#Uraoivallus: Priorisoi uni

Olen huomannut, että elämäni rakentuu aika pitkälti toisiaan seuraavista kausista: on inspiraatiokausi, jota usein seuraa tuli persiin alla -kausi, joka johtaa kaaoskauteen, joka päättynee väsyneeseen lamaannuskauteen, kunnes heräämiskausi alkaa pilkistää päätään ja johtaa taas inspiraatiokauteen.

Sinällään on kivaa, että tietää vaikeidenkin aikojen olevan vain vaiheita, joista seuraa aina pirteämpi kausi. Olen kuitenkin sitä mieltä, että tuotteliain olen silloin, kun meneillään on ihan vain tasainen ja hyvä kausi. Sen ylläpitäminen kevyesti stressaavassa yrittäjän elämässä on kuitenkin haastavaa, mutta olen oivaltanut yhden seikan, joka vaikuttaa työtehooni tasaisen varmasti: hyvät yöunet.

meeri2.jpeg

Olen aina ollut hieman huono nukkuja. Illalla väsyttää julmetusti ja nukahdan usein kirja kädessä 15 minuutin sisällä sänkyyn menemisestä. Lähes säännönmukaisesti heräilen kuitenkin sitten kahden maissa aamuyöllä ja stressitasosta riippuen heräilen kevyesti seuraavien tunnin tai kolmen ajan. Pahimpina kausina pyörin suorilta kahdesta viiteen.

Tätä pyörimistä kun jatkuu vaikka pari kuukautta, niin on selvää, että kaiken taso laskee: syömisen, aktiivisuuden, urheilemisen, luovuuden ja ennenkaikkea työtehon. Mikään ei jaksa kiinnostaa eikä mihinkään toimeen jaksa ryhtyä.

Siinä vaiheessa kun olet valvonut puolen vuoden ajan joka yö kolme tuntia putkeen, ei enää pienet poppaskonstit auta. Olen kaksi kertaa elämässäni käynyt hakemassa työterveyslääkäriltä apuja tähän heräilyyn. Ensimmäisellä kerralla ihana lääkäri sanoikin osuvasti: voit valita nyt nämä unilääkkeet tai sitten saat kohta nauttia kaikista niistä lääkkeistä, joita tarvitaan niiden sairauksien hoitoon, joita krooninen unettomuus aiheuttaa. Helppo valinta.

meeri3.jpeg

 

Kun yöunet saa rullaamaan, aivan kaikki helpottuu. Teet automaattisesti terveellisempiä valintoja ruokakaupassa. Jaksat urheilla iloisemmilla fiiliksillä. Ideoita pursuaa ihan itsestään. Olet kiva työkaveri ja saat itsekin voimaa työkavereistasi. Jaksat aivan mainiosti ihan koko työpäivän. Ryhdyt tavoitteelliseksi ja lopulta saat aikaiseksi asioita, joista unelmoit.

meeri 1.jpeg

 

Nykyään tunnistan hiipivän väsymys- tai stressikauden jo yhdestä yöstä. Pienikin heräily pysäyttää ja alan priorisoida unta. Tällaisina kausina teen mm. seuraavia toimenpiteitä:

 • Jätän kahvinjuonnin ainoastaan aamuun ja silloinkin korkeintaan kahteen kuppiin.
 • Rauhoitun pienissä pätkissä jo keskellä päivää, jotta aivojen ”pysäyttäminen” olisi hermostolleni jatkuvasti tuttua hommaa ja stressitasot pysyisivät alhaisempina. Teen pieniä hengitysharjoituksia, käyn kävellyllä koiran kanssa, jne.
 • Kiinnitän huomiota työni organisointiin, jottei se tunnu kaaokselta. Käyn maanantaina koko viikon läpi ja teen suunnitelman jokaiselle päivälle. Kirjoitan listoja. Ennakoin parhaani mukaan ja kieltäydyn kaikesta, joka juuri nyt ei ole akuuttia.
 • Laitan kalenteriin vapaat hetket, jotta voin nauttia niistä ilman huonoa omaatuntoa tai päässä raksuttavia ”muista tämä ja entäs tuo” -jankutuksia.
 • Lopetan työnteon viimeistään seitsemältä joka päivä
 • Jätän rankan urheilun kokonaan pois. Siirryn kävelyyn ja venyttelen joka ilta.
 • Juon viimeiseksi illalla mausteisen ”iltajuoman”. Lämmitän kauramaitoa ja maustan sen inkiväärillä, kurkumalla, kanelilla, fenkolilla, kardemummalla ja hunajalla. Ayurveda-lääkärin neuvo!
 • Menen sänkyyn joka ilta klo 22

Kaikki tämä tähtää siis siihen, että yritän hallita kehoni stressikaaosta, jotta se pystyisi rauhoittumaan unta varten. Ja mikäänhän ei kiellä harjoittamasta tätä kaikkea ihan aina arjessaan!

meeri4.jpeg

Kaikki urani merkittävimmät hetket ovat kiistatta syntyneet virkeinä ja energisinä kausina. Väsyneenä kautena sitä vain pitää tasoa yllä ja koittaa selvitä perustyöpäivistä parhaansa mukaan. Mikäli siis tavoittelet energisempää arkea, menestystä ja etenemistä urallasi, nuku hyvin!

Kiinnostaako meikäläisen ura noin muuten? Lukaisepa nämä jutut:

Millaista on olla kampaamoyrittäjä?
Folk Helsinki – Mun ikioma kampaamo

-Meeri

Kommentit (6)
 1. Itselläni ilmenee jokseenkin vastaavia kausia. Olen myös viime aikoina yrittänyt opetella havainnoimaan stressin merkkejä jo hyvissä ajoin ja tällöin hidastamaan tahtia. Nuo konkreettiset toimenpiteesi kuulostavat hyviltä, niitä voisin itsekin kokeilla 🙂 Unilääkkeistä ei itselläni ole kokemusta, oletko kokenut ne toimiviksi?

  1. Joo, ennaltaehkäisy on kyllä paras keino selviytyä.

   Oon kokenut ne erinomaiseksi avuksi katkaisemaan unettomuuden kierteen. Varsinkin ekalla kerralla kävi niin, että kolmen viikon jälkeen vain unohdin ottaa lääkkeen yhtenä iltana ja sitten aamulla, loistavasti nukutun yön jälkeen tajusin, että kierre on katkaistu.

 2. Hei. Sulla on tosi kivat lasit. Sopii sulle hienosti. Minkä merkkiset?

  1. Kiitti! Nää on Prodesing Denmark, ostettu joskus 1,5 vuotta sitten Synsamista.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *