisin, ja mikä ihme tekee tukasta ylipäätään viininpunaista??

  1. No ei ole kyllä hajuakaan! Outoa! Kupari tekee yleensä vihreyttä, viininpunainen on ihan uusi tuttavuus. Onko suihkuverho tai lattiakaakelit värjäytyneet myös? Ootko raskaana tai onko sulla jokin uusi hormonitoimintaan vaikuttava lääkitys? Onko käytössä ehkä jokin uusi shampoo, hoitoaine tai muotoilutuote? Kannattaa ainakin kokeilla suihkusuodatinta, jos ongelman ydin näyttää olevan nimenomaan vedessä.

   1. Mikään muu ei ole hiusrutiineissa muuttunut, kuin pesuvesi muuton myötä. En ole raskaana eikä muitakaan muutoksia ole tullut.. eikä hius kasva punaisena, vaan muuttuu punaiseksi..
    Huoltoyhtiöstä vain pahoittelivat vaivaa, eivät aio tehdä mitään asian ehkäisemiseksi. Pitänee ostaa itse sitten tuo suihkusuodatin, ja toivoa, että se auttaisi. Askorbiinistä menee päänahka ihan kuivaksi, että täytyy pitää parin viikon väliä ennen kuin sen voi toistaa, ja siinä ajassa ehtii uutta väriä jo kertymään. :/
    Juuri nyt kun päätin kasvattaa tuon oman tuhkanvaalean värin tuolta, niin toki se tehdään äärimmäisen hankalaksi. 😀

    1. Joo, kuulostaa kyllä todella oudolta. Toivottavasti saat suodattimesta apua! Pidän silmiä auki, josko jotain vastaavaa tulee joskus eteen…

 2. Moikka,

  oon miettinyt tosi paljon tuota metalliasiaa. Mulla on siis värjäämättömät tummahkonruskeat pitkät hiukset(niissä on nyt kokonaan oma väri, kun viime värjäyskerrasta on jo muistaakseni ainakin nelisen vuotta).

  Nyt oon sitten miettinyt sitä värjäämistä, raitoja tms.(tosin tämä on nyt vasta mietinnän asteella, koska ainakaan vaaleita raitoja en haluaisi ja ruskeahkot ei taida kauheasti näkyä, mutta se on sitten seuraavan kampaamokäynnin murhe se).

  Mutta siis tuosta metalliasiasta, oon siis asunut jo kuutisen vuotta talossa, jossa on rautaista vettä(hiukset haisee kosteana raudalle yms.) ja nyt oon miettinyt, että jos tosiaan hankin esim. nuo SIMin tuotteet(katselinkin niitä jostain kampaamotuotenettikaupasta), niin onko niistä mitään apua, kun edelleen pesen sillä samaisella rautavedellä niitä?

  Uskallanko siis ollenkaan varailla sitä värjäysaikaa vai tulisko siitä mainita, että metallikertymiä on hiuksissa? Vai auttaako esim. jo se, että jos tekee kerran tuon askorbiinihappokäsittelyn kun käyn esim. vanhemmilla(heillä ei ole rautavettä)…

  Ehkä jos jonkin suodattimen ostaisi suihkuun tms., niin voisin tuota metallia poistella omassakin kodissa. Kerran tosiaan tein tuon askorbiinihappokäsittelyn vanhemmilla käydessä ja muistan, että siitä tuli tosi kova raudan haju, että sitä kyllä on kertynyt hiuksiin. En sitten tiedä, teinkö sitäkään oikein, kun sekoitin sen jauheen veteen ja sitten pestyjä hiuksia siellä uittelin ja sitten huuhtelin(ja taisin vielä pestäkin).

  En tosin tiedä, että onko tuosta raudasta mitään haittaa(jos en värjäile), mulla kun on tumahkot hiukset, niin ei se mitenkään näy ja hiuksetkin on (vähän liiankin) hyväkuntoiset…

  1. Moi!

   Mikäli haluat värjätä, niin suosittelen kyllä sitten sen suodattimen hankkimista. Siinä tilanteessa ei enää pitäisi edes noita metallishampoita tarvita ja värit pysyvät normaalisti. Olennaista kuitenkin olisi saada metalli pois hiuksesta juuri ennen kampaajakäyntiä (esim. tuolla askorbiinihapolla, jota voi hyvin käyttää noinkin kuin olet sitä käyttänyt).

   Jos taas tuntuu, että oma väri on ihan ok eikä metalli tee siihen sen kummempaa ikävää rakennetta, niin mikäs siinä. Voit huoletta jättää asian sikseen.

   Joka tapauksessa, uskallat kyllä kampaaja-ajan varata. Ongelmasi on aika yleinen. Mutta ilman tuota ensimmäisen kappaleen selviytymissuunnitelmaa hiustenvärjäys menee kyllä hiukan hukkaan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *